Giftige stoffer ophobet i lungerne kan forværre COVID-19
Vi bliver alle udsat for de skadelige perfluorerede alkylsyreforbindelser, populært kaldet fluorstoffer, i hverdagen, hvor de benyttes i overfladebehandlinger af blandt andet tekstiler og papir, med konsekvenser for vores sundhed.
Allerede tidligt i coronaepidemien så det ud til, at mennesker, som boede i områder med en høj grad af luftforurening, blev hårdere ramt af virussen. Men der mangler viden om den enkelte persons eksponering for forurening fra giftige stoffer og konsekvenserne heraf.
Forskere fra SDU med Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, i spidsen satte sig for at undersøge, om det kunne påvises, at coronasmittede patienter, som var blevet udsat for de giftige fluorstoffer, blev hårdere ramt af coronavirus end andre.
Resultaterne er netop sendt til vurdering i et videnskabeligt tidsskrift og samtidig offentliggjort i medRXiv.
Et mysterium hvorfor nogle bliver mere syge end andre
I studiet har forskerne undersøgt blodprøver fra 323 coronasmittede danskere i alderen 30 til 70 år.
Af dem var 108 ikke indlagt, andre var indlagt i kortere eller længere tid, mens 53 var indlagt på intensiv afdeling og/eller døde af sygdommen.
Forskerne undersøgte blodprøverne for fem forskellige fluorstoffer, som alle er kendt for at være skadelige for immunsystemet.
-Det har været et mysterium, hvorfor nogle smittede personer bliver alvorligt syge, mens andre slipper uden særlige symptomer. Vi ved, at ophobning af fluorstoffer i kroppen især ses hos ældre og hos mænd, som netop er mere sårbare for infektionen. Vi havde derfor mistanke om, at fluorstoffer kunne hæmme det naturlige forsvar mod infektion.
Et af fem stoffer gør coronapatienter mere syge
Analyserne af blodprøver fra de 323 patienter viste både gode og dårlige nyheder. Fire af de fem undersøgte stoffer viste sig ikke at forværre sygdomsforløbet med COVID-19. Et enkelt gjorde.
-PFBA er det eneste af de almindelige fluorstoffer, der ophobes i lungerne. Man har tidligere troet, at PFBA kunne erstatte de mest farlige fluorstoffer, fordi det ser ud til at forsvinde fra blodbanen relativt hurtigt. Men det ophobes i stedet i lungerne, og nu ser vi, at det er forbundet med skadelig påvirkning.
Studiets resultater understøtter teorien om, at coronasyge fra forurenede områder kan få et sværere sygdomsforløb.
Alle fluorstoffer bør udfases
Danmark er blandt de EU-lande, som har indstillet, at fluorstofferne skal udfases og helst helt forbydes. Og resultatet af det nye studie er ifølge Philippe Grandjean endnu et argument for dette.
-De nye resultater viser, at PFBA bør høre med på listen over fluorstoffer, der ikke bør benyttes. Blandt kendte anvendelser er blandt andet kosmetik, og stoffet anses for at kunne anvendes som erstatning for andre fluorstoffer, der hidtil er anset for særlig giftige. Men PFBA er altså ikke ufarligt, da det ophobes i lungerne og nedsætter vores evne til at bekæmpe virus som for eksempel COVID-19.
-Det er endnu en grund til, at forbrugerne skal spørge, om der er brugt fluorstoffer, når de køber møbler, tøj, tæpper og kosmetik.
Læs den videnskabelige artikel her: https://medrxiv.org/cgi/content/short/2020.10.22.20217562v1
Nøgleord
Kontakter
Professor Philippe Grandjean
Mail: pgrandjean@health.sdu.dk
Mobil: 40983933
Pressekontakt:
Journalist Marianne Lie Becker
Mail: mlbecker@health.sdu.dk
Mobil: 21261926
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skolegårde skal bruges som tilflugtssteder under hedebølger og tørke19.5.2025 10:22:52 CEST | Pressemeddelelse
Skolegårde kan være mere end blot legepladser for børn. I et nyt forskningsprojekt arbejder forskere fra bl.a. Syddansk Universitet på at designe skolegårde i europæiske byer, så de kan yde klimabeskyttelse under hedebølger og tørke.
Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere16.5.2025 08:31:43 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online.
Flere kommer til skade på elcykel15.5.2025 10:39:17 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af ulykker med elcykler er steget med 76% de seneste fem år. Det viser en ny opgørelse fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital. Brug af cykelhjelm er en enkel og billig løsning til at forebygge især de alvorlige ulykker.
Professor inden for kronisk inflammatorisk tarmsygdom på SDU og OUH12.5.2025 11:11:20 CEST | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet (SDU) har udnævnt læge, ph.d., dr.med. Casper Steenholdt til klinisk professor i medicinsk gastroenterologi med særligt fokus på kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Udnævnelsen sker med tilknytning til Klinisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og i samarbejde med Afdeling for Medicinsk Gastroenterologi S på Odense Universitetshospital (OUH), hvor han samtidig tiltræder som overlæge.
Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen12.5.2025 09:45:16 CEST | Pressemeddelelse
Ambitiøst initiativ skal sikre brugercentreret AI til softwareudvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum