Sex & Samfund

Ny kampagne: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden

Del
Danmark har fået en ny samtykkelov, men den kan ikke stå alene. Nu er det vigtigt at starte samtalen blandt unge om sex og grænser, for mange af dem mangler ’sprog’ i den seksuelle kommunikation og har svært ved at tale om sex, grænser og lyst med hinanden. Det viser en undersøgelse fra Sex & Samfund og RFSU, som nu lancerer en ny digital kampagne for at hjælpe unge med at kommunikere bedre uden for og i sengen.

Seksuelle krænkelser. Tvivl om samtykke. Stigning i voldtægtsforsøg blandt unge.

Der er mange tendenser i tiden, der peger på, at mange unge får deres seksuelle grænser overskredet, at unge er dårlige til at afkode andres intime grænser, mærke sine egne grænser og til at tale om sex og lyst med hinanden.

- Vi er glade for, at Danmark netop har fået en samtykkelov, det er et tiltrængt skridt i retning af en mere gennemgribende kulturændring. Men en lov kan aldrig stå alene og vi må ikke glemme, hvordan vi forebygger, at der overhovedet finder voldtægter og voldtægtsforsøg sted, siger national chef i Sex & Samfund, Lene Stavngaard, og fortsætter:

- Evnen til at kommunikere seksuelt, aflæse grænser, genkende egen lyst og ulyst er ‘sprog’ og kompetencer, som skal udvikles, og vi kan tydeligt se, både i samfundsdebatten, og når vi spørger de unge, at mange af dem aldrig har fået det lært. Det skal vi lave om. Både for at forebygge krænkelser, men bestemt også for at løfte de positive seksuelle oplevelser og erfaringer.

Let’s talk about sex

At mange danske unge er dårlige til at tale om sex med hinanden og mangler forståelse for hinandens grænser, bekræfter en undersøgelse fra Sex & Samfund og deres svenske søsterorganisation RFSU. I undersøgelsen har mere end 2000 unge fra Danmark, Sverige, Norge og Finland mellem 16 og 35 år svaret på spørgsmål om deres forhold til sex og kommunikation.

Næsten tre gange så mange unge danske mænd (21%) som unge danske kvinder (6%), har svært ved at tale om sex med deres faste partner. Flere mænd har desuden svært ved tale om sex med deres venner (20% mod 13% af kvinderne). Hele 65% af de adspurgte unge vil gerne blive bedre til at kommunikere om sex. Behovet er særligt stort hos mænd, hvor hele 70% siger at de synes, de bør blive bedre. Hos kvinderne er tallet 58%.

Forskellene i hvad der kommunikeres, skiller også kønnene. Fx mener 10% flere kvinder end mænd, at det er svært at udtrykke seksuelle fantasier, hvorimod mænd i større udstrækning mener, at det er svært at sætte grænser. Mænd siger også, at de er bedre til at fortælle, hvad de selv kan lide, men dårligere til at kommunikere om hvad deres partner syntes om – og for kvinder er det stik modsat.

- Resultaterne af undersøgelsen overrasker os desværre ikke. Vi ved, at særligt mange unge har svært ved sårbarheden og mangler et sprog i det seksuelle møde, det gælder særligt unge mænd, som vi ved taler meget mindre om sex med venner og partnere. Når vi taler om sex både i forhold til prævention, hvad jeg selv har lyst til, men også hvad det er, vi har lyst til at gøre sammen, så kræver det mod at vise usikkerhed og sårbarhed, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund og fortsætter:

- Den allerbedste måde, at opnå en tryg, sikker og lystfuld seksuel oplevelse er ved at turde at dele og lytte. Både ved at tale, men også ved at træne sin nonverbale kommunikation og opmærksomhed på sin partner. Det står klart, at der fortsat er et stort behov for bedre seksualundervisning og initiativer til at hjælpe vores unge til at få et sprog for seksualiteten.

- Og så gør det ikke noget, at sex bliver akavet. Vi behøver ikke at være helt perfekte – heller ikke når vi har sex. Nogle gange sker der bare noget, som er lidt akavet, og så kan vi jo heldigvis grine af det bagefter, siger Lene Stavngaard.

Ny kampagne online og gode råd

Sammen med undersøgelsen lancerer Sex & Samfund og RFSU initiativet Sex is a dialogue. En online kampagne, der blandt andet giver unge gode råd til hvordan man kan starte snakken med både venner og sexpartnere, og muligheden for at teste, hvor god man er til at tale om sex.

- Vi vil fremme sex og kommunikation på en måde som føles åben, ærlig og ægte. Vi håber, at kampagnen kan inspirere flere til at reflektere over, hvordan man selv taler om sex med sin partner, og fremfor alt til at dele sine tanker, siger Pål Hansen, markedsansvarlig i RFSU.

https://sexogsamfund.dk/sex-is-a-dialogue kan unge følge kampagnen og få tips og råd til at kommunikere bedre i sengen. Kampagnen er en opfølgning på initiativet Dear Condom, som RFSU lancerede i 2018 for at skabe en mere åben samtale om brugen af kondomer.

Sådan snakker danske unge om sex

  • 22% af mænd lærer primært om sex og kommunikation gennem porno, mens kun 9,5% af kvinderne gør det.
  • Det er generelt mere normalt at prøve sig frem eller at få viden gennem venner end at søge viden blandt eksterne kilder (45% lærer af partnere, 45% af egen erfaring og 35% af venner)
  • Mænd opfatter sig selv som bedre til at kommunikere, hvad de selv kan lide (71%) end hvad deres partner kan lide (68%), mens det er modsat for kvinder (61% hvad de selv kan lide, 74% hvad deres partner syntes om)
  • 9 af 10 synes, at kommunikation er en vigtig del af god sex.
  • 18% af mændene og 14% af kvinderne har svært ved at sætte grænser.
  • 38% af kvinderne mener, at det er svært at udtrykke deres fantasier. Hos mændene er det tilsvarende tal 28%.
  • Hver fjerde vil gerne blive bedre til at kommunikere, at de gerne vil have sex.

Om undersøgelsen:
Undersøgelsen er gennemført af undersøgningsinstituttet Bilendi på vegne af RFSU i januar 2020. Undersøgelsen blev gennemført online, via et såkaldt konsumentpanel. De medvirkende i undersøgelsen er bosat i Sverige, Norge, Finland og Danmark, og er mellem 16 og 35 år. Undersøgelsen er repræsentativ på landsniveau og repræsenterer et gennemsnit af befolkningen i den aktuelle målgruppe. Totalt deltog 2025 personer i undersøgelsen, hvoraf 509 er fra Danmark.

FAKTA OM RFSU

Att skapa förutsättningar för att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s målsättning ända sedan starten 1933. Genom sexualupplysning, utbild-ning och opinionsbildning vill RFSU slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt. När du köper produkter från RFSU gör du så mycket mer. Allt överskott från försäljningen går till RFSUs arbete för Body Rights – mänskliga och sexuella rättigheter – i hela världen.

*Kilde: RFSUs undersøgelse ”Snacka Sex”, udført af Bilendi i januar 2020

Nøgleord

Kontakter

Thea Gregersen, presseansvarlig i Sex & Samfund, tg@sexogsamfund.dk, mobil 29 71 42 22


Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund, ls@sexogsamfund.dk, mobil 61 66 67 29


Pål Hansen, Markedsansvarlig Danmark RFSU, pal.x.hansen@rfsu.no, +47 97181835

Billeder

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Uge Sex 2025: Halvdelen af unge oplever, at deres udseende er adgangsbillet til fællesskabet – for mange holdes uden for3.2.2025 04:30:00 CET | Pressemeddelelse

Halvdelen af børn og unge mener, at udseendet spiller en stor rolle for at blive accepteret i skolen. Over ni ud af ti har oplevet, at der tales grimt om andres kroppe eller udseende. Den konstante bedømmelse presser børn og unge til at yde kropskontrol og undgå sociale aktiviteter. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på, hvordan vi gør op med kropskontrollen og skaber mere inkluderende fællesskaber.

Danmark skal styrke sin indsats for global sundhed – for verdens og Danmarks egen skyld5.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Ekspertgruppen for Global Sundhed lancerer i dag rapporten A Prescription for Global Health med 19 konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan genindtage en ledende rolle inden for global sundhed. Ekspertgruppen foreslår i rapporten, at Danmark bygger videre på sine styrkepositioner, gentænker sin tilgang og bevæger sig fra at være donor til en ligeværdig partner i en verden præget af komplekse kriser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye