DMI’s grønlandske kontor flytter til Arktisk Kommandos lokaler i Nuuk
Som Rigsfællesskabets vejrmyndighed har DMI ansvar for at sikre det grønlandske samfund så godt som muligt. Det gøres ved at bidrage med viden om vejr-, hav- og isforhold til f.eks. luftfart og ved redningsaktioner.
Dette er især væsentligt i Grønland, hvor vejnettet er meget begrænset, og man derfor generelt kun har mulighed for at komme fra by til by ved hjælp af fly, helikopter og skib. Derfor er det grønlandske samfund væsentligt mere vejrafhængigt end det danske samtidig med, at vejrforholdene er langt barskere.
”I Grønland er naturen meget stor og meget tæt på. Den er både fantastisk og farlig, og der er den meteorologiske viden vigtig for at beskytte det grønlandske samfund og grønlænderne bedst muligt,” forklarer Søren Olufsen, souschef for DMI’s vejrtjeneste.
Tættere på vejrafhængige samarbejdspartnere
Hovedårsagen til flytningen er, at meteorologerne i Nuuk vil befinde sig tættere fysisk på flere af deres nærmeste brugere - f.eks. Naviair (som holder styr på flytrafikken over Grønland), beredskab og øvrige grønlandske myndigheder. Flytningen giver mulighed for bedre koordinering og vidensdeling, som især er til gavn i forbindelse med farligt vejr, krise- og redningssituationer, miljøovervågning og suverænitetshåndhævelse, og netop Arktisk Kommando er en vigtig samarbejdspartner. Kim Jesper Jørgensen, generalmajor og chef for Arktisk Kommando, sætter pris på det nye naboskab:
”Arktisk Kommando ser frem til et endnu tættere samarbejde med DMI, når vi kommer til at dele kontorlokaler. Vi bruger blandt andet DMI’s ekspertise inden for iskort til vores skibe og vejrudsigter særligt i forbindelse med redningsaktioner [SAR] og i Nordøstgrønland for Slædepatruljen Sirius.”
Søren Olufsen uddyber fordelene ved at have den daglige gang tæt på hinanden:
”Det er noget helt andet at spørge et menneske og at få en visuel briefing, end det er at skulle udveksle al information digitalt eller over telefonen. Der bliver kortere fra behov til handling, koordinering bliver generelt lettere, og meteorologernes viden om vejr- strøm- og isforhold kan mere effektivt komme i spil.”
Døgnbemanding året rundt og håb om grønlandske meteorologer
Ud over det tættere samarbejde med øvrige myndigheder er der en række andre fordele ved fremover at operere fra Nuuk:
- Førhen var vejrtjenesten i Grønland kun døgnbemandet om sommeren, mens det i Nuuk kan optimeres til at gælde hele året. På den måde bliver der større adgang til den meteorologiske ekspertise.
- En styrket vejrtjeneste i Grønland er aktuel i lyset af klimaforandringer, som forventes at medføre ændringer i klimaet og vejrforholdene. Dette kan potentielt føre til flere kritiske situationer.
- Den tættere fysiske afstand til flere uddannelsesinstitutioner og dermed øget tilgængelighed kan i bedste fald medvirke til større interesse for det meteorologiske fag for de unge grønlændere. På sigt kan der derfor potentielt uddannes og ansættes grønlandske meteorologer.
- I forbindelse med flytningen overgiver DMI en del IT-udstyr til skolen i Kangerlussuaq.
Kontakter
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkInformation om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Alvorlig tørke på vej?7.5.2025 06:52:46 CEST | Pressemeddelelse
Mange husker nok den alvorligste tørke i nyere tid, der ramte Danmark i 2018. Tørkeindekset i år ligger allerede højt for årstiden, og tallet er stigende. Ser vi frem mod en sommer med udbredt tørke, og vil den kunne blive lige så alvorlig som i 2018? Få DMI’s bedste bud her!
Laveste vinter-havisudbredelse i Arktis nogensinde4.4.2025 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring Antarktis kom havisudbredelsen ind som syvende laveste sommerudbredelse. Det er lavt, men trods alt knap så lavt som de foregående år.
DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.
Ny vejledning til udledningsscenarier styrker grundlag for klimatilpasning i Danmark29.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) på Danmarks Meteorologiske Institut har i samarbejde med Center for Klimatilpasning i Miljøstyrelsen i dag opdateret Vejledning i anvendelse af udledningsscenarier til klimatilpasning. Ændringen følger udgivelsen af nye udledningsscenarier fra FN’s Klimapanel og DMI’s Klimaatlas. Opdateringen afspejler også, hvilke fremtidige drivhusgasudledninger vi kan forvente med nuværende klimapolitik på tværs af verdens lande.
DMI søger snemålere21.11.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
For at DMI kan overvåge og bogføre, hvor meget sne, der falder i Danmark, kræver det håndførte målinger fra en autoriseret sneobservatør. Vinteren står for døren, og det er tid til at få fyldt hullerne på landkortet ud, så nettet af snemålinger igen dækker hele Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum