Kræftens Bekæmpelse

Ny handleplan er en sejr for børn og unges sundhed

Del
Folketinget har i dag vedtaget en handleplan, der skal forhindre børn og unge i at ryge. Det mest ambitiøse skridt mod en røgfri fremtid i 13 år og en stor sejr for folkesundheden, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Fire ud af fem danskere bakker op om planen.

Tobak skjult ved kassen, cigaretpakker i samme grøn-grumsede farve, røgfri skoletid og mulighed for gratis rygestopmedicin. Sådan lyder nogle af punkterne i ’National handleplan mod børn og unges rygning’, der tirsdag den 15. december blev vedtager i Folketinget.

Et stort flertal stemte for handleplanen, der indeholder 10 hovedpunkter, der tilsammen skal forhindre børn og unge i at ryge. Det glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Handleplanen mod børn og unges rygning er det mest banebrydende, der er sket på tobaksområdet siden rygeloven i 2007 gjorde arbejdspladser og andre offentlige steder røgfri indendørs– ja, måske nogensinde i dansk historie. Den vil betyde færre børn og unge, der ryger, og risikerer at bliver syge eller dø af det senere i livet. Stor ros til politikerne bag planen for at Danmark nu tager et stort og vigtigt skridt mod en røgfri fremtid, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

I Danmark ryger flere børn og unge end i vores skandinaviske nabolande. Ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed røg omkring hver femte blandt de 15-24-årige dagligt eller lejlighedsvist i 2020.

Solid opbakning i befolkningen
Der er stor opbakning blandt danskerne til de tiltag, der skal forhindre børn og unge i at ryge – 81 pct. synes godt eller meget godt om tiltagene. Kun 7 pct. er imod, viser en ny rundspørge foretaget af YouGov for TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse.

- Der er massiv opbakning blandt danskerne til at gøre noget ved børn og unges rygning. Også på tværs af politiske skel er der enighed. Og det er tvingende nødvendigt – hver dag er der børn og unge, der begynder at ryge, så det er ikke et sekund for tidligt, at vi sætter ind, hvis færre i fremtiden skal blive afhængige og syge af rygning, siger Jesper Fisker.

Et bredt flertal i Folketinget står bag lovforslaget, der blev formuleret allerede i slutningen af 2019, men altså først nu bliver behandlet i Folketinget.

I morgen knokler vi videre
Selv om man i Kræftens Bekæmpelse er begejstrede for lovpakken, er der ingen grund til at hvile på laurbærrene, hvis målet om at ingen børn og unge ryger i 2030 skal nås.

- I dag fejrer vi, at Danmark er kommet et stort skridt længere, end vi var i går. I morgen trækker vi i arbejdstøjet igen, for der er stadig nok at gøre. Vi må løbende holde øje med, om tiltagene virker efter hensigten og overveje, hvilke nye tiltag, der er nødvendige. Handleplanen er først en succes, når vi kan se i statistikkerne, at færre børn og unge ryger, siger Jesper Fisker.

Nogle af de områder, som Kræftens Bekæmpelse fortsat vil arbejde målrettet for er højere priser på tobak, flere røgfri miljøer for børn og unge og regulering af tobaksindustriens markedsføring og nye produkter målrettet unge.

Udvalgte hovedpunkter fra handleplan mod børn og unges rygning

  • Forbud mod synlig anbringelse og fremvisning (tobak under disken) – fra 1. april 2021.
  • Skærpelse af forbud mod sponsorering og uddeling – 1. april 2021
  • Standardiserede tobakspakker (neutrale pakker) – slut med at fremstille ’gamle’ pakker fra 1. juli 2021, slut med salg af ’gamle’ pakker fra 1. april 2022.
  • Røgfri skoletid på grundskoler og ungdomsuddannelser – grundskoler fra 1. januar 2021, ungdomsuddannelser fra 31. juli 2021.
  • E-cigaretvæsker må ikke længere smage af andet end tobak eller mentol – fra 1. april 2021 må væsker med frugtsmag etc. ikke fremstilles, fra 1. april 2022 må de ikke markedsføres.
  • Bedre alderskontrol og skærpelse af strafniveau.

Undersøgelse af danskernes holdning til handleplanen

Spørgsmål – svar angivet i procent Meget godt Godt Hverken godt eller dårligt dårligt Meget dårligt Ved ikke
Et flertal i Folketinget står bag et lovforslag, som skal sikre at færre børn og unge begynder at ryge. Lovforslaget indeholder fx røgfri skoletid, styrket alderskontrol, ingen synlig tobak i butikker, cigaretpakker uden logo og anden reklame. Hvad synes du om dette lovforslag? 55 26 11 4 3 1
Cigaretpakker designes pt. med farver og logoer, som kan virke tiltrækkende på børn og unge. Derfor er der forslag om, at indføre neutrale tobakspakker, så alle pakker har samme farve og skrifttype - og er uden logo og anden reklame.   Hvad synes du om at indføre 'neutrale tobakspakker'? 37 23 23 6 6 4
I dag er det tilladt at placere cigaretpakker og anden tobak synligt på hylder i butikker. Det kan virke som reklame. Derfor er der forslag om, at tobak fremover skal skjules fx bag låger eller i skuffer under disken.  Hvad synes du om at skjule tobak under disken/bag låger? 53 23 15 4 4 0
Røgfri skoletid betyder, at elever hverken må ryge på eller uden for skolens område i løbet af skoledagen. Hvad er din holdning til røgfri skoletid? I grundskolen 75 13 8 2 2 0
Røgfri skoletid betyder, at elever hverken må ryge på eller uden for skolens område i løbet af skoledagen. Hvad er din holdning til røgfri skoletid? På ungdomsuddannelser 58 18 14 6 4 1

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Der er i alt gennemført 1000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 21. - 23. oktober 2020. Undersøgelsen er repræsentativ for køn, alder og geografi.

Nøgleord

Kontakter

Kræftens Bekæmpelses pressetelefon: 35 25 74 00

Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye