Kraftig regn efter tørke kan give fiskedød

Umiddelbart skulle man tro, at en tørkeramt sø ville have godt af en ordentlig omgang regn, men det er ikke tilfældet. Faktisk kan det være en katastrofe, hvis der kommer for meget regn for hurtigt, viser ny forskning.
Skrækeksemplet er Filsø i Sydvestjylland. I 2018 blev Danmark ramt af ekstrem sommertørke og temperaturerne i maj, juni og juli var 3 grader højere end gennemsnittet for de forudgående 30 år. Samtidig faldt der kun gennemsnitligt 27 mm regn mod 56 mm.
Filsø fik ingen nedbør, før et tordenvejr med kraftig regn drev ind over søen den 28. juli og afleverede 22 mm i løbet af få timer.
Nulstiller et helt økosystem
Der løb enorme mængder vand fra oplandet ud i søen, og med dette vand fulgte enorme mængder organisk materiale fra oplandets jord. Den cocktail førte til massiv fiskedød i søen. Begivenheder som denne kan fuldstændigt nulstille et økosystem, forklarer biolog og lektor Theis Kragh fra Syddansk Universitet.
Efter det kraftige regnskyl blev der fundet 1.203 døde gedder i søen. En måned senere kunne der kun fanges en enkelt gedde. Bestanden er aldrig kommet sig igen, og i år har forskerne udsat 8.000 geddeyngel og 350 kg ynglemodne aborrer for at hjælpe bestandene tilbage igen.
– Og vi kommer til at følge op med mere geddeyngel fremover, siger Theis Kragh.
Hvordan kunne det ske?
Forklaringen på, at kraftigt regnvejr kan føre til fiskedød, er:
Når regnen falder i oplandet og gennem grøfter og drænrør søger mod søen, trækker det masser af let omsætteligt organisk materiale fra jorden med sig. Det er fx bladrester, muld, og delvist nedbrudt organisk materiale.
Når alt dette organiske materiale skylles ud i søen, bliver det et mål for sultne bakterier.
Når bakterierne går i gang med at omsætte det organiske materiale, skal de bruge ilt, og den ilt tager de fra vandet. Dermed bliver der iltsvind i søen, og så dør fiskene.
– Det er ikke kun Filsø, der har oplevet dette, og det vil komme til at ramme andre søer. Hidtil har vi betragtet ekstrem tørke efterfulgt af kraftig regn som en 20- eller 100-årshændelse, men klimaforandringerne er en realitet nu, og vi skal snarere betragte det som en 5- eller 10-års hændelse nu, siger Theis Kragh.
Lignende hændelser har formentlig også ramt åer og vandløb.
– Det er ikke noget, vi har forsket i, men jeg mener, at det kan være med til at forklare, hvorfor der ikke er flere fisk i vandløb, som ellers burde være sunde og indeholde masser af fisk.
Langsommere dræning kan hjælpe
Theis Kragh og hans kolleger er nu i gang med at spore det organiske materiale i Filsø tilbage til dets oprindelsessted i oplandet omkring søen.
– Hvis vi ved hvor det kommer fra – fx hvilken mark eller hede – kan vi arbejde med dræningen af det bestemte område. I øjeblikket er dræningen så effektiv, at det organiske materiale skylles lynhurtigt ud i søen. Hvis man gør dræningen langsommere, vil mere af regnvandet blive optaget af jorden i stedet for at blive skyllet ud i søen, forklarer Theis Kragh.
2019 bød også på varmt vejr og tørke, men der kom dog lidt mere nedbør end i 2018, og Filsø blev ikke udsat for samme fænomen som i 2018.
Theis Kragh står bag det videnskabelige studie, der er offentliggjort i Science of The Total Environment. Medforfatter til studiet er også Kaj Sand-Jensen og andre kolleger fra Københavns Universitet.
Kontakter
Theis Kragh er lektor, ph.d. på Biologisk Institut. Han er ekspert i ferskvandsmiljø og genskabte søer.
Telephone +45 6550 2710
Mobile +45 2092 8494
E-mail tkragh@biology.sdu.dk
https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/theis-kragh
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum