Furesø Kommune

”Hvor blev Piet Heins Solur af?”

Del
Vi skal passe på kunsten omkring os. Derfor øremærkede Furesø Byråd 250.000 kr. til renovering af kunstværker i kommunen i budget 2020. I anledning af 100-året for genforeningen blev både genforeningsstenen på Farum Hovedgade og pladsen omkring prioriteret højt, men også Piet Heins Solur har undergået renovering. Nu er skulpturen tilbage.
Foto: Bodil Hammer
Foto: Bodil Hammer

Tidligere leder af Farum Kulturhus Zanne Jahn har i efteråret 2020 brugt den sidste del af sin ansættelse i Furesø Kommune til at få renoveret og renset nogle af kommunens kunstværker. Det har flere borgere lagt mærke til.

”Hvor er Piet Heins Solur blevet af?” Det spørgsmål har flere borgere stillet Zanne Jahn. Soluret (Helix Helios) er en jernskulptur, hvis top rager op over trækronerne ved Williams Plads. Værket af den berømte, danske digter og kunstner, Piet Hein, skulle nemlig renoveres. Nu er værket tilbage på sin plads igen, og som mange andre værker i kommunen, har det en sjov historie.

Piet Heins toiletsæde i Farum

Forbindelsen til Piet Hein blev indledt i 1991, hvor Jens Madsen fra Bedre Bad, Farum VVS, udstillede VVS-udstyr i Farum Kulturhus. Udstillingen hed Design, brugskunst og livsstil – også kaldet Lokumsudstillingen. Her var også Piet Heins superellipseformede toiletsæde. Det trak Piet Hein til Farum, og hermed var vejen banet for et samarbejde. Jens Madsen og en række andre lokale erhvervsfolk slog sig derefter sammen for at købe et Solur til Farum, ligesom Heins solure på Egeskov Slot. ”De gjorde det for, at Farumborgerne også kunne mødes ”under uret” ligesom københavnerne”, forklarer Zanne.

Samarbejdet førte også til en udstilling i 1995 i Farum Kulturhus og i 2000 til etableringen af Kumbelhaven med tre bronzeskulpturer: Kumbelmanden, Superellipsoiden og Danmarksgloben. ”Mens Soluret minder os om tidens gang og jordens bane om solen, handler Danmarksgloben om Danmarks placering i verden, så skulpturerne giver masser af stof til eftertanke”, tilføjer Zanne Jahn.

Kunsten er vigtig

Tine Hessner (B), formand for Udvalg for kultur, fritid og idræt: ”Det er en gave, at vi som borgere kan få kunstoplevelser på vejen gennem byen. Det giver ro, inspiration, refleksion og gode samtaler, som vi alle har brug for. Men vi skal passe på kunsten og huske at fortælle andre, at den er der. Og nu kan vi heldigvis mødes under uret igen! For mange borgere er flere af vores internationale skulpturer slet ikke kendte nok. Det kunne derfor være fantastisk om vi i forlængelse af tiltrængt renovering kunne skabe endnu mere opmærksomhed. Jeg forestiller mig kort og ruter lidt som man gør med kløverstier og andet - måske under navnet “Kunst- og kulturstier i Furesø”

Renovering af Genforeningsstenen

Med øremærkningen af de 250.000 kr. til renovering af kunstværker og monumenter i Furesø, fulgte der i anledningen af 100-året for genforeningen en opprioritering af både genforeningsstenen på Farum Hovedgade og pladsen omkring. Mindestenen blev renset og der blev etableret blomsterbede omkring, så der var klart til den store fejring, som pga. covid-19 dog blev virtuel. Pladsen har desuden for nyligt fået endnu et løft i form af en smuk lyssætning.

Dernæst var fokus på et udvalg af kunstværker i meget kritisk tilstand, der desuden vurderedes at være til fare for borgerne – herunder Piet Heins Solur og Lin Utzons fontæne ved Farum Kulturhus, som ikke er helt færdigrenoveret endnu. Tidligere på året blev en række skulpturer i Værløse og Farum desuden renset og fik sat skilte op.

Næstformand i Udvalg for kultur, fritid og idræt, Muhammed Bektas (A) glæder sig over, at kunsten findes tilgængelig i Furesøs baghave: ”Et af fokusområderne i den nye Politik for Kultur, Fritid og Idræt er, at Furesø Kommune skal være et godt sted at vokse op, og det er vigtigt, at vi holder kulturarven ved lige, så alle Furesøs børn fortsat kan møde kunst og kultur i deres skoletid og når de har fri. Det bidrager i sidste ende til at opbygge den næste generations almene dannelse”.

Borgerne lægger mærke til kunsten

”Det betyder meget for mig, at borgerne i Furesø lægger mærke til den smukke kunst, som de er omgivet af. Både når der kommer nyt, og når noget pludselig mangler! Piet Heins Solur blev fjernet i tre uger, mens det blev renoveret, og jeg synes det er dejligt, at borgerne følger med, og at kunsten virkelig betyder noget,” udtaler Zanne Jahn, der går på pension ved udgangen af 2020.

 

Kontakter

Tine Hessner, formand, Udvalg for kultur, fritid og idræt, tlf. 41196041
Cecil Bojsen Haarder, kulturkonsulent, tlf. 72165030
Zanne Jahn, tlf. 72164112

Billeder

Foto: Bodil Hammer
Foto: Bodil Hammer
Download
Download
Download
Download
Download
Muhammed Bektas
Muhammed Bektas
Download
Tine Hessner
Tine Hessner
Download
Zanne Jahn
Zanne Jahn
Download

Information om Furesø Kommune

Furesø Kommune
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse

http://www.furesoe.dk/

 

 

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye