Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening og Nyborg Kommune indgår sommerfuglepartnerskab

Del
Nyborg Kommune vil sammen med Danmarks Naturfredningsforening forvandle Nyborg slot til et mekka for sommerfugle. Dermed bliver Nyborg den første kommune i Danmark, der indgår en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive sommerfuglepartner.

Græsset er trimmet og æstetikken helt i top omkring det 800 år gamle slot midt i Nyborg by. Men sådan har det ikke altid været. Engang var slottet fuld af liv, både inden for og uden for murene. Gamle danske plantearter, som engang fandtes overalt i det danske landskab, groede vildt på voldene, omgivet af sværmende sommerfugle. Det er det insektliv, som et enigt Byråd i Nyborg Kommune nu vil genskabe sammen med Slot- og kulturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening.

- Nyborg Slot har en helt speciel plads i Danmarkshistorien. Nu skal slottet danne ramme for et unikt møde mellem kultur og vild natur. Som kommune har vi afsat et betydeligt beløb til den grønne omstilling og klimaindsatsen. Samtidigt allierer vi os i dette projekt med eksperter, som sikrer, at naturen på voldene får et markant løft. Herudover glæder vi os i byrådet over, at vi som kommune sammen med Danmarks Naturfredningsforening, Slots- og Kulturstyrelsen samt Østfyns Museer nu igangsætter dette helt unikke samarbejde. Ja og så er vi stolte af at Nyborg Kommune bliver den første kommune i Danmark, der bliver officiel Sommerfuglepartner, siger borgmester i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs. 

Slotsprojekt kickstarter naturpartnerskab

Nyborg Kommune blev for nylig placeret nr. 93 på Kommunernes Naturkapitalindeks, en rangering af kommunernes naturværdier udviklet af Aarhus Universitet og Danmarks Naturfredningsforening. Bundplaceringen har afledt lokal debat, men har altså også ført til, at Byrådet bakker fuldt op om det nye naturprojekt - for alle er enige om, at biodiversiteten i kommunen skal løftes.

Med naturprojektet på Nyborg Slot bliver kommunen landets første officielle kommunale Sommerfuglepartner. Som partner med Danmarks Naturfredningsforening forpligter kommunen sig til at omdanne mindst 20% af de grønne arealer omkring slottet til mere insektvenlig natur. Og det vil virkelig kunne gøre en forskel for kommunens natur, forklarer afdelingsformand og frivillig Sommerfugleambassadør Nanna Adamsen fra Danmarks Naturfredningsforening, som også er initiativtageren bag slotsprojektet:

- I Nyborg skal vi først og fremmest arbejde med at forbedre vores eksisterende natur for at højne naturværdien i kommunen. Der findes allerede rester af god natur omkring Nyborg Slot. Blandt andet lever den sjældne edderkop, Nordlig Fugleedderkop allerede på en sektion af voldanlægget. Nu bliver der langt flere levesteder for sommerfugle, fugleedderkopper og andre insekter, og vi løfter bynaturen i Nyborg væsentligt, siger Nanna Adamsen.

Accept fra Slot- og kulturstyrelsen

Da projektet netop foregår på et kulturmindesmærke af national betydning, har Slot- og kulturstyrelsens accept af projektet på det fredede voldanlæg været afgørende for, at det kan føres ud i livet.

Specialkonsulent Marianne Rasmussen Lindegaard, Center for Kulturarv uddyber:

- Det er vigtigt for os, at ingen er i tvivl om, at voldene er et militært anlæg, og at deres fysiske udseende er tro mod den fortælling. Men det betyder ikke, at området skal være en græsplæne uden liv og natur. Vi mener, at det kommende samarbejde om voldenes pleje og udseende vil sende et tydeligt signal om, at bevaring af kulturarv og biodiversitet ikke behøver at være hinandens modsætninger.

Også Østfyns Museer finder initiativet meget perspektivrigt. Mette Ladegaard Thøgersen fra Nyborg Slot udtaler:

- For museet er det vigtigt, at Nyborg Vold både benyttes og beskyttes. For både borgere og turister rummer Nyborg Vold en spændende historie og en stor herlighedsværdi. Vi ser et meget stort potentiale i også at formidle den samklang af kultur og natur, der er på netop Nyborg Vold, og glæder os til at medvirke til at realisere projektet.

Om Sommerfuglepartner

  • Danmarks Naturfredningsforenings projekt Sommerfuglepartner hjælper virksomheder og institutioner med at omdanne golde græsplæner til gode levesteder for sommerfugle, vilde bier og andre insekter.
  • Gennem partnerskaber skaber vi, kvadratmeter for kvadratmeter, plads til mere vild natur i verdens mest opdyrkede land. Halvdelen af vores sommerfuglearter er i færd med at forsvinde.
  • Sommerfugle er naturens indikator på, at den har det godt. Så når vi hjælper dem, hjælper vi biodiversiteten og dermed en lang række andre arter også. REMA 1000, Nyborg Kommune og Lyreco er blandt partnerne. Læs mere på www.sommerfuglepartner.dk

Kontakter

Nyborg Kommune
Borgmester, Kenneth Muhs
kmu@nyborg.dk
2159 9966


Danmarks Naturfredningsforening
Formand, DN Nyborg & Sommerfugleambassadør, Nanna Adamsen
nyborg@dn.dk
2227 8786Danmarks Naturfredningsforening
Projektleder, Sommerfuglepartner, Simon Leed Krøs
slk@dn.dk
3051 6140


Østfyns Museer
Leder af Nyborg Slot, Mette Ladegaard Thøgersen
mlt@ostfynsmuseer.dk
29 71 07 67

Billeder

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Erhvervsliv, tænketanke og grønne organisationer i fælles opråb: Landbruget skal ikke friholdes for CO2-afgift20.2.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Dansk Erhverv, Danmarks Naturfredningsforening, SMVdanmark, CEPOS, KRAKA og CONCITO sender fælles presbold mod politikerne forud for Svarer-udvalgets rapport. Landbruget skal ikke friholdes fra en pris på drivhusgas, ellers vil den pris resten af samfundet skal betale for at udlede CO2 blive væsentligt højere. Det vil betyde tab af konkurrenceevne for danske virksomheder og deres medarbejdere, lyder opråbet fra de seks organisationer.

Nyt projekt skal få flere børnefamilier ud i naturen10.5.2023 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på viden og inspiration afholder mange børnefamilier fra at komme ud i naturen, men det skal nyt projekt nu lave om på. Med millionbevilling fra AAGE V. JENSEN NATURFOND vil Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund uddanne frivillige i at formidle natur i børnehøjde og samtidig give familierne overblik over, hvor der bliver afholdt børnevenlige naturarrangementer og ture.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye