Ny standard hjælper forbrugerne til bedre stofmundbind

En ny standard for stofmundbind skal fremover hjælpe forbrugerne med at vælge gode og effektive stofmundbind. Teknologisk Institut, som har været med til at udarbejde standarden, glæder sig på vegne af både producenter og forbrugere.
- Det er umuligt for forbrugerne at vurdere, hvor effektivt et stofmundbind i virkeligheden er, så vi hilser standarden velkommen. Samtidig får producenter og importører mulighed for at markedsføre deres stofmundbind på mere end bare udseendet, siger konsulent Stig Koust Hansen, Teknologisk Institut.
Med den nye standard får forbrugerne blandt andet vished for, at stofmundbindet rent faktisk har en vis effekt, også efter det er blevet vasket, og at det ikke er tilsat uønsket kemi.
Det skal du vide om den nye standard for stofmundbind
Stig Koust Hansen fortæller her, hvilken forskel standarden kan gøre for forbrugerne:
Hvorfor er det vigtigt med en standard for stofmundbind?
Fordi stofmundbind uden nævneværdig effekt skaber falsk tryghed, og det er farligt under en pandemi. Derfor tog vi tidligt initiativ til at få udarbejdet en standard for stofmundbund, der sætter krav til produktet. Jeg er glad for, at vi på tværs af myndigheder og specialister nu er kommet i mål.
Hvad går den nye standard ud på?
Stofmundbind, der lever op til den nye standard, har en vis dokumenteret filtreringsevne og åndbarhed. De kan tåle at blive vasket mindst fem gange, uden at kvaliteten forringes væsentligt. Der stilles også krav til, at de ikke må indeholde uønsket kemi, så man som forbruger undgår flourstoffer og antibakteriel behandling. Og endelig bliver pasformen testet ved aktivitet.
Vil alle stofmundbind fremover leve op til den nye standard?
Nej. Standarden er en frivillig dansk ordning, og det er op til producenter og importører af stofmundbind, om de vil lade deres produkter teste. Det betyder altså, at man som forbruger stadig skal opmærksom, når man køber et stofmundbind.
Er stofmundbind med den nye standard lige så effektive som engangsmundbind?
Nej. Engangsmundbind er et medicinsk udstyr, der skal leve op til noget skrappere krav, fx en filtreringsgrad på mindst 95 procent af de dråber, der rammer stoffet. Den nye standard for stofmundbind ligger på hhv. 70 procent og 90 procent. Men det er trods alt meget bedre end for eksempel 10 procent, som vi har set eksempler på i tidligere test af stofmundbind.
Hvordan finder man et godkendt stofmundbind?
På stofmundbind, der lever op til den nye standard, vil det fremgå, at de lever op til standarden DS 3000:2021, og der vil også stå, at det har en filtreringsgrad på mindst 70% eller 90%.
Fakta:
Den nye danske standard for stofmundbind hedder DS 3000:2021. Standarden er udarbejdet i samarbejde mellem Dansk Standard, Teknologisk Institut Forbrugerrådet Tænk, Lægemiddelstyrelsen, Miljøstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Seruminstitut, Force Technology samt producenten Keepsafe.
Teknologisk Institut tester engangsmundbind og stofmundbind for myndigheder, producenter og importører – også efter den nye standard DS 3000:2021.
Nøgleord
Kontakter
Konsulent Stig Koust Hansen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1151, mail: stko@teknologisk.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum