Drik din have: Lav kryddersnaps med urter og bær fra haven

Rigtigt mange er de senere år blevet bidt af at fremstille deres egne kryddersnapse. Hvad færre ved er, at mange af de bedste snapseurter kan dyrkes i haven, så man har dem lige ved hånden - ligesom krydderurter til maden.
I Haveselskabet har flere af medarbejderne med stor entusiasme kastet sig ud i at fremstille kryddersnapse. Her får du deres bud på yndlingssnapse af urter og bær fra haven.
Porsesnaps til sildemadden
Porsesnaps er en klassiker, og det er også en af de bedste kryddersnapse, hvis man spørger Gusta Clasen, Haveselskabets webredaktør.
"At få en porsesnaps fremstillet af hjemmedyrket mosepors til sin frokost er som at tage en bid af en varm sommerdag på heden, uanset om regnen så strømmer ned udenfor," mener hun.
I Vestjylland er mosepors ret almindelig i naturen, men når man som Gusta bor i Nordsjælland, er det ikke så nemt at finde planten i naturen, så efter et par forgæves porse-ekspeditioner, besluttede hun at dyrke planten i sin lille nyttehave.
"Det har været en stor succes. Jeg plantede busken for halvanden år siden, og i dag har jeg en stor og køn busk i haven. Så nu har jeg masser af porseblade lige ved hånden nærmest hele året, da mosepors er delvist vintergrøn," fortæller Gusta Clasen.
Dyrk mosepors i blåbærbedet
Det har ikke været noget problem at få porsen til at trives i haven.
"I naturen vokser mosepors i næringsfattige moser og fugtige steder på heden, så jeg prøvede at efterligne disse forhold i min have ved at plante min porseplante i surbundsjord i blåbærbedet. I bunden af plantehullet lagde jeg et stykke perforeret plastik, som holder på fugten, uden at planten dog kommer til at soppe i vand, og det ser planten ud til at trives virkelig fint med," fortæller Haveselskabets webredaktør.
Porsesnaps er en af de kryddersnapse, som du ret hurtigt kan fremstille, da den kun behøver at trække nogle få uger for at blive rigtigt god. Så du kan snildt nå at lave din egen porsesnaps inden årets julefrokoster.
Kristas solbærsnaps
Haveselskabets direktør, Charlotte Garby, har også eksperimenteret med forskellige kryddersnapse.
"Min yndlingssnaps er en solbærlikør, som jeg første gang smagte hos Krista Meldgaard fra Haveselskabets lokale kreds i Videbæk og Omegn, hvis have jeg besøgte i forbindelse med et af Haveselskabets arrangementer i Vestjylland. Efterfølgende har jeg selv lavet den flere gange, og den smager fantastisk både til oste og desserter. Til vores julefrokost sidste år var gæsterne vældigt glade for den," fortæller Charlotte Garby.
Snapsen kan også laves af andre bær fra haven. Prøv fx med modne hindbær eller brombær, som stadig kan findes i haven her om efteråret.
"Opskriften er ret enkelt: Du tager lige dele sukker og bær og overhælder dem med vodka eller klar Brøndumsnaps og lader snapsen trække 6-8 måneder, eller til du synes, at den smager godt. Hvorefter du filtrerer hele molevitten gennem et filter," fortæller Charlotte Garby fra Haveselskabet.
Sort snaps af umodne valnødder
Bente Yde Enert, der er marketingchef i Haveselskabet, er også snapseentusiast. Hendes yndlingssnaps fra haven kræver dog lidt mere plads. Den er nemlig brygget på grønne, umodne valnødder, som Bente får fra sin nabo, der har et stort valnøddetræ i haven.
"Det er ret fantastisk at opleve transformationen fra de umodne, grønne valnødder til den mørke, næsten sorte, færdige kryddersnaps. Snapsen bliver mørkere og mørkere med tiden, og hvis smagen på et tidspunkt bliver for intens, kan snapsen blot fortyndes med lidt mere Brøndumsnaps. Men pas på, når du laver den, for valnødderne farver alting sort," fortæller Bente Yde Enert.
Valnøddesnapsen får en rund, nøddeagtig smag, som er meget anderledes end mere traditionelle snapse, og den smager rigtigt godt sammen med hvidskimmelost og valnødder, der er syltet i honning.
Skulle du ikke lige have adgang til umodne valnødder, kan du også lave en meget fin kryddersnaps af de tørrede valnøddeskaller, som er tilbage, når du har spist nødderne. For at blive bedst skal begge typer af valnøddesnaps trække længe - gerne et halvt år.
10 kryddersnapse fra haven, du kan lave lige nu:
- Porse
- Hindbær
- Brombær
- Æble
- Blomme
- Kvæde
- Pære
- Aronia
- Slåen (bærrene skal helst have frost)
- Enebær
Du kan finde opskrifter på mange forskellige kryddersnapse på Haveselskabets hjemmeside: https://haveselskabet.dk/snaps, som har indsamlet opskrifter fra deres medlemmer.
Billeder

Information om Haveselskabet
Haveselskabet er en almennyttig, non-profit forening, hvor over 30.000 entusiastiske og haveglade medlemmer inspirerer hinanden til at få endnu større glæde af haven.
Haveselskabet udgiver Danmarks bedste havemagasin "HAVEN", som vores medlemmer modtager 10 gange om året. "Haven" kan ikke købes i løssalg i butikkerne.
Gennem Haveselskabets Rådgivning har medlemmerne gratis adgang til landets dygtigste haveeksperter.
Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.
Læs mere på https://haveselskabet.dk
Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet
Flere gør op med havens grønne ørken: Græsplænen er ikke længere bare noget, der skal slås9.4.2025 15:37:27 CEST | Pressemeddelelse
Græsset gror, og haven kalder i påsken, men det er ikke længere givet, at hele plænen skal klippes som en golfgreen – eller at det meste af haven er udlagt til græs. Der er interesse for at gå andre veje end den klassiske kortklippede plæne, og mulighederne er mange, lyder det fra Haveselskabet.
Tid til at dyrke køkkenhave – uden sved på panden26.3.2025 16:03:47 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere gør netop nu klar til en ny sæson i køkkenhaven, og mange gør, som de altid har gjort: Knokler med at vende jorden først. Men det kan de med fordel droppe, siger Haveselskabet, som slår et slag for den gravefri køkkenhave ved at invitere en den engelske ’no dig’-haveguru Charles Dowding til landet for at inspirere flere til en nemmere køkkenhave.
Haveselskabets Have overdrages til Slots- og Kulturstyrelsen30.1.2025 13:26:34 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med et naturligt udløb af den nuværende lejekontrakt, har Haveselskabet efter grundige overvejelser valgt at overdrage driften af området pr. 30. juni 2025 til Slots- og Kulturstyrelsen.
Det’ sørme, det’ sandt … det’ stadig havevejr6.12.2024 12:02:38 CET | Pressemeddelelse
Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i december Julen står for døren, men det er stadig vejr til at gå i haven – og der er heldigvis masser af gode ting at tage sig til derude. Her giver Haveselskabet tre gode ideer til, hvad du kan gøre i haven lige nu – og både gøre noget godt for den og for dig selv.
Årets (nye) gang i haven: ” November er ved at blive en havemåned i klassisk forstand – det skal vi vænne os til”8.11.2024 11:47:54 CET | Pressemeddelelse
Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i november. Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i november
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum