Ingeniører og læger går sammen: Kunstig intelligens skal forbedre sundhedsvæsenet
Af Jane Thoning Callesen
Forestil dig en blid robot, der scanner hænderne på gigtpatienter og analyserer sygdomsaktiviteten i leddene. Eller en intelligent kamerapille, der sluges af patienten og fotograferer sin vej gennem tarmen og tjekker for polypper. Begge projekter er eksempler på, hvordan kunstig intelligens kan løfte sundhedsvæsenet.
Fremover skal projekter som disse gennemføres i regi af et nyt dansk forskningscenter, CAI-X, der i dag søsættes med erfarne kræfter fra OUH og SDU ombord.
- Vi står i en situation, hvor efterspørgslen på sundhedsydelser stiger, mens der er mangel på kvalificeret personale. AI-løsninger vil bidrage til at vi kan undersøge flere patienter hurtigere og samtidig sikre den højest mulige kvalitet i behandlingen, fastslår Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør på OUH.
Fokus på konkrete behov
Omkring 20 forskningsprojekter er allerede klar til at blive lagt ind under det nye center, der fremover vil fungere som samlet indgang for alle på OUH og SDU med interesse i at udvikle AI-løsninger til sundhedsvæsenet. Ambitionen er at centeret skal være et af verdens førende inden for klinisk kunstig intelligens.
- Vi skal være helt i front med AI i det danske sundhedsvæsen, og vi skal blande os på højt niveau i det internationale selskab. Det ruster vi os til med CAI-X, lyder det fra Bjarne Dahler-Eriksen.
Centeret får en daglig leder på OUH, og to forskningsledere forankret på SDU. Projekterne skal udspringe af de behov og udfordringer, som sundhedspersonalet møder i det daglige.
- CAI-X er et anvendelsesorienteret forskningscenter, som fokuserer på de løsninger, sundhedsvæsenet har brug for, forklarer dekan Henrik Bindslev fra det Tekniske Fakultet.
- Som ingeniører skal vi træde ind på sundhedspersonalets banehalvdel, forstå deres udfordringer og måde at arbejde på, og så udvikle løsninger i samarbejde med klinikerne på OUH og de eksterne virksomheder, der måtte have interesse i at deltage.
AI giver patienter tryghed
Det nye center møder opbakning fra Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen.
- CAI-X har vores fulde støtte. Det er et særdeles vigtigt tværfagligt center, som vil bidrage til at sikre patienterne den bedst mulige behandling i en tid, hvor ressourcerne er under pres. Det giver patienterne ro og tryghed at vide, at AI og anden ny teknologi anvendes. Vi tror på, at brugen af kunstig intelligens kan være med til at sikre ensartethed i behandlingen, blandt andet når det kommer til scanninger og andre prøvesvar, siger han.
Forskningscenteret skal dække alle kliniske områder på OUH og skal foruden private virksomheder samarbejde med kommuner og andre forskningscentre og hospitaler. Det indvies ved en virtuel lancering mandag 11. januar med 120 deltagere fra både Danmark og udlandet.
Læs mere på www.cai-x.com. Tessa Lind Gjødesen, Innovationschef på OUH, kan kontaktes for nærmere information på telefon 29160324 og tlg@rsyd.dk.
Nøgleord
Kontakter
Tessa Lind Gjødesen, Innovationschef på OUH, kan kontaktes for nærmere information om CAI-X på telefon 29160324 og tlg@rsyd.dk.
Ved pressehenvendelser og ønsker om interviews kontakt venligst Jane Callesen, kommunikationsansvarlig, på 93507540 eller jtca@mmmi.sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Professor inden for kronisk inflammatorisk tarmsygdom på SDU og OUH12.5.2025 11:11:20 CEST | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet (SDU) har udnævnt læge, ph.d., dr.med. Casper Steenholdt til klinisk professor i medicinsk gastroenterologi med særligt fokus på kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Udnævnelsen sker med tilknytning til Klinisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og i samarbejde med Afdeling for Medicinsk Gastroenterologi S på Odense Universitetshospital (OUH), hvor han samtidig tiltræder som overlæge.
Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen12.5.2025 09:45:16 CEST | Pressemeddelelse
Ambitiøst initiativ skal sikre brugercentreret AI til softwareudvikling.
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum