Dansk sygeplejerske i Moria: Lejren ligger i aske - og de har ingen vand, mad eller ly
Den græske flygtningelejr Moria brændte ned til grunden natten mellem den 8. og 9. september. Flere end 12.000 mennesker måtte endnu en gang flygte for deres liv, ud på gaderne omkring lejren.
”Vi så ilden sprede sig hele natten. Til sidst stod hele lejren i flammer, mens de mange mennesker forsøgte at komme væk. Børn og forældre i chok. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe dem,” fortæller Marco Sandrone, der koordinerer Læger uden Grænsers hjælpearbejde i Moria.
Læger uden Grænsers danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup er i Moria lige nu som medicinsk teamleder. Hun fortæller fra resterne af lejren:
”Hele Moria ligger i aske. 12.000 børn og voksne blev evakueret fra lejren og er nu efterladt på gaden uden noget sted at kunne gå hen. De har forsøgt at nå byen, men politiet har blokeret adgangen. Det er 30 grader varmt, solen bager ned, og de har ingen vand, mad eller ly. Det er forfærdeligt og rædselsfuldt.”
Mange sårbare på flugt fra Moria
En stor del af de flygtende er børn og sårbare mennesker, blandt andet uledsagede børn, ældre mennesker, kronisk syge og gravide kvinder.
Læger uden Grænser har siden 2015 drevet en klinik ved Moria, hvor flygtningene kunne få læge- og psykologhjælp. Især behandles traumatiserede og syge børn og ofre for seksuel vold.
Nogle af Læger uden Grænsers medarbejdere beskyttede klinikken mod flammerne natten igennem. Derfor står den heldigvis stadig, og organisationen kan, så snart det er muligt, genoptage sit hjælpearbejde.
Hjælpen skal frem
I Moria har de tusinder af flygtninge levet under dårlige forhold. Lejren blev oprindeligt bygget til at huse omkring 3.000 mennesker, men da der var flest, levede cirka 20.000 mennesker i lejren. Der var hverken toiletter nok eller adgang til rent vand.
Kort tid før branden blev det første tilfælde af COVID-19-smitte i lejren bekræftet, og hele lejren blev sat i karantæne af de græske myndigheder.
Læger uden Grænser er i gang med at få overblik over situationen, så vi kan hjælpe de mange flygtninge, der nu ikke engang har et telt at bo i.
”Det allervigtigste er, at flygtningene kommer i sikkerhed, får ly, mad og vand. Og så skal vi herefter se på det medicinske. Der er mange sårbare folk derude: Kronisk syge, gravide og uledsagede børn,” fortæller Kamma Skaarup.
Nøgleord
Kontakter
Signe Dalgas DamgaardPresseansvarlig
Tlf:41777446sda@copenhagen.msf.dkInformation om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser: Gaza er blevet en massegrav for palæstinenserne – og for dem, der hjælper dem16.4.2025 10:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Palæstinensiske liv bliver endnu engang systematisk ødelagt, advarer Læger uden Grænser, tre uger efter våbenhvilens ophør. En række dødelige angreb viser igen en total mangel på respekt for menneskeliv og for humanitære og medicinske medarbejdere i Gaza.
Her er de kriser, vi glemte i 202429.12.2024 08:08:18 CET | Pressemeddelelse
Sygdomme, der koster liv i det globale syd, seksuel vold i flygtningelejre og én af verdens farligste flygtningeruter har fået meget lidt opmærksomhed det seneste år, selv om det er kriser, som foregår lige nu. Men vi skal insistere på ikke at glemme dem, mener Læger uden Grænser.
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
Læger uden Grænser: Uden hjælp dør tusinder af børn i blokeret lejr i Sudan inden for få uger19.9.2024 10:06:43 CEST | Pressemeddelelse
FN og andre internationale aktører må sætte alt ind på at få mad og livsvigtige forsyninger ind til den blokerede og sultende befolkning bl.a. i Zamzamlejren i Norddarfur nu og her, lyder det fra Læger uden Grænser. Ellers risikerer tusindvis af børn at miste livet til underernæring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum