Niras A/S

Prisvindende biogasanlæg bringer Færøerne tættere på klimamål

Del
Én af de førende producenter af kvalitetslaks på Færøerne har prioriteret at investere i bæredygtighed og cirkulære løsninger. Virksomheden Bakkafrost har opført det første biogasanlæg på Færøerne.
Bakkafrost har opført det første biogasanlæg på Færøerne, som vil spare 11.000 ton CO2 årligt. Foto: SMJ Rådgivende Ingeniører.
Bakkafrost har opført det første biogasanlæg på Færøerne, som vil spare 11.000 ton CO2 årligt. Foto: SMJ Rådgivende Ingeniører.

FÖRKA betyder ’at flytte’ eller ’at forandre’ på færøsk. Og det er lige netop, hvad det første biogasanlæg på Færøerne af samme navn vil gøre. Det skal nemlig årligt omdanne op mod 100.000 ton bioaffald til varme og energi, hvilket vil bringe Færøerne tættere på sit mål mod 100 procent elektricitet fra vedvarende energikilder i 2030.

Det nyligt åbnede biogasanlæg, FÖRKA, vil gøre lakseproducenten Bakkafrost i stand til at udnytte organisk affald (gylle fra fisk og kvæg i kombination med døde fisk) fra deres egen lakseproduktion samt fra landbrugssektoren til at generere klimavenlig varme og energi.

Ikke alene er elektriciteten og varmen fra anlægget til fordel for klimaet. Den er også konkurrencedygtig på markedet. Den primært diesel-baserede elproduktion på Færøerne har resulteret i høje priser på el fra alternative produktionskilder, hvilket gør Bakkafrost i stand til at sælge sin overskydende energi til de færøske elselskaber og varmen til fjernvarmenettet i Tórshavn.

Sådan forventer Bakkafrost at levere klimavenlig el til ca. 1.900 færøske husstande og varme til yderligere 400. Samlet set vil anlægget spare et CO2-udslip på hele 11.000 ton om året - til gavn for både Færøerne og klimaet.

Sådan fungerer det

  • Når biomassen er bragt ind på anlægget, foregår processen, ligesom den gør i naturen – blot en hel del hurtigere.
  • Den hurtige nedbrydningsproces giver mulighed for at opsamle og udnytte den producerede biogas, der består af metan og CO2.
  • Den producerede metan er en vedvarende energikilde og bliver via en gasmotor omdannet til el- og varmeproduktion.
  • Når processen er færdig, kan den efterladte, næringsrige biomasse efterfølgende anvendes til gødning på landbrugsjord.

Læs mere på niras.dk her.

NIRAS var i samarbejde med SMJ Rådgivende Ingeniører rådgiver på projektet og bidrog blandt andet til udbudsmateriale, forhandlinger og ansøgninger til miljøgodkendelser. NIRAS bistod både med ekspertise inden for biogasproduktion i forbindelse med udarbejdelse af udbudsmaterialet samt beregning af støj- og lugtgener i forbindelse med miljøgodkendelsen.

Nøgleord

Kontakter

Regin Jakobsen
CEO, Bakkafrost
ReJa@bakkafrost.com
+298 235001


Árni Jakobsen
CEO, SMJ Rådgivende Ingeniører
aja@smj.fo
+298 233521


Anne Seth Madsen
Projektleder, NIRAS
ASM@niras.dk
2948 3366

Billeder

Bakkafrost har opført det første biogasanlæg på Færøerne, som vil spare 11.000 ton CO2 årligt. Foto: SMJ Rådgivende Ingeniører.
Bakkafrost har opført det første biogasanlæg på Færøerne, som vil spare 11.000 ton CO2 årligt. Foto: SMJ Rådgivende Ingeniører.
Download

Links

Information om Niras A/S

Niras A/S
Niras A/S
Sortemosevej 19
3450 Allerød

+45 4810 4200https://www.niras.dk

NIRAS er blandt Skandinaviens førende, rådgivende ingeniørvirksomheder.

Med et bredt felt af ekspertiser inden for procesanlæg, industri og byggeri over energi, miljø, vand & forsyning til infrastruktur, udviklingsbistand og byplanlægning bidrager NIRAS til løsninger på en lang række af de største samfundsudfordringer.

Læs mere om NIRAS her.

Følg pressemeddelelser fra Niras A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Niras A/S

Ansvarlig vandforvaltning er nøglen til industriens samfundsansvar og langsigtede drift10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny rapport peger på, at fødevare- og life science-producenter i Danmark i stigende grad bør tage ansvar for deres vandforbrug og spildevandshåndtering – ikke kun for at sikre stabil drift, men også for at mindske deres påvirkning på biodiversitet og lokale vandmiljøer. Øget vandindvinding og udledning fra industrien stiller nye krav til, hvordan virksomheder balancerer produktion med miljøhensyn.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye