Danskerne køber økologisk julemad
Julen står for døren, og for mange bliver madindtaget i juledagene økologisk. En ny undersøgelse foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer viser således, at økologien i stor grad finder vej til danskernes juleborde.
Undersøgelsen viser, at 70 procent af danskerne køber en eller flere økologiske fødevarer, når de handler ind til julemaden.
Det er første gang, at undersøgelsen er lavet, og økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, betegner resultaterne som glædelige.
-Vi er glade for at se, at danskerne i højtiden tager det store danske udbud af økologiske fødevarer til sig, siger hun og uddyber.
-Salget af økologiske fødevarer har været stigende lige siden 2003, og det er derfor også naturligt, at økologien i stor stil rykker ind på de danske juleborde. Vi kan se i undersøgelsen, at danskerne kræser for maden i julen, da mange køber økologiske basisvarer som mælk, æg og grøntsager, mens der også bliver handlet økologisk kød i form af and og flæskesteg, siger Kirsten Lund Jensen
Undersøgelsen viser blandt andet, at knap hver tredje dansker (31 procent) vælger økologiske kartofler, mens rødkål – som kan karakteriseres som en typisk julespise – i 23 procent af tilfældene købes økologisk. Også andelen af danskere som køber økologisk kød, er forholdsvis høj: 20 procent køber økologisk and og 17 procent køber økologisk flæskesteg.
Blandt mejeriprodukterne er der ligeledes store økologiske andele, hvor især fløden har en højere økologisk andel i julen end i hverdagen. Knap en fjerdedel af danskere, som køber fløde til jul, køber den økologiske version.
I undersøgelsen blev der også spurgt ind til danskernes indkøb af juletræ. Knap halvdelen (48 procent) af de, som planlægger at købe et eller flere juletræer i år, har besluttet, at de vil købe et konventionelt juletræ. 12 procent vil købe et økologisk juletræ og 11 procent vil både købe konventionelle og økologiske juletræer. Det er således potentielt 23 procent af danskerne som planlægger at anskaffe sig et økologisk juletræ. Undersøgelsen viste også, at når danskerne handler julens søde sager, sker det sjældent økologisk: Blot to procent køber økologisk, når de handler slik og chokolade.
Kontakter
Yderligere info om undersøgelsen via presserådgiver Mille Marie Christensen, mic@lf.dk, 61702047
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt24.6.2025 10:25:16 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Limfjorden er der opbakning fra lodsejerne. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring omegnen.
Lokale landmænd tager ansvar i den grønne trepart24.6.2025 10:24:45 CEST | Pressemeddelelse
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvaret for Danmarks arealer: Nu skal det store arbejde for alvor omsættes lokalt. Flere hundrede landmænd og lodsejere har foreslået arealer, der skal blive til mere natur, skov og vådområder omkring lillebælt.
Landbrugets trepartsrepræsentanter tager ansvar lokalt24.6.2025 10:23:50 CEST | Pressemeddelelse
For præcis et år siden blev den grønne trepartsaftale indgået. I dag er arbejdet for at gøre aftalen til virkelighed rykket ud i 23 lokale treparter. I den grønne trepart omkring Lillebælt er der god stemning og opbakning fra lodsejerne.
De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet23.6.2025 09:11:00 CEST | Pressemeddelelse
De nominerede til Køkkenprisen er nu fundet.
L&F: Ny kvælstofreguleringsmodel må ikke underminimere arbejdet i de lokale treparter19.6.2025 14:41:22 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, SF, Liberal Alliance, Konservative og Radikale Venstre har netop offentliggjort en delaftale, der fastlægger braklægningspunktet og de grundlæggende principper, som skal danne grundlag for det videre arbejde med en ny kvælstofreguleringsmodel. Med denne delaftale har partierne valgt, at en samlet beslutning om byrdefordeling og kompensation til landmændene først skal forhandles endeligt på plads til efteråret. Landbrug & Fødevarer havde gerne set, at politikerne havde truffet beslutning om alle elementer i en samlet aftale, da tingene hænger uløseligt sammen. Det er derfor alt for tidligt at vurdere konsekvenserne af en ny reguleringsmodel for landbruget. Det er dog positivt, at delaftalen anerkender den ambitiøse arealomlægning, der er i gang i de lokale treparter, og at der er fokus på, at landmændene skal have en kompensation, der matcher reguleringsniveauet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum