Amager Bakke skal være CO2-neutral i 2025. Kæmpe EU-ansøgning på vej

Ved udgangen af oktober måned modtager EU's Innovationsfond en ansøgning fra ARC om midler til et fuldskala-anlæg til CO2-fangst på Amager Bakke.
Et anlæg, der fra 2025 vil kunne indfange 500.000 ton CO2 årligt fra Amager Bakkes udledning. Det vil hjælpe København et markant stykke tættere på målet om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad og skåne atmosfæren for yderligere klimabelastning.
For Københavns Kommune vil ARC’s reduktion på 500.000 ton betyde, at kommunen stort set kommer i mål med sin plan om at blive CO2-neutral i 2025.
”Vi har i København sat os det ambitiøse mål at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Hvis vi skal det, er vi nødt til at rykke nu for at nå det sidste stykke i mål. ARCs projekt med CO2-fangst har potentialet til at blive den teknologi, der får København i mål og som kan bane vejen for tilsvarende projekter i andre byer verden over og gøre en reel forskel i forhold til byernes CO2-udledning. Jeg er stolt af, at ARC er med til at gå foran med at udvikle banebrydende klimateknologi”, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).
En CO2-reduktion på 500.000 tons svarer desuden til mere end to procent af Danmarks ambitiøse klimamålsætning frem mod 2030.
”Et projekt, som det vi søger om, ligger fuldstændig i tråd med Københavns og resten af landets klima-ambitioner. Samtidig flugter CO2-fangst med anbefalingerne fra både Paris-aftalen og FN’s klimapanel. Derfor føler jeg mig sikker på, at vi med dette projekt har fat i den lange ende i forhold til den grønne omstilling regionalt, nationalt og internationalt,” udtaler ARCs direktør Jacob H. Simonsen, og fortsætter:
”Det er derfor også glædeligt, at regeringen med sin nye grønne forskningspolitik målretter midler til mere forskning i CO2-fangst. Vi har brug for en fokuseret forskningsindsats inden for området, men vi har også brug for regeringens opbakning til projektet”.
Vejen frem
Projektet forventes at kunne stå klar i 2025, hvis regeringen baner vejen med de fornødne rammevilkår. Derudover er projektet afhængigt af støtte, da det er et af de første af sin slags.
ARC ansøger derfor om mellem 0,5-1 mia. kr. i støtte hos EU’s Innovationsfond. Det vil betyde, at 60 procent af udgifterne til etableringen og driften de første ti år vil være finansieret.
Nøgleord
Kontakter
Sune Martin Scheibye, Presseansvarlig ARC, 24600222
Rikke Egelund, Pressechef i Overborgmesterens Sekretariat, 3147 9497
Billeder

Links
Information om ARC - Amager Ressourcecenter
CO2-fangst på Amager Bakke
- Allerede nu er ARC i gang med at etablere et demonstrationsanlæg, der fra 2023 vil kunne fjerne 12 ton CO2 i døgnet
- ARC sender ultimo oktober 2020 en såkaldt concept note til EU’s Innovationsfond. Det er første led i ansøgningsprocessen, som ARC skal igennem for at opnå støtte fra Fonden. Der forventes en afklaring omkring nytår.
- I perioden 2023-2025 udføres et fuldskala-anlæg, der årligt opsamler cirka 500.000 tons CO2 fra 2025, hvis projektets forudsætninger indfries.
- Allerede i dag stammer kun en tredjedel af ARCs affald fra fossile kilder. Resten er biogent (organisk), og har i sin levetid optaget CO2 fra atmosfæren. Efterhånden som den fossile andel af affaldet falder yderligere, vil ARC med CO2-fangst således bidrage til et endnu mere positivt klimaregnskab ved at tage mere CO2 ud af atmosfæren.
Om ARC
- ARC er en fælleskommunal virksomhed, der tager sig af alt med affald. De gode materialer sender vi til genbrug eller genanvendelse, mens vi på affaldsenergianlægget, Amager Bakke, producerer el og varme af det restaffald, der ikke kan genanvendes
- ARC modtager affald fra 640.370 indbyggere og 68.000 virksomheder i hovedstadsområdet.
- ARC ejes af Dragør Kommune, Frederiksberg Kommune, Hvidovre Kommune, Københavns Kommune og Tårnby Kommune.
Følg pressemeddelelser fra ARC - Amager Ressourcecenter
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ARC - Amager Ressourcecenter
Nu bliver den første CO2 indfanget på Amager Bakke24.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag den 24.juni bliver håb til handling og visioner til virkelighed, når ARC sammen med partnerne DTU, Pentair og Rambøll indvier det første pilotanlæg til CO2-fangst på Amager Bakke.
Hovedstadens største forsyningsselskaber vil sammen fange 3 mio. tons CO2 om året – men det kræver politisk handling nu.24.2.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En række store forsyningsselskaber i hovedstadsområdet vil med klyngesamarbejdet C4 gøre CO2-fangst til en afgørende brik i den grønne omstilling i Danmark. CO2-reduktioner på omkring 3 mio. tons årligt er mulige, hvis man på Christiansborg udviser den fornødne politiske vilje.