Foreningen Lex.dk

DEN STORE DANSKE RELANCERES PÅ LEX.DK

Del
I dag, mandag den 25. maj, relanceres Den Store Danske, Trap Danmark og en række andre opslagsværker på lex.dk. Det sker med støtte og deltagelse fra kulturministeren. Relanceringen skulle oprindeligt være sket i efteråret 2020, men fremrykkes af hensyn til de mange elever og studerende, som på grund af coronakrisen helt eller delvist er tvunget til hjemmeundervisning og hjemmestudier. På det nye site lex.dk bliver værkerne tilgængelige for alle i en teknisk betydeligt bedre form uden reklamer samtidig med, at de er ved at blive indholdsmæssigt opdateret af landets førende forskere.
Joachim Malling, Privatfoto, 2019
Joachim Malling, Privatfoto, 2019

Med lex.dk får alle i Danmark fri digital adgang til troværdig information i en løbende opdateret udgave af Den Store Danske, Trap Danmark og andre lignende dansksprogede opslagsværker. Tilsammen er der i første omgang tale om mere end 200.000 artikler, som bliver gjort tilgængelige.

Bag relanceringen af Den Store Danske og de øvrige opslagsværker står Danske Universiteter, Gyldendal A/S, G.E.C. Gads Fond og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Sammen stiller parterne en lang række opslagsværker gratis til rådighed: Den Store Danske, Trap Danmark, Dansk Biografisk Leksikon, Symbolleksikon m.fl., ligesom brugerne på lex.dk bliver hjulpet af muligheden for direkte ordbogsopslag for alle de ord, der indgår i Den Danske Ordbog fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Med lex.dk relanceres indholdet fra denstoredanske.dk, som – selv om indholdet ikke har været opdateret i flere år – stadig er et af Danmarks mest brugte sites, når der søges viden. Relanceringen er muliggjort af en bevilling på Finansloven.

Kulturminister Joy Mogensen udtaler:

”Nu får alle fri adgang til tusindevis af kvalificerede artikler og opslagsværker formidlet på dansk. Det er vigtigt, fordi viden er vores bedste våben mod den misinformation – som florerer på de sociale medier og popper op på hurtige google-søgninger.”

”Korrekt og sikker viden er en forudsætning for vores demokrati. I dag er internettet det fælles offentlige rum, hvor vi lærer, læser og debatterer. Her møder vi en uoverskuelig mængde forskellige kilder, og langtfra alt sammen er korrekt. Ikke mindst når det gælder samfundsaktuelle emner, som diskuteres, og som vi er uenige om, er det svært at finde hoved og hale i de informationer, som man kan finde på internettet”, siger lex.dk’s bestyrelsesformand Joachim Malling: ”Det er derfor afgørende nødvendigt, at vi har troværdige kilder og opslagsværker, som er tilgængelige for alle”.

”Vores ambitioner er store: Vi vil skabe et kvalitetstilbud til både skoleelever, studerende og til alle andre, som søger viden om, hvordan verden hænger sammen”, siger Gyldendals direktør Morten Hesseldahl og fortsætter: ”Den Store Danske har ikke været opdateret siden august 2017, og det er derfor et kæmpe arbejde at føre værket up to date. Nu er der etableret en redaktion, og en meget stor gruppe fageksperter vil i de kommende år arbejde med værket. Den første del af projektet bliver dog kun en nødtørftig opdatering af Encyklopædien og en sammenlægning med andre værker på sitet. Vi håber, at der kan findes yderligere finansiering efterfølgende, ellers vil indholdet hurtigt forældes og smuldre”.

“Med lanceringen af lex.dk og den påbegyndte opdatering af Den Store Danske samles vores bedste viden, formidlet på en måde, der gør den brugbar for alle interesserede og samtidig udgør et uundværligt redskab for både undervisere og studerende på ethvert niveau”, udtaler Anders O. Bjarklev, formand for De Danske Universiteters Rektorkollegium og bestyrelsesmedlem i Foreningen lex.dk.

En række nye artikler har allerede fundet vej til lex.dk. Der er blandt meget andet skrevet nye artikler om COVID-19 og coronavirus. På lex.dk etableres der  desuden nye sammenhænge på tværs af værkerne på platformen, således at fx skoleelever og studerende nemt kan skabe sig et overblik over alle relevante artikler om det moderne gennembrud, eller at man som bruger nemt kan komme fra en oversigtsartikel om det danske klima til Trap Danmarks beskrivelser af klimaet i hver enkelt kommune i Danmark.

Nøgleord

Kontakter

Joachim Malling, bestyrelsesformand for Foreningen lex.dk: Tlf. 2094 2314
Morten Hesseldahl, adm. direktør for Gyldendal A/S: Tlf. 2424 1619
Anders Bjarklev, formand for Rektorkollegiet, Danske Universiteter: Tlf. 9350 7291

Billeder

Joachim Malling, Privatfoto, 2019
Joachim Malling, Privatfoto, 2019
Download
Morten Hesseldahl, Fotograf Robin Skjoldborg, 2018
Morten Hesseldahl, Fotograf Robin Skjoldborg, 2018
Download
Anders Bjarklev, foto DTU
Anders Bjarklev, foto DTU
Download

Information om Foreningen Lex.dk

Foreningen Lex.dk
Foreningen Lex.dkFakta om Foreningen lex.dk:
Foreningens formål er at etablere og drive en frit tilgængelig dansksproget digital platform for autoritativ viden til brug for folkeoplysning overfor det danske samfund, herunder folkeskoler, gymnasier, universiteter, læreanstalter m.m. og bibliotekerne.

Foreningen har ikke til formål at skabe økonomisk overskud til udlodning blandt sine medlemmer, og medlemmerne har intet krav herpå.

Foreningen er stiftet af Danske Universiteter, Gyldendal A/S, G.E.C. Gads Fond og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Relanceringen og opdateringen af Den Store Danske og drift af portalen er sikret i fire år af en bevilling på finansloven. Bevillingen er på i alt 23 millioner kr. og dækker frem til 2022. 

Foreningen lex.dk vil i den kommende tid være i tæt dialog med både folkeskolerne, gymnasierne og universiteterne omkring brugen og opdateringen af værkerne.

Følg pressemeddelelser fra Foreningen Lex.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye