Forskning for mere viden om tarmkræftscreening
Alle danskere i alderen 50-74 år får i dag tilbud om at deltage i regelmæssig screening for tarmkræft. Her afleverer man en afføringsprøve, og hvis det viser sig, at den indeholder spor af blod, bliver man indkaldt til nærmere undersøgelse – typisk en kikkertundersøgelse. Det sker årligt for omkring 20.000 danskere.
Heldigvis viser den grundigere undersøgelse ofte, at der ikke er tale om kræft, men spørgsmålet er så, hvor længe der skal gå, inden man igen skal aflevere en afføringsprøve eller tilbydes en ny kikkertundersøgelse. Går der for længe, risikerer man at overse forstadier til kræft, og går der for kort tid, risikerer deltagerne at skulle igennem unødvendigt mange undersøgelser.
– I dag er der forskel på, hvor længe man skal vente efter en kikkertundersøgelse der ikke viste kræft, før man igen inviteres til at deltage i screeningsprogrammet eller får tilbuddet om en kikkertundersøgelse. I dag får man tilbuddet igen efter et, tre eller otte år. Dette system er imidlertid baseret på sparsom videnskabelig viden, og derfor er der forskel på retningslinjerne i de forskellige europæiske lande, siger Sisse Helle Njor. Hun er lektor ved Randers Regionshospital og starter nu et forskningsprojekt, som skal give et svar på hvad der er det bedste valg.
I dag: Sparsom viden
Den nye undersøgelse skal baseres på data fra de danskere, der indtil nu har deltaget i tarmkræftscreeningen.Her vil forskerne undersøge, om de nuværende perioder er optimale:
– Hvis vi eksempelvis finder, at ingen eller meget få af dem, der tilbydes kikkertundersøgelse efter et eller tre år, har udviklet tarmkræft, tyder det på, at perioden måske godt kunne være længere, inden de atter skal tilbydes en kikkertundersøgelse. Omvendt, hvis der blandt dem, der har ventet otte år på en ny invitation til screening, er mange, som får stillet diagnosen tarmkræft, tyder det på, at den periode er for lang, og at de skal indkaldes til screening hurtigere, siger Sisse Helle Njor.
Viden fra det nye forskningsprojekt vil altså komme patienterne direkte til gavn og være med til at sikre det bedst mulige tilbud – uanset om det bekræfter de nuværende inddelinger, eller viser, at de bør revideres. Forskerne forventer at have resultater klar inden for de næste tre år.
Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen
Forskningsprojektet ”TIMING -Rettidig opfølgning i tarmkræftscreening” har modtaget 657.800 kr. fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg.
Kontakter
Mette Vinter Weber, Kommunikationsrådgiver, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, e-mail: mvw@cancer.dk, tlf: 28952828
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse til Medicinrådet: Anbefal Trodelvy til kvinder med uhelbredelig brystkræft20.5.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Trodelvy kan forlænge livet med måneder, og fagfolk ønsker behandlingen godkendt.
Kræftens Bekæmpelse jubler over nyt forslag: Aldersgrænse for solarier kan redde liv11.5.2025 08:09:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om en aldersgrænse for solariebrug får ros.
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum