Agroskolen bygger ny landbrugsskole
I hele sin godt 83-årige levetid har Agroskolen ligget i Hammerum lidt uden for Herning. Men det kommer snart til at ændre sig.
Bestyrelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier har netop godkendt, at Agroskolen flytter til Herning, hvor skolen skal bygge helt ny landbrugsskole.
Landbrugsuddannelsen vil få adresse i nærheden af Herningsholms campusområde på Lillelundvej, hvor eleverne blot vil være et stenkast væk fra andre unge på erhvervsskolens flere end 35 ungdoms- og erhvervsuddannelser i Herning.
Hele Midt- og Vestjyllands landbrugsskole
Det er første gang i 35 år, at en dansk landbrugsskole sætter gang i byggeriet af en helt ny skole. Men det nye byggeri skal ses som et udtryk for, hvor vigtigt landbrugserhvervet er for Midt- og Vestjylland, siger Allan Kortnum, direktør for Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, som Agroskolen er en del af.
"Vi er en erhvervsskole i Midt- og Vestjylland, og derfor ønsker vi at være skole for de erhverv, der er vigtige for området. Her er landbrugserhvervet naturligvis et centralt erhverv. Agroskolen er oprindelig en fusion mellem landbrugsskolerne Hammerum, Borris og Kongensgaard ved Lemvig, og siden sammenlægningen med Herningsholm i 2018 har vi haft tre gode år med voksende elevtal. Derfor glæder vi os til at tage næste skridt og præsentere fremtidens landbrugsskole, der giver optimale muligheder for landbrugserhvervet i hele Midt- og Vestjylland," siger Allan Kortnum.
En stærk relation mellem skolen og det omgivende samfund er afgørende for at skabe en landbrugsuddannelse af høj kvalitet. Derfor sender skolen samtidig en åben invitation til alle, som vil være med til at præge fremtidens landbrugsuddannelse.
"Landbruget er et erhverv, der har udviklet sig enormt og fortsat vil gøre det i de kommende årtier – men hvordan skal en landbrugsskole anno 2040 se ud? Det glæder jeg mig enormt til at se mange forskellige aktørers bud på," siger Allan Kortnum.
Tidssvarende faciliteter
Sven Agergaard er medlem af bestyrelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier og formand for Herning-Ikast Landboforening. Ifølge ham lover det godt for fremtiden, at Herningsholm vil investere i landbrugsuddannelsen, da der er stor efterspørgsel på faglærte landmænd.
"Det er vigtigt med et godt uddannelsesmiljø i det midt- og vestjyske. Og ønsker vi at gøre uddannelsen til landmand endnu mere attraktiv, er det afgørende, at faciliteterne er tidssvarende. Landbrugsuddannelsen er inde i en omfattende udvikling – så stor, at det er svært at spå om, hvordan den kommer til at se ud om bare 10 år. Derfor ser vi et behov for at tænke nyt, og det bliver muligt med byggeriet af en ny skole," siger Sven Agergaard.
"Samtidig betyder den bynære placering, at eleverne bliver en del af et stærkt uddannelsesmiljø i Herning. Brobygningselever fra grundskolen og 10. klasse får nemmere ved at se og føle, hvad landbrugsuddannelsen er, og eleverne får efter skole mulighed for at mødes med og bo på skolehjem sammen med andre unge," siger Sven Agergaard.
God plads til undervisning og fritid
Forstander, Jeppe Bomann, håber, at planerne om at opføre en helt ny skole kan bygge videre på den positive udvikling, som Agroskolen oplever i øjeblikket. Senest i marts kunne skolen melde om en næsten fordobling af søgningen til landbrugsuddannelsens grundforløb.
"Det bliver ikke bare spændende at tegne fremtidens landbrugsuddannelse, men også forme rammerne omkring den 24/7-oplevelse, det er at tage en landbrugsuddannelse. De nye omgivelser skal give god plads til både et aktivt undervisningsmiljø og sociale aktiviteter uden for almindelig skoletid," siger Jeppe Bomann.
Siden fusioneringen med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i 2018 har alle ressourcer på Agroskolen i Hammerum været brugt på at sikre høj kvalitet på landbrugsuddannelsen og ikke mindst tid til at opbygge gode relationer med eleverne og landbruget.
Forstanderen har stor respekt for de traditioner og følelser, som mange forbinder med den traditionsrige landbrugsskole i Hammerum. Men tiden er også moden til at opgradere de fysiske rammer.
"Vi glæder os til at bringe kulturen og de værdier, der kendetegner en landbrugsskole af høj kvalitet, med ind i et topmoderne miljø i Herning," siger Jeppe Bomann.
Stor betydning for den grønne omstilling
Beslutningen om at bygge ny skole bliver bakket op af Vestjyllands Andel og direktør Steen Bitsch.
Nytænkningen af landbrugsuddannelsen kommer på det bedst mulige tidspunkt.
"Det er godt set. Landbruget får stor betydning for den grønne omstilling, og planteproduktion kommer til at fylde meget mere end tidligere. Hvor det i en periode har været mindre sexet at gå på landbrugsskole, ser vi en klar tendens til, at det går i en anden retning," siger Steen Bitsch.
"Når vi taler om klimaet, kommer vi ikke uden om landbruget, hvor vi har fotosyntesen som det mest effektive middel til at nedbringe CO2-udledningen. Forbrugerne begynder at stille andre krav til det, de fylder på tallerkenen – kosten bliver i stigende grad plantebaseret. Derfor tror jeg også, at vi går en tid i møde, hvor det bliver sejt at være en landmand, som bidrager direkte til værdiskabelsen i samfundet. Derfor er det godt, at Agroskolen tør gribe chancen og planlægge sammen med landbruget, hvordan vi kan bruge vores landbrugsjord mere intelligent," siger Steen Bitsch.
Fakta
- Agroskolen startede med at hedde Hammerum Landbrugsskole i 1938 i bygninger opført i 1928.
- I 1999 blev landbrugsskolen fusioneret med landbrugsskolerne Borris og Kongensgaard ved Lemvig.
- Her blev det fælles navn Agroskolen født.
- Agroskolen fusionerede med Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i 2018.
Kontakter
Allan Kortnum, direktør, Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier
Tlf. 2542 4501 – alk@herningsholm.dk
Jeppe Bomann, forstander og uddannelsesleder, Agroskolen
Tlf. 2090 3827 – jebo@herningsholm.dk
Sven Agergaard, medlem af bestyrelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier og formand for Herning-Ikast Landboforening
Tlf. 4082 4488 - agergaard@agropartnere.dk
Steen Bitsch, direktør i Vestjyllands Andel
Tlf. 2049 2175 – sbi@vja.dk
Billeder
Information om Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier
Lillelundvej 21
7400 Herning
7213 4500https://www.herningsholm.dk/
Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier er en uddannelsesinstitution med ca. 2.600 elever og ca. 430 ansatte med adresser i Herning, Ikast og Hammerum. Vi udbyder en bred vifte af forskellige tekniske, merkantile og landbrugsrettede erhvervsuddannelser, de gymnasiale uddannelser EUX, HHX og HTX, 10. klasse og kursusvirksomhed.
Vi har kompetencer og ressourcer, som sikrer, at uddannelsestilbuddene er blandt landets bedste. Vi kombinerer høj kvalitet i undervisningen med tillid og respekt for elever og ansatte.
Følg pressemeddelelser fra Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.