Psykologens seks råd til coronatrætte danskere
Det er ikke kun danskernes fysiske helbred, der kan blive belastet, når covid-19 rammer. Også vores psykiske helbred kommer under pres, når vi isoleres derhjemme, og fremtiden kan virke usikker. Psykologer landet over har haft ekstra travlt, og en ny rapport fra Dansk Psykologforening viser, at hver tredje psykolog oplever et øget antal henvisninger af borgere, som er ramt af psykiske udfordringer i relation til coronasituationen.
”Under første bølge i foråret blev vi alle ramt af realitetschok, og vi indså, at en tryg hverdag hurtigt kan vende rundt. Men mange formåede også at holde fast i de gode tanker og finde måder, hvor vi sammen kunne komme igennem den svære tid. I sommer fik vi et glimt af håb, da samfundet igen åbnede op, og vi kunne vende tilbage til store dele af en normal hverdag og trække vejret igen”, fortæller Annette Gaard, Chefpsykolog hos Aleris-Hamlet.
Det spirende håb i løbet af sommeren betød også, at anden bølge i efteråret ramte ekstra hårdt: ”Dét håb, der blev tændt i sommermånederne, blev hurtigt slukket igen, og mange følte sig isolerede og udtrættede. Det blev sværere at holde fast ved de gode tiltag”, fortæller hun.
Ventetid er menneskets værste vilkår: Sådan kommer vi gennem coronakrisen
I juleferien blev Danmark endnu en gang helt lukket ned, og restriktioner bliver forlænget igen og igen. Annette Gaard fremhæver, at ventetid er menneskets værste vilkår, og den manglende kontrol og slutdato skaber en følelse af håbløshed. Når vi sidder isoleret på hjemmekontoret og ikke kan mødes med hverken kollegaer eller venner, suppleres hålbøsheden med ’social sult’. Det må ikke forveksles med ensomhed, der er en mere varig tilstand, som kræver aktiv forandring for at ændre sig. Social sult er en midlertidig tilstand fx som et resultat af de nuværende restriktioner. Social sult kan dog udvikle sig til ensomhed, hvis man ikke gør noget aktivt:
- Det handler om mindset: Selvom det kan være svært, så handler det om at vende sin tankemåde om. I stedet for at tænke, at bægeret er halvtomt, skal vi derimod fokusere på, hvordan vi kan skabe muligheder i en coronatid. Mange af de ting, som vi før har gjort med venner, familie og kollegaer, kan vi stadig gøre men i nye formater. Annette Gaard fremhæver kreative idéer såsom virtuel strikkeklub, digital læsegruppe med rødvin eller fælles frokoster.
- Invitér til et ugentligt sludremøde: På arbejdspladsen mangler mange lige nu netop dét, der gjorde det sjovt at gå på arbejde i form af samværet med kollegaerne. Her er det en god idé at skabe det på alternative måder – fx en online fredagsbar eller gåtur med kollegaen. Vores virtuelle møder bliver ofte meget strukturerede, men vi har også brug for at kunne tjekke ind med hinanden i et sludremøde, hvor agendaen er fri, og man fx ikke taler arbejde.
- Skab struktur i din hverdag: Når vi skal arbejde hjemmefra, flyder arbejde og fritid for mange sammen. Her er det vigtigt at skabe en fast struktur for, hvornår man møder ind på hjemmekontoret, spiser frokost og holder fri. Det kan være en god idé fx at markere fyraften ved at gå en tur. Hvis man har mulighed for det, kan det også være en god idé at aftale med sin arbejdsgiver, at man arbejder fra kontoret én dag om ugen. En del af vores identitet handler om at møde fysisk op på kontoret, og den mister vi, når vi udelukkende sidder derhjemme.
- Frisk luft og dagslys hjælper mod de negative tanker: Det kan føles ekstra hårdt i øjeblikket, hvor vinterkulde og mørke præger vores hverdag. Derfor kan det være en god idé at komme ud og bevæge sin krop i den friske luft og samtidig få masser af dagslys fx på en daglig gåtur midt på dagen. Måske man også her får hilst på andre mennesker, som man normalt ikke ville hilse på.
- Udvælg din sociale boble og giv et kram: Vi mangler i særlig grad den fysiske kontakt i øjeblikket, og mange er ved at kramme livet ud af hunden derhjemme. Kram er vigtigt for vores mentale helbred, og her må man udvælge de fem personer, som er i ens sociale boble, og kramme løs på dem.
- Acceptér, at det ikke er sjovt: Det er helt i orden at erkende, at det ikke er sjovt i øjeblikket, eller at du ikke er lige så effektiv som tidligere, fordi motivationen er forsvundet. Sig det højt og tal om det som et vilkår. Vi kan ikke ændre det, men vi kan gøre, hvad vi kan for at få det bedste ud af situationen. Hvis man bliver ved med at bruge en masse negativt krudt på at arbejde imod det, bliver det kun værre. Så vær realistisk og tal om det.
Annette Gaard mener samtidig, at vi måske også kan tage nogle gode ting med fra den nuværende situation. Mange oplever ikke at have så travlt som tidligere, og at det faktisk er rart med færre aftaler i kalenderen. Danskernes sammenhold blomstrer og fællesskabet finder nye veje. Så måske vi også kan lære noget af krisetider og tage det med os, når hverdagen en dag vender tilbage.
Nøgleord
Kontakter
Birgitte Hoffmann, Presseansvarlig, Aleris-Hamlet Hospitaler
(+45) 29 68 76 65
Birgitte.hoffmann@aleris-hamlet.dk
Caroline Kjærbye-Thygesen, Mindshare
Caroline.thygesen@mindshareworld.com
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Aleris
Aleris Danmark har 1.500 dygtige og erfarne medarbejdere og specialister inden for mere end 30 specialer og med mere end 30.000 operationer og 250.000 patientbesøg om året er Aleris Danmarks største private sundhedsvirksomhed.
I vores Psykologhus har vi mere end 50 psykologer ansat, som tilbyder online og fremmøde konsultationer.
Vores navn betyder at hele og at nære – og med mere end 20 års erfaring og den nyeste viden, kan vi tilbyde hurtig, effektiv og god behandling på alle vores hospitaler.
www.aleris.dk
Følg pressemeddelelser fra Aleris
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aleris
Aleris hjælper med unikt behandlingstilbud overvægtsramte danskere til et sundere liv1.3.2023 11:35:21 CET | Pressemeddelelse
Vægttabsmedicin er på indtog i Danmark, men ingen vægtproblemer er ens, og det kan kræve forskellige indsatser både mentalt og fysisk at opnå et sundt liv med trivsel og velvære. Derfor lancerer den danske sundhedsvirksomhed Aleris sundhedstilbuddet Aleris Balance. Behandlingen tager en holistisk tilgang i en samlet forståelse af krop og sind og omfatter blandt andet mulighed for medicinsk vægttab, overvægtskirurgi, psykologhjælp, ernæringsrådgivning og mentorordninger afhængig af den enkeltes behov.
Nu åbner Aleris-Hamlet for fedmeoperationer i Esbjerg19.11.2020 13:16:57 CET | Pressemeddelelse
Danmarks førende kæde af privathospitaler Aleris-Hamlet åbner nu op for fedmeoperationer på hospitalet i Esbjerg. Det har tidligere kun været muligt på hospitalerne i Aarhus og København, men med den nye udvidelse i Region Syddanmark, vil Aleris-Hamlet kunne imødekomme den stigende efterspørgsel på fedmeoperationer og øge trygheden og bekvemmeligheden for patienterne, som nu kan blive opereret tæt på hjemmet.
Borgere kan nu få hurtig genoptræning af hænder på Aleris-Hamlet Ringsted10.9.2020 15:09:15 CEST | Pressemeddelelse
Er der behov for genoptæning af hænderne efter behandling, giver en ny aftale mellem Aleris-Hamlet i Ringsted og FritValgsService, borgerne mulighed for at vælge genoptræning hos ergoterapeut Mette Schächter, såfremt der er mere end en uges ventetid på genoptræning i kommunalt regi.
VERDENSNYHED: Ægte bryster laves med kroppens egne byggesten8.9.2020 07:11:00 CEST | Pressemeddelelse
Aleris-Hamlet er det første hospital i verden, som tilbyder brystforstørrelser med opdyrkede fedtstamceller. Ny dansk forskning på Aleris-Hamlet har banet vejen for, at kvinder nu kan få lavet større bryster på en naturlig og permanent måde og dermed undgå brugen af silikoneimplantater.
Hanne Zingenberg er tiltrådt som ny hospitalschef for Aleris-Hamlets hospital i Søborg16.7.2020 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
53 årige Hanne Zingenberg tiltrådte d. 13. juli som ny hospitalschef for Aleris-Hamlet København, som med mere end 11.000 operationer om året er det største af Aleris-Hamlets 6 privathospitaler.