Stort potentiale for CO2-besparelse ved træbyggeri

Rapporten ”Anvendelse af træ i byggeriet – Potentialer og barrierer” samler eksisterende viden om fordele og ulemper ved træbyggeri og gør status for omfanget af træbyggeri i Danmark.
Som et led i kortlægningen er der lavet økonomiske modeller og livscyklusanalyser for træbyggeri i Danmark. Sammenholdt med viden fra konventionelt byggeri viser beregningerne, at klimaaftrykket fra dansk byggeri kan reduceres væsentligt ved at bygge flere huse i træ.
– Vores beregninger viser, at hvis vi bygger 6310 boliger i 2030 som træbyggeri i stedet for konventionelt tungt byggeri kan vi i forhold til 2019 sparre 800 tusinde ton CO2, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD, Aalborg Universitet.
Flere barrierer
Projektet ser på træ som et bæredygtigt byggemateriale, herunder egenskaber for træ og forskellige former for anvendelse af træ i byggeriet. I rapporten er der fokuseret på det opførte træbyggeri i Danmark inden for de seneste 10 år, og opgørelser over opført byggeri i denne periode er blevet undersøgt og databehandlet.
Som en del af vidensindsamlingen er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse, tre dialogmøder og fem interviews med nøglepersoner i byggebranchen.
– Vores kvalitative undersøgelse viser, at der er en del oplevede barrierer fra branchen i forbindelse med bl.a. brand, lyd og udførelse. Vi vurderer dog, at disse barrierer kan overvindes med forskellige tiltag, som fx at gennemføre transparente fyrtårnsprojekter og udviklingen af præ-accepterede løsninger, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD Aalborg Universitet.
Erfaringer fra andre lande
Den indhentede viden sammenholdes i rapporten med de forhold, der er for træbyggeri i udvalgte lande som fx Finland, Østrig, Sverige, Tyskland, Norge og Canada, med et særligt fokus på Norden. Inddragelsen af forholdene i ovennævnte lande har til formål at vurdere, hvordan markedet og udviklingen af træbyggeri i disse lande er, samt hvordan politiske initiativer, fx handlingsplaner og ændringer af reguleringen, er anvendt for at fremme brugen af træ i de enkelte lande.
Det vurderes at præ-accepterede løsninger og gode eksempler på træbyggeri er nødvendige for at fremme brugen. Disse kan tilvejebringes, ved at myndighederne vælger at gennemføre gennemsigtige fyrtårnsbyggerier i træ og dele viden om såvel de økonomiske, praktiske, design- og udførelsesmæssige erfaringer med byggebranchen.
– Fyrtårnsprojekter kan anvendes som et virkemiddel til at udvikle innovative løsninger og derved være drivkraft til ny- og forskningsbasseret viden. Dette vil også kunne understøtte udviklingen af et uvildigt forsknings- og undervisningsmiljø inden for træ i Danmark, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD Aalborg Universitet.
FAKTA
Læs rapporten Anvendelse af træ i byggeriet - Potentialer og barrierer
Rapporten er skrevet af: Torben V. Rasmussen, Birgit Rasmussen, Helle Vibeke Andersen, Harpa Birgisdottir, Jørgen Nielsen, Louise Jermiin, Maria Harrestrup, Tessa Kvist Hansen og Thomas Cornelius.
Projektet er gennemført med afsæt i den grønne klimapulje – fremme af klimavenligt byggeri og med økonomisk støtte fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
Nøgleord
Kontakter
Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, +45 2360 5697, tvr@build.aau.dk
Lise Jacobsen, byggefaglig kommunikationskonsulent, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet, +45 6196 7410, ljac@build.aau.dk
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Forskning fra AAU kan revolutionere skadedyrsbekæmpelse6.12.2023 11:20:43 CET | Pressemeddelelse
Ved at bruge bakterier til at bekæmpe bladlus har insektforskere fra Aalborg Universitet (AAU) og University of Melbourne fundet en vej til en bæredygtig måde at kontrollere bladlus. Bladlus er en af de mest berygtede skadedyr inden for landbruget, og opdagelsen kan derfor få vidtrækkende konsekvenser for landbrug verden over.
Bygge- og anlægsbranchen svigter migranter i arbejdsulykker27.11.2023 09:03:27 CET | Pressemeddelelse
Byggebranchen underrapporterer systematisk migrantarbejderes arbejdsulykker. Nye forskningsresultater fra Aalborg Universitet viser, at kun ca. hver femte arbejdsulykke blandt migrantarbejdere i byggeriet bliver anmeldt.
Salsa og moderne dans forbedrer ældres selvopfattede livskvalitet og kan potentielt mindske faldrisikoen24.11.2023 12:42:26 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelser fra Aalborg Universitet viser, at salsa og moderne dans kan have positive indvirkninger på ældres selvopfattede livskvalitet og potentielt kan mindske deres risiko for at falde.
Opgør med myten om byernes vækst og flugten fra landområderne22.11.2023 09:45:48 CET | Pressemeddelelse
Unge foretrækker ikke nødvendigvis at bo i København og mange børnefamilier flytter fra storbyerne. Det er ikke kun på grund af høje boligpriser, viser ny rapport.
Nyt banebrydende virtual reality-spil til blinde9.11.2023 13:07:46 CET | Pressemeddelelse
Tre kandidatstuderende fra Aalborg Universitet har udviklet VR-spillet ”Hot Potato”, hvor blinde, med et par VR-briller, et sæt hovedtelefoner og en controller, kan få fornemmelsen af at befinde sig i en anden verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum