Flere vil være sygeplejerske
Ekstra mange har i år søgt ind på en videregående uddannelse, viser en netop offentliggjort opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. I alt har 94.604 har søgt uddannelse via kvote 1, og det syv procent flere end sidste år.
En del af drømmer om at blive sygeplejerske, og det har givet ekstra mange ansøgninger til sygeplejerskeuddannelsen. I alt 5.112 har søgt om optagelse på uddannelsen på en af landets fem professionshøjskoler. Det er to pct. flere end sidste år, hvor antallet var 4.991.
Det er dog stadig færre end i 2015, da det var på sit højeste med 5.732 ansøgere. Men de seneste års fald i interessen for at blive sygeplejersker er brudt, og det glæder Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.:
”Det er meget positivt, at flere har valgt at søge ind på uddannelsen til sygeplejerske. Det er et fag med masser af mening, muligheder og vigtige opgaver for samfundet. Det tror jeg, at mange flere er blevet opmærksomme på i forbindelse med coronakrisen, hvor sygeplejersker er blevet hyldet for deres indsats,” siger hun.
Kvalificerede ansøgere bliver afvist
Blandt andet på Københavns Professionshøjskole har man fået 82 flere ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen end sidste år, og kommer derfor igen i år til at afvise kvalificerede ansøgere. Det skyldes, at der ikke er det nødvendige antal praktikpladser til rådighed på sygehusene og i kommunerne. Det ærgrer Dorthe Boe Danbjørg:
“Rigtig mange drømmer om at blive sygeplejerske og har nu søgt ind på uddannelsen, og den skal vi selvfølgelig gribe i en situation, hvor vi mangler sygeplejersker. Men skal vi uddanne flere, er det ikke nok, at der er plads i undervisningslokalet, der skal også være plads til de studerende ude i praktikken. Derfor er der brug for en økonomisk håndsrækning til kommuner og sygehuse, så de kan øge antallet af praktikpladser og uddanne flere kliniske vejledere.”
Der skal fokus på praktikken
Det var forventningen, at coronakrisen ville få flere til at søge ind på en uddannelse. Derfor blev regeringen og alle Folketingets partier i juni måned enige om at give de videregående uddannelser et særtilskud til at oprette 5000 ekstra studiepladser. Heraf skal 500 nye pladser være på velfærdsuddannelserne, herunder uddannelsen til sygeplejerske. Præcis hvor mange ekstra pladser, der bliver på sygeplejerskeuddannelserne er uvist, da det netop afhænger af, at man kan få en aftale om de det nødvendige antal praktikpladser.
Formand i Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Kamilla Futtrup glæder sig over de mange ansøgere, men peger også på praktikken, som den store udfordring.
”Det er dejligt, at der er flere, der har lyst til at læse til sygeplejerske. Det er bestemt noget, der giver mening. Men allerede nu oplever vi udfordringer med, at der ikke er plads til os på afdelingerne, og vi kan ikke kan få vejledning nok. Der er for ringe vilkår lige nu, og det skal man have gennemtænkt, hvis vi skal have flere gennem uddannelsen,” siger Kamilla Futtrup.
Ikke alle velfærdsuddannelserne har oplevet samme fremgang som sygeplejerskeuddannelsen. Blandt andet har færre søgt ind på pædagoguddannelsen end sidste år, men det er stadig den mest populære uddannelse. Den næstmest populære uddannelse er til sygeplejerske.
Kontakter
Mai Brandi Ludvigsen
Pressekonsulent i Dansk Sygeplejeråd
mobil: 25135600, mail: mlu@dsr.dk
Information om Dansk Sygeplejeråd 1
Følg pressemeddelelser fra Dansk Sygeplejeråd 1
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Sygeplejeråd 1
Sygeplejersker siger nej til sexchikane13.11.2020 15:19:30 CET | Pressemeddelelse
En lang række sygeplejersker fortæller, hvordan de har oplevet sexisme og seksuelle krænkelser på jobbet. De vil anerkendes for deres faglighed, ikke for deres køn.
Ny forskning: Flere sygeplejersker giver større patientsikkerhed16.9.2020 10:04:52 CEST | Pressemeddelelse
Flere sygeplejersker giver kortere indlæggelser og lavere dødelighed på medicinske afdelinger. Det viser et nyt dansk forskningsprojekt foretaget på medicinske afdelinger i Region Sjælland. Bedre bemanding gør det også nemmere at fastholde sygeplejersker.
100 års nordisk kamp og stadig ingen ligeløn8.9.2020 10:26:16 CEST | Pressemeddelelse
Den 8. september er det præcis 100 år siden, at 1.000 sygeplejersker fra de nordiske lande stiftede Sygeplejerskernes Samarbejde i Norden (SSN). De ville kæmpe for bedre uddannelse, arbejdsvilkår og løn. To mål er nået, men der er stadig ulighed i løn.
Dansk Sygeplejeråd efterlyser opgør med års underfinansiering af sundhedssektoren31.8.2020 16:16:09 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Sygeplejeråd er uforstående overfor, hvorfor regeringens såkaldte krigskasse tilsyneladende ikke indeholder ekstra midler til at sikre arbejdsmiljøet og lønnen til de medarbejdere, der er forudsætningen for, at vi fortsat kan have tillid til sundhedsvæsenet.
Dansk Sygeplejeråd: Styrk plejeindsatsen på plejehjem30.7.2020 15:59:45 CEST | Pressemeddelelse
De fleste beboere på landets plejehjem er multisyge og har behov for kompetent pleje døgnet rundt. Det er vi som samfund nødt til at erkende, hvis vi skal sikre værdighed og bekæmpe omsorgssvigt, som vist i TV2s dokumentar siger Dansk Sygeplejeråd.