Sikkerhedsstyrelsen

UV-udstyr mod coronavirus skal leve op til sikkerhedskrav

Del
På hospitaler og laboratorier bliver UV-udstyr ofte brugt til at bekæmpe virus og bakterier. Med corona-pandemien er der også kommet produkter med ultraviolet lys i handelen til at bekæmpe coronavirus hos private eller fx i børneinstitutioner. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at produkterne er fremstillet, så de er sikre at bruge. Ellers kan der være risiko for hud- eller øjenskader.

Sikkerhedsstyrelsen ser i øjeblikket en stigning af anmeldelser om UV-produkter, som sælges til desinfektion mod coronavirus og hvor UVC-strålerne kan være skadelige ved forkert brug og give skader på hud eller øjne. Det kan være produkter med en UV-stråling, som overstiger sikkerhedsgrænserne, eller det kan være produkter, som er konstrueret på en måde, så mennesker eller dyr bliver udsat for UV-strålerne. I løbet af de seneste måneder har Sikkerhedsstyrelsen modtaget omkring ti anmeldelser.

- UV-udstyr til desinfektion er indtil coronapandemien primært blevet brugt af fagfolk, der kender til sikkerhedsforholdene omkring UV-strålingen. Nu er produkterne også kommet på markedet til forbrugere, der køber dem for at undgå coronavirus i deres omgivelser, og de har ikke det samme kendskab til, hvordan de undgår skader fra UV-strålerne. Derfor holder vi skarpt øje med UV-produkterne. Det er ikke acceptabelt, hvis nogen får alvorlige sundhedsskader, blot fordi de vil undgå coronavirus, siger kontorchef Stine Pedersen fra Sikkerhedsstyrelsen.

UV-udstyr til desinfektion skal opfylde lovkravene til elprodukter. Det vil sige, at de skal være sikre at anvende ved tiltænkt og forudseelig brug, og fabrikanten skal CE-mærke produkterne som angivelse af, at de lever op til kravene.

- Der er er blandt andet grænser for, hvor kraftig UV-strålingen må være, men som forbruger bør man også være opmærksom på, at mennesker eller dyr ikke bliver ramt på huden eller i øjnene af stråler fra udstyret, når det er taget i brug, siger Stine Pedersen.

Blandt de anmeldelser, Sikkerhedsstyrelsen har behandlet, har der blandt andet været en UV-lampe, der kastede strålerne direkte ud i rummet. Det blev ikke vurderet som i overensstemmelse med sikkerhedskravene, mens et andet produkt, der kastede UV-stråler op mod loftet, ikke udgør den samme risiko for, at nogen får skader af strålingen.

- Man skal også sikre sig, at det desinfektionsudstyr, man køber, er afskærmet, så strålingen kun kommer ud i de retninger, det er tiltænkt, Ellers er det meget svært at sikre sig mod at blive ramt af risikabel stråling, når man er i nærheden af udstyret, nævner Stine Pedersen.

Sikkerhedsstyrelsen planlægger senere på året at se nærmere på UV-produkter, der er i handelen til forbrugere i Danmark.

Links

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed øger fokus på den grønne omstilling23.1.2025 09:51:04 CET | Pressemeddelelse

Den grønne omstilling af energisektoren i Danmark foregår i et hastigt tempo, og det kræver stadigt nye politiske og lovmæssige tiltag, for at omstillingen kan ske sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Dermed er der også brug for rådgivning og faglig sparring for erhvervsministeren. Det er baggrunden for, at Rådet for El- og Gasteknisk Sikkerhed fra 1. januar 2025 får en ny sammensætning og fremover skal have fokus på at løfte de konkrete og komplekse rådgivningsopgaver, som samtiden måtte kræve.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye