Digterruter åbner over hele landet

Danske Digterruter inviterer danskerne ud i naturen for at sanse, læse og opleve danske digtere på nye måder. På digterruterne kan man - foruden blot at nyde landskabet - få adgang til lydposter, som guider gennem et landskab og en natur, der har inspireret en digter og hendes eller hans forfatterskab. Digterruterne udbygger en vigtig samtale mellem litterær kunst og lokale landskaber og fører den vandrende ind i den magi, der kan opstå, når digtningens ord, sted og natur mødes.
Igennem århundreder har forfattere og landskaber i Danmark påvirket og formet hinanden. Lige fra romantikkens forfattere drog ud i naturen for at skrive om den til Tove Ditlevsens maleriske beskrivelser af storbyens myldrende landskaber.
”Danske Digterruter formidler dansk litteratur i den fri natur på en helt ny måde, hvor publikum får lejlighed til at sanse steder, landskaber og grokraft, som har præget og inspireret dansk digtning og forfattere gennem mere end 250 år. Vi lever i en tid, hvor mange heldigvis får øje både for naturens vældige rum og for litteraturens fantastiske muligheder. Det har vi søgt at komme i møde”, siger projektets leder, professor emeritus ved SDU, Johs Nørregaard Frandsen.
Åbningsarrangementer over hele landet
Den 18. juni åbner de første 14 af i alt 22 digterruter med lokale arrangementer i hele landet, til efteråret åbner de næste 8 ruter. Digterruterne er blevet til i samarbejde med lokale digterhjem, museer, foreninger og selskaber.
”I Fuglereservatet på Rungstedlund går man midt i den både vilde og kultiverede natur, som Karen Blixen skabte, mens hun udgav sine 7 mesterværker. På ruten kan man ved 10 bænke hente korte lydfortællinger og høre om, hvordan alt fra mad, fugle og kærlighed farvede forfatterskabet. Vi glæder os over at skabe et landkort over danske digtere sammen de mange partnere i projektet Det er helt unikt”, siger Elisabeth Nøjgaard, direktør på Karen Blixen Museum Rungstedlund.
”Vi har været utroligt glade for at få muligheden for at formidle St. St. Blicher ude i det landskab, som betød så meget for ham. På ruten kommer man rundt til områder på egnen med særlig betydning for Blicher og slutter af på Blichers elskede hede, hvor man kan høre uddrag af Hosekræmmeren og Trækfuglene midt i den natur, som inspirerede Blicher”, siger Marianne Gjørtz Hougaard, Museumsinspektør, Blicheregnen, Museum Silkeborg.
Det landsdækkende net af digterruter repræsenterer danske digtere og er udarbejdet med generøs bevilling fra Nordea-fonden. De i alt 22 ruter er udviklet af forskere og formidlere ved Syddansk Universitet i nært samarbejde med de lokale samarbejdspartnere.
”Danske digterruter vil inspirere alle aldersgrupper til at komme ud i det fri og opleve vores fælles natur og kulturarv”, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Danske Digterruter åbner den 18. juni 2021 landet over med lokale ruter og vandringer og med hjemmesiden www.danskedigterruter.dk
Facts
14 digterruter åbner 18. juni 2021
Ambrosius Stub, Ribe; B.S. Ingemann, Sorø; Carit Etlar, Fredericia; Emil Aarestrup, Nysted; Frank Jæger, Egedal, Nordsjælland; H.A. Brorson, Ribe; Jeppe Aakjær, Jenle, Roslev, Salling; Johannes Jørgensen, Svendborg; Johannes V. Jensen, Louns halvøen, Himmerland; Kaj Munk, Vedersø; Karen Blixen, Rungstedlund; Martin Andersen Nexø, Nexø; Steen Steensen Blicher, Blicheregnen, Thorning/Kjellerup; Thøger Larsen, Lemvig.
8 digterruter åbner i efteråret 2021
Agnes Henningsen, Kerteminde; H.C. Andersen, Faaborg; H.C. Andersen, Odense; Henrik Pontoppidan, Hornsherred; Holger Drachmann, Skamlingsbanken, Kolding; Inger Christensen, Vejle; Martin A. Hansen, Stevns; Tove Ditlevsen, Vesterbro, København.
Om Danske Digterruter
Projektet Danske Digterruter er et net af landsdækkende ruter, der inviterer danskerne ud i naturen for at opleve litteraturen. Det sker i samarbejde mellem forskere fra SDU og digterhjem, museer, foreninger og selskaber. Idémanden bag projektet er prof. emeritus Johs. Nørregaard Frandsen, SDU. Nordea-fonden har støttet projektet med 5,7 millioner kr. www.danskedigterruter.dk
Samarbejdspartnere
Aakjærselskabet og Jenle, Aarestrup Hus og Forening, Blicheregnen/Museum Silkeborg, Museerne i Fredericia, Drachmann Selskabet, Egedal Kommune, H.C. Andersen Centret, Johannes Jørgensen Selskabet og Svendborg Bibliotek, Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet, Karen Blixen Museet Rungstedlund, Københavns Museum, Landsforeningen Martin A. Hansen, Lundsgaard Gods, Martin Andersen Nexøs Mindestuer, Lemvig Museum, Pontoppidan Selskabet, Ringkøbing-Skjern Museum, Sorø Kunstmuseum og B.S. Ingemann Selskabet, Taarnborg i Ribe, Vejle Kommune og Bibliotek, Øhavsmuseet.
Lyd og tilrettelæggelse
Værtsskabet ved Helle Solvang, HeySound ved Mathias Lyhne, MMEx ved Mette Kanstrup.
Fotos
Blixen, Rungstedlund og Blicheregnen/Museum Silkeborg kan frit benyttes.
Kontakter
Johs. Nørregaard Frandsen, professor emeritus, leder af Danske Digterruter jnf@sdu.dk, 60 11 34 36
Mads Sohl Jessen, ph.d., projektkoordinering, SDU msohl@sdu.dk, 30 22 68 94
Anne Høgedal, kommunikation, SDU anhoe@sdu.dk, 29 62 12 16
Tine Wickers, Kommunikationschef, Nordea-fonden, tw@nordeafonden.dk, 28 40 84 80
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum