Succesfuld familieorienteret alkoholindsats forankres i Guldborgsund Kommune

Børn, Familie og Uddannelsesudvalget og Social, Sundhed og Omsorgsudvalget i Guldborgsund Kommune har nikket ja til at afsætte 4,4 millioner kroner over de næste fire år til en ny familieorienteret alkoholindsats.
Pengene skal blandt andet bruges på at opspore og begrænse alkoholproblemer i børnefamilier tidligst muligt, inden det udvikler sig til et misbrug.
Bo Abildgaard, formand for Social, Sundhed og Omsorgsudvalget, siger:
”Siden 2017 har Guldborgsund Kommune været med i projekt Familie og Alkohol, som TrygFonden er hovedsponsor på. Vi kan se på de næsten 100 familier, der har været i behandling i Guldborgsund og Lolland Kommuner, at det har en mærkbar effekt. Alkoholforbruget bliver mindre hos den part, der drikker for meget, trivslen stiger i familierne, og alkohol fylder generelt mindre i hverdagen. Disse positive erfaringer ønsker vi at forankre i vores kommune, så vi kan være med til at sikre, at færre børn og unge voksne vokser op i en familie med alkoholproblemer.”
Når projektet udløber om et halvt år og overgår til drift, ønskes indsatsen bredt og tværgående forankret, med Folkesundhed samt Børn, Familie og Forebyggelse som hovedaktører.
Det særligt unikke er, at der arbejdes på forskellige forebyggelsesplaner afhængig af, hvor omfattede alkoholforbruget er – om der skal forhindres, begrænses eller behandles.
Endvidere arbejdes med samtidighed i indsatsen med involvering af forskellige dele af kommunen inklusiv de allerede etablerede tilbud.
Hele familien i spil
I et forløb hos Familie og Alkohol tilbydes hele familien samtaler med familiebehandlere for at få brudt tabuet og sat ord på problemerne. Rådgivningen er gratis og anonym og foregår i hyggelige og uformelle omgivelser i Nykøbing Falster eller Nakskov.
Gitte Aagaard, projektleder for Familie og Alkohol, fortæller, at det faktisk er lykkedes at sætte tidligere ind med hjælpen, end man normalt oplever med borgere, der har alkoholproblemer.
”Normalt går der cirka 11 år, før den, der drikker for meget, søger om hjælp. For cirka 60 procent af vores deltagere er der gået otte år eller mindre, før de har søgt hjælp hos os, så det er ganske positivt, siger Gitte Aagaard og tilføjer:
”Vi har haft et godt samarbejde med blandt andet børnesagsbehandlere, pædagoger, lærere og sundhedsplejersker i begge kommuner, som møder familierne i hverdagen, og disse fagpersoner har kunnet henvise til vores tilbud. Og så har vi kørt en kommunikationskampagne til lokale medier og på de sociale medier, som har været målrettet familierne.”
Måler effekten
Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget, glæder sig også over, at Guldborgsund Kommune nu får en ny familieorienteret alkoholindsats.
”Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 10 procent af børn mellem 0-18 år vokser op i familier, hvor alkohol fylder for meget. Hvis du som barn vokser op i en familie med alkoholproblemer, får du ikke den tryghed og stabilitet, du har krav på. Derfor har vi som kommune et ansvar for at være med til at hjælpe hurtigst muligt, så børnene udsættes for mindst mulig svigt,” siger Simon Hansen og tilføjer:
”Det er derfor helt oplagt at forankre de positive erfaringer og gode resultater, der er opnået med projekt Familie og Alkohol, hvor der har været succes med tidlig opsporing. Begge udvalg kommer til at følge op på effekten af vores nye alkoholindsats, og vi håber selvfølgelig på, at der vil være en tydelig forskel, så vi kan indfri KL’s og Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fremtidens forebyggelse på alkoholområdet.”
Familie & Alkohol er støttet af TrygFonden og er en indsats under projektet Broen til Bedre Sundhed, der skal skabe mere sundhed på Lolland og Falster.
Broen til Bedre Sundhed er et partnerskab mellem Guldborgsund og Lolland kommuner, Region Sjælland, de praktiserende læger og det lokale erhvervsliv.
For yderlige information kontakt:
Bo Abildgaard, formand for Social, Sundhed og Omsorgsudvalget: 25 18 18 09
Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 25 18 18 16
Gitte Aagaard, projektleder for Familie og Alkohol: 25 18 06 81
Emil Andersen, kommunikationskonsulent i Guldborgsund Kommune: 25 18 01 73
Billeder

Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune vinder KL's Forebyggelsespris 20259.5.2025 09:22:44 CEST | Pressemeddelelse
Fredag formiddag blev Guldborgsund Kommune udpeget som vinder af KL’s forebyggelsespris på KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum 2025. Projektet ”Åbne mødesteder” blev belønnet for at skabe rum for borgerne i samarbejde mellem borgerne og kommunen.
Puljemidler til dramaskole og litteraturfestival8.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fokus-puljen bevilliger mere end 100.000 kroner til to projekter, der begge har til formål at få børn og unge engageret i kulturen.
Midlertidig lukning af Svømmecenter Falster7.5.2025 10:06:30 CEST | Pressemeddelelse
Svømmecenter Falster skal have nyt ventilationsanlæg og er derfor nødt til at holdet lukket hen over sommeren.
Hvordan skal fremtidens plejeboliger se ud? Nu inddrages organisationer, borgere og medarbejdere6.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I løbet af maj og juni skal en lang række organisationer, frivillige, borgere og medarbejdere sammen lave et oplæg til, hvordan arkitektur, natur og indretning kan skabe de bedste rammer for det gode hverdagsliv på Guldborgsund Kommunes plejecentre.
Styrker indsatsen - forebyggende indsats får millioner5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere besøg hos både gravide og familier med mindre børn. Det er resultatet af en ny aftale, der skal sikre en bedre understøttende og forebyggende indsats for kommunens børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum