Frafaldne studerende vender ofte tilbage til bøgerne
Det kan lyde voldsomt, at flere end hver tredje studerende falder fra på de videregående uddannelser. Men størstedelen af dem, der dropper ud, er tilbage på en videregående uddannelse, inden der er gået seks år. Det viser en ny undersøgelse fra EVA, der kortlægger studerendes frafald og studieskift.
12 pct. af de studerende, der blev optaget i 2013, er faldet fra uden at påbegynde en ny videregående uddannelse seks år efter studiestart. Med andre ord er det altså kun én ud af otte studerende, som falder ud af det videregående uddannelsessystem, når først de er startet. Det tyder på, at mange frafald i virkeligheden er studieskift.
Zoomer man ind på andelen af studerende, der falder fra i løbet af deres første eller andet studieår, starter næsten to ud af tre (64 pct.) på en videregående uddannelse igen, inden der er gået tre år.
»Det er positivt, at så mange faktisk vender tilbage og får taget en videregående uddannelse. Foruden de åbenlyse gevinster for den enkelte, så er det også mindre omkostningstungt for samfundet. En tidligere analyse fra EVA har fx vist, at unge, som ikke færdiggør en videregående uddannelse, har markant højere risiko for at modtage offentlig forsørgelse,« forklarer chefkonsulent Bjarke Tarpgaard Hartkopf, som står bag den nye undersøgelse.
Halvdelen skifter til en helt ny sektor
Når de studerende vender tilbage til studielivet, vælger de ofte at prøve kræfter med noget helt nyt. EVA’s undersøgelse viser, at knapt halvdelen af studieskifterne vælger en ny sektor. Dvs. de hopper mellem de tre sektorer inden for videregående uddannelser: universitetsuddannelser, professionsbacheloruddannelser og erhvervsakademiuddannelser. Det kunne fx være en medicinstuderende, der skifter til sygeplejerskeuddannelsen eller en pædagogstuderende, der skifter til sociologistudiet.
»Når vi ser så mange, som vælger en helt anden sektor, tyder det på, at studieskift for mange handler om at finde den rette hylde i det store udbud af videregående uddannelser. Resultaterne vidner om, at vi har et uddannelsessystem, hvor det er muligt at vælge forkert i første forsøg og stadig nå i mål med en videregående uddannelse,« siger Bjarke Tarpgaard Hartkopf.
Studieskiftere bliver i samme by eller søger ud af storbyerne
Rent geografisk er den mest almindelige tendens, at studieskiftere vælger en uddannelse i samme by, som deres tidligere uddannelse lå i. Dette er tilfældet for cirka to ud af tre studieskiftere, når man kigger på de fire største studiebyer: København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Men blandt de studerende, der vælger at søge nye geografiske græsgange, vælger mange til gengæld at søge helt uden for de fire store byer frem for at rejse fra en stor by til en anden. Der er fx dobbelt så mange studieskiftere i Aarhus (18 pct.), som søger uden for de tre øvrige store byer, som der søger til København (9 pct.). Et bemærkelsesværdigt fund ifølge chefkonsulent, Bjarke Tarpgaard Hartkopf:
»De store studiebyer er selvfølgelig stadig de største trækplastre, men vi ser alligevel en ret markant andel, som skifter til et studie helt uden for København, Aarhus, Odense eller Aalborg. Denne dynamik er sammen med undersøgelsens øvrige fund med til at tegne et billede af, at vi i Danmark har et temmeligt fleksibelt uddannelsessystem samt fleksible studerende, som også er interesserede i at læse uden for de store byer.«
Om undersøgelsen:
- Rapporten er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik og omfatter alle studerende, som påbegyndte en videregående uddannelse i august eller september 2013.
- Find hele undersøgelsen på: www.eva.dk/frafald_og_studieskift
Kontakter
Iben Munk MortensenKommunikationskonsulent
Tlf:3525 4621imm@eva.dkBjarke Tarpgaard HartkopfChefkonsulentDanmarks Evalueringsinstitut
Tlf:21 79 57 21Tlf:21 79 57 21bhf@eva.dkInformation om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum