TDC NET

Første 5G-forsøg i åbent landskab giver viden om teknologiens muligheder for fremtidens landbrug

Del
For første gang herhjemme er kapaciteten af TDC NET’s landsdækkende 5G-netværk testet i det åbne landskab. Forsøget, der er gennemført af Aarhus Universitet og Aalborg Universitet i samarbejde med Aabenraa kommune og Padborg transportcenter, skal give ny viden om 5G og fremtidens landbrug.

Selvkørende landbrugsmaskiner, udledning af sprøjtemidler ved hjælp af kunstig intelligens samt avancerede droner der uden menneskelig indblanding kan sprøjte marker med millimeters nøjagtighed. Det et blot nogle af de scenarier, 5G-teknologien er spået til føre med sig for dansk landbrug.

’Præcisions-landbrug’ er blevet brugt som samlet betegnelse for nogle af de nye muligheder– og ifølge en rapport lavet af Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi kan det medføre en samlet erhvervsøkonomisk gevinst på 1.210 mio. kr. årligt for landbrugserhvervet, hvis præcisionslandbrug indføres på alle landbrugsarealer.

5G-dækning i hele landet

Et nationalt 5G-netværk er én af forudsætningerne for præcisionslandbrug. Det blev færdigetableret af TDC NET ved udgangen af 2020, fortæller Toke Binzer, Underdirektør for TDC NET.

”Det har været en klar ambition for TDC NET, at 5G-netværket skulle forbinde hele Danmark. Ikke blot de store byer og tætbefolkede områder, men også landdistrikterne og de åbne marker, hvor landbrug i dag optager størstedelen af arealerne. Det er lykkedes. Fundamentet er derfor på plads til, at virksomheder og de øvrige aktører i 5G-økosystemet kan begynde at modne de teknologier, der på sigt kan gøre dansk landbrug endnu smartere”.

Det er især 5G-netværkets gode dækning, høje hastighed og lave svar-tid, der åbner op for nye muligheder. Kombinationen af de egenskaber gør det nemlig muligt at sende og modtage store mængder af data via netværket i tæt på realtid.

”Vi kan se ind i en fremtid, hvor sensorer monteret på landbrugsmaskinerne indsamler data om alt fra jordbundsforhold, temperaturer og ukrudt, sender det til en central enhed, hvor det bearbejdes i realtid via kunstig intelligens, hvorefter maskinen får information retur om, hvordan den kan bearbejde jorden mest effektivt og med mindst mulig brug af sprøjtemidler. Alt sammen uden menneskelig indblanding.”

Test af 5G kapaciteten i det åbne land

For at realisere de potentialer kræver det, at der er både 5G-dækning og tilstrækkelig høj kapacitet i netværket, også på selve markerne.

Det satte forskere fra Aalborg Universitet og Aarhus Universitet sig for at undersøge i et netop gennemført forsøg, der indgår i EU projektet ’Internet of Food and Farm 2020’, hvor man i et område omkring Padborg for første gang herhjemme har testet 5G i et åbent landskab.

En almindelig traktor blev koblet op på 5G-netværket, og mens maskinen var i drift blev netværkets hastighed, responstid og stabilitet udfordret og målt. Forskerne konkluderer, at der på sigt er mange reelle muligheder for anvendelse af 5G til fremtidens intelligente landbrug. Generelt vil de fremtidige landbrugsteknologier stille større og større krav til trådløs datakommunikation i takt med at kommunikationsteknologier udvikles for anvendelse i det åbne land.  

Forsøget blev gennemført med sparring fra TDC NET’s og Ericssons fælles 5G Innovationshub og i samarbejde med både Aabenraa kommune og Padborg Transport og Logistikcenter, der begge ser store muligheder i 5G-teknologien. Ikke blot for kommunens lokale landbrug men også for transport og logistikindustrien generelt.

”Vi er virkelig glade for, at 5G-forsøget foregik lige netop i vores baghave. Det giver os mulighed for at følge forsøget tæt og få førstehåndsviden, der kan komme vores virksomheder til gavn. Samtidig vil flere få øjnene op for, at vi er det rette område at drive virksomhed i, og at virksomhederne kan byde sig til i at teste og være med i udviklingen af 5G, siger bestyrelsesformanden for Padborg Transportcenter, Peter Therkelsen.

Når målingerne og resultaterne fra 5G-forsøget er endelige, vil de blive publiceret for på den måde at gøre ny viden tilgængelig om 5G i det åbne land.

Læs mere om 5G på www.tdcnet.dk/5G.

Fakta: ”Smart farming” – fire konkrete måder 5G kan forandre landbrugssektoren (kilde: 5Gradar.com)

  1. Intelligente landbrugsmaskiner: Ved hjælp af sensorer på landbrugsmaskinen indhentes data om jordforhold, fugtighed, ukrudt, temperatur mm. Data bearbejdes ved hjælp af kunstig intelligens, der informerer maskinen om, hvordan den mest optimalt bør behandle afgrøden. Processen foregår i realtid og uden menneskelig indblanding, så hver del af afgrøden behandles optimalt i forhold til produktivitet og ressourceforbrug.
  2. Sprøjtning af afgrøder via autonome droner: Avancerede droner koblet til 5G-netværket scanner markerne for ukrudt via sensorer. Kunstig intelligens bearbejder data og informerer dronen om hvor afgrøden skal sprøjtes og med hvor meget sprøjtemiddel. Herved anvendes pesticiderne præcist og kun efter behov.
  3. Monitorering af dyrebestande: Særligt i lande med store dyrebestande, der bevæger sig frit over omfattende arealer, bliver der i dag brugt både tid og ressourcer på at overvåge bestanden. 5G i kombination med geolokations-services kan sende data både om dyrenes placering, deres generelle sundhedstilstand og fødeindtag retur til en central enhed for på den måde at monitorere bestanden.
  4. Tracking af insektsværme: Store horder af græshopper hører heldigvis til sjældenhederne i Danmark men selv mindre grupper af insekter kan føre til beskadigede afgrøder, hvis de ikke bekæmpes hurtigt og effektivt. Sensorer placeret i afgrøderne kan måle antal af insekter og afgrødens kvalitet i realtid. Data sendes til en central enhed, så man i realtid kan reagere på potentielt skadelige insekter i afgrøder og jord.

Billeder

Information om TDC NET

TDC NET
TDC NET
Teglholmsgade 1
0900 København C

https://tdcnet.dk/

TDC NET leverer det bedste mobilnetværk og de hurtigste faste forbindelser – og former Danmarks digitale fremtid med udrulningen af fiber og 5G. Gennem mere end et århundrede har TDC NET været med til at binde Danmark tættere sammen. Siden den visionære C.F. Tietgen i 1882 etablerede Kjøbenhavns Telefon-Selskab - og foretog sine første opkald. Til i dag, hvor vi døgnet rundt sikrer, at hele landet er forbundet. Med sikre og lynhurtige netværk binder vi virksomheder, hospitaler, skoler - du og jeg - endnu bedre sammen. Med hinanden. Og med resten af verden.

Følg pressemeddelelser fra TDC NET

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TDC NET

TDC NET ansætter ny CFO fra Vestas12.12.2022 14:59:28 CET | Pressemeddelelse

Med virkning fra 1. januar 2023 tiltræder Henrik Brandt som ny CFO i TDC NET. Han kommer senest fra en stilling som Senior Vice President og regional CFO i Vestas. Henrik Brandt medbringer mere end 15 års erfaring fra finansfunktioner og arbejde med transformation. Gennem karrieren har han, fra et finansielt perspektiv, haft et skarpt fokus på processer og optimering af organisationer på tværs af værdikæder. Han har en Master i Management Accounting and Information Technology. ”Jeg ser frem til at byde Henrik velkommen ombord til den næste vigtige fase af vores strategi,” siger CEO i TDC NET, Michel Jumeau. Henrik Brandt afløser Ulrik Laudrup Bølling, som de seneste godt tre år som CFO, og før det tre år som CFO i TDC Operations, har drevet finansfunktionen gennem den vigtige overgangsfase, hvor TDC NET er blevet etableret som et selvstændigt selskab. ”Jeg vil gerne takke Ulrik for hans store og loyale indsats for at bringe TDC NET sikkert gennem en svær overgangsfase. Ulrik bliver hos

Michel Jumeau udnævnt til ny administrerende direktør for TDC NET8.9.2022 13:30:09 CEST | Pressemeddelelse

Den 1. november tager Michel Jumeau over efter Andreas Pfisterer som administrerende direktør for TDC NET. Michel kommer fra en stilling som viceadministrerende direktør og chef for Consumer Division i det franske teleselskab Orange. Michel har tilbragt mere end to årtier i telebranchen og har haft flere operationelle og ledende stillinger i både Frankrig, Storbritannien og Sverige. "Jeg glæder mig til at vende tilbage til Skandinavien og starte i denne spændende rolle," siger Michel og fortsætter: "TDC NET er det første 'fuldt udbyggede' netværksselskab i Europa med et omfattende udvalg af fastnetprodukter og mobile teknologier – fra kobber, coax og fiber til 5G, og som yderligere omfatter hele spektret af netværkstjenester. Det er virkelig unikt, og samtidig rummer TDC NET fortsat et stort potentiale." Bestyrelsesformand for TDC NET Henrik Clausen glæder sig til at byde Michel velkommen i november. "Michel er en meget erfaren telco-direktør med et globalt mindset, som i øjeblikket ha

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye