Dagbladet Børsen

Eksplosiv vækst for fynsk robotvirksomhed sikrer anerkendt pris: MiR er Børsen Gazelle – Årets Fremstillingsvinder

Del
Mobile Industrial Robots (MiR) løber med titlen som årets landsvinder af ”Børsen Gazelle 2020 – Fremstillingsprisen”.

Virksomheden, som producerer såkaldte autonome mobile robotter (robotter, der bl.a. bruger kunstig intelligens), kan bryste sig af en vækst på 1246 pct. Men det er ikke udelukkende derfor, at årets jury har kåret MiR fra Odense som vinder.  

Juryen bestående af Kim Fausing, adm. direktør i Danfoss, Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond, og Niels Lunde, chefredaktør på Dagbladet Børsen, ser et stort potentiale i virksomheden:  

Årets fremstillingsgazelle har haft en eksplosiv og aldeles imponerende vækst. De er vokset op i det fynske robotmiljø og har haft raketfart næsten uafbrudt siden starten. Virksomheden er et symbol på den stærke globale megatrend Industri 4.0, hvor digitalisering smelter sammen med den tunge industri. De producerer robotter til intern transport inden for både sundhedssektoren, industrien og detailhandlen og har bragt revolutionerende innovation til markedet,” siger Niels Lunde.  

Den fynskbaserede virksomhed blev stiftet i 2013, men er allerede til stede i 48 lande i bl.a. USA, Europa og Asien. Virksomheden har ansat 100 nye medarbejdere blot de seneste 12 måneder, hvilket bringer antallet af ansatte op på omtrent 220 medarbejdere. En stor del af produktionen foregår fortsat i Danmark, og tidligere i år løftede virksomheden sløret for store ambitioner og konkrete investeringer i øget produktion på dansk jord. Her er virksomheden gået sammen med en anden robotvirksomhed om at skabe en 32.000 kvadratmeter stor hub med fokus på innovation og produktion af primært kollaborative robotter”, dvs. robotter designet til menneskelig interaktion 

Om årsagen til virksomhedens succes siger direktøren, Søren E. Nielsen: 
Vi er firstmovers. Vi har spottet et behov i markedet for den slags produkter, som vi laver. Før vi var der, var der ikke nogen, der har lavet den slags produkter. Og potentialet for vores produkter er kolossalt stort, så selvom vi er blevet 220 mand nu og har en omsætning på over 300 mio. kr., er vi stadigvæk  begynderstadiet.” 

 
Vigtigt at markere væksten i industrivirksomheder 

I denne uge blev de 12 vindere af prisen for at udgøre Danmarks vækstelite, Børsen Gazelle, afsløret. Gazellerne fordeler sig typisk over mange forskellige brancher, men i samarbejde med Industriens Fond har Børsen valgt at sætte særligt fokus på vækstvirksomheder i industrien. Her er høje vækstrater nemlig en ekstra udfordring, forklarer adm. direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond: 

Ved at uddele en særlig pris med fokus på fremstilling ønsker vi at hylde en sektor, hvor det at skabe høje kontinuerlige vækstrater er særligt vanskeligt. Industrivirksomheder står ofte over for nogle dyre og tidskrævende udfordringer, når forretningsmodellen skal gentænkes, og innovation skal implementeres. Og time-to-market kan være relativt lang. Derfor er det især imponerende, når virksomheder i fremstillingssektoren opnår gazellestatus, og det vil vi gerne fejre og fremhæve som inspiration. 

Thomas Hofman-Bang ser med både bekymring og fortrøstning på mulighederne for vækst i 2020 og de kommende år: 

Når 2020 skal gøres op, kommer det nok til at se anderledes ud. Der vil stadigvæk være gazeller. Heldigvis. Men formentlig færre og nok også anderledes fordelt på tværs af brancher. Mange virksomheder har dog taget skeen i den anden hånd og har brugt 2020 til at gentænke produkter og forretningsmodeller. Forhåbentlig bliver modet og de gode initiativer præmieret med vækst på den lidt længere bane, og vi har også selv forsøgt at bidrage ved at lave forskellige tiltag som modsvar på coronaudfordringerne,” siger han. 

 

I år kan være gazelletoppen før forventet nedgang 

De seneste ti år har danske virksomheder blomstret. Det viser den årlige Børsen Gazelle-opgørelse, som hele 1885 danske virksomheder i år har levet op til. Det antal er en stigning på 79 pct. i forhold til 2010.  

Men coronakrisen kan til gengæld skabe et reduceret gazellefelt i 2021. Belært af nedgangen i antallet af gazeller efter finanskrisen i 2008 er det overvejende sandsynligt, at vi i år har nået toppen i antallet af gazeller, inden de hårde vilkår under 2020-nedlukningerne tager deres del af væksten. 

Børsen sætter derfor i år endnu skarpere fokus på at hylde og fejre de 1885 gazeller, der har formået at leve op til de barske krav.  

 

Vigtigste kåring i nyere tid 

Netop i år, hvor coronakrisen har gnavet dybt i dansk vækst, er det vigtigere end nogensinde før at synliggøre de virksomheder, som excellerer i vækst og omstilling, understreger Børsens ansvh. chefredaktør og adm. direktør, Bjarne Corydon.  

Han vurderer, at kåringen af gazellerne i år er den vigtigste i nyere tid, og at det netop i år er vigtigt at give anerkendelse og synlighed til de danske iværksætteres succeshistorier.  

Netop det at få sat fokus på gazellernes særlige egenskaber i forhold til vækst og omstilling er noget af det, Danmark har brug for på vej ud af coronakrisen. 

2020-gazellerne kåres på baggrund af deres resultater i 2019. Set i lyset af coronakrisen siden da vil nogle ligefrem tænke, at fortidens resultater er ligegyldige, når nutiden og fremtiden er så gennemgribende anderledes. Men jeg tror, at det forholder sig lige omvendt. Årets gazellekåring er den vigtigste i nyere tid. Fordi netop gazellernes særlige egenskaber er det, Danmark har brug for for at komme tilbage ud af krisen,” vurderer Bjarne Corydon. 

 

FAKTA OM BØRSEN GAZELLE 

Børsen har siden 1995 kåret Børsen Gazellerne blandt danske virksomheder. Det er blevet til hele 21.578 gazeller i løbet af de 26 år. At blive Børsen Gazelle kræver bl.a. fire på hinanden følgende års dokumenteret vækst i enten omsætning eller bruttoresultat, samt at firmaet samtidig har positiv indtjening og er et aktie- eller anpartsselskab. 

For omtrent 60 pct. af virksomhederne er der tale om en enkeltstående oplevelse, mens ca. 6 pct. er kåret fire gange eller flere. I så fald får de betegnelsen maratongazelle.  

Kun fem virksomheder har gennem 26 år evnet at blive gazelle hele ti gange. I relation til maratongazeller er der i år registreret en overvægt inden for brancherne handel og videnservice 

Der har i de seneste år været stor forskel på, hvilken branche vinderen af Børsen Gazelle-landsvinderprisen har tilhørt. I 2019 var det Skagen Blade Technology, som bl.a. leverer inspektion af vindmøllevinger, som blev Børsen Gazelle-landsvinder. I 2018 var det softwarevirksomheden Festina Financeder vandt, og i 2017 var det butikskæden Normal. 

Vinderne af dette års regionale gazellepriser samt årets Børsen Gazelle-landsvinder blev offentliggjort 10. december på borsen.dk. Her løb garnkometen Hobbii fra Rødovre med titlen som årets hurtigst voksende virksomhed med en imponerende vækst på 3167 pct. 

Alle årets Børsen Gazeller kan ses på borsen.dk og i Børsen Gazelletillæg fra 11. december. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Dagbladet Børsen

Dagbladet Børsen
Møntergade 19
1140 København

http://Møntergade 19

Udsendelse af pressemeddelelse omhandlende vinderen af dette års fremstillingsgazellepris. Kontakt Pernille Lepianka 72425312 / pele@borsen.dk

Følg pressemeddelelser fra Dagbladet Børsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye