Udenrigsministeriet

PM Møde i Østersørådet

Del
Østersøregionens udenrigsministre mødes i dag for at drøfte fornyet regional dialog og styrket samarbejde

Udenrigsministrene i Østersørådet mødes online i dag, da COVID-19 krisen forhindrer dem i at mødes på Bornholm som planlagt.

Udenrigsminister Jeppe Kofod er som led i Danmarks formandskab for Østersørådet vært for mødet, hvor også udenrigsministrene fra Estland, Finland, Tyskland, Island, Letland, Litauen, Norge, Polen, Rusland og Sverige samt en højniveaurepræsentant fra EU deltager. Formålet med mødet er at afslutte en reform af Østersørådet, som landene blev enige om at gennemfører sidste år, og at drøfte udvalgte emner af relevans for regionen.

Danmark, der har det årligt roterende formandskab for Rådet, har gjort gennemførelsen af reformerne af Østersørådet til en hovedprioritet for formandskabet. Reformerne skal genoplive Østersørådet som en platform for regional, politisk dialog om centrale emner, tendenser og udviklinger, der påvirker Østersøregionen og dens borgere. Reformerne skal også fremme et fokuseret og fleksibelt samarbejde i Østersørådet. I sidste ende skal reformen bane vejen for konkrete resultater inden for områder, som organisationen er unikt positioneret til at tilføre værdi. Mødet i dag konkluderer reformprocessen.

Desuden vil ministrene vil drøfte mulighederne for et styrket, regionalt samarbejde i lyset af COVID-19 krisen; at involvere af regionens unge i politiske beslutningsprocesser; at adressere miljø- og klimaspørgsmål i Østersøen og på landjorden; samt at fortsætte kampen mod grænseoverskridende organiseret kriminalitet. Med vedtagelsen af Bornholm-erklæringen bekræfter ministrene deres støtte til reformen af Østersørådet, og at de vil fortsætte den regionale dialog om emner som disse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Som bornholmer er jeg stolt af, at vi fra dansk side har leveret et formandskab, der har pustet nyt liv i Østersørådet. Det har været en mærkesag for det danske formandskab. Bornholm-erklæringen og højniveau-deltagelsen i dagens møde er synligt bevis på det. Jeg er glad for, at vi kan afholde udenrigsministermødet på trods af, at COVID-19 situationen forhindrer os i at mødes på Bornholm, som ellers var det oplagte sted for mødet. Alle mine kollegaer i Rådet deltager i dag og vi vil sammen sende et stærkt signal om vores engagement i samarbejdet med blik for de emner, som betyder noget for borgerne i Østersøregionen, såsom klima og unge.”

Ambassadør Maira Mora, Generaldirektør for Østersørådets sekretariat, byder ministrenes vilje og forpligtelse til at samarbejde velkomment:

”I krisetider bliver behovet for samarbejde måske endnu mere åbenlyst, og samarbejdet i Østersøregionen forbliver stærkt på trods af, at livet går langsommere. Vi er glade for at kunne dele resultaterne af det danske formandskab på udenrigsministermødet, og for at afslutte reformerne af Østersørådet med vedtagelsen af Bornholm-erklæringen. Reformerne gør vores organisation mere tilpasningsdygtig, og i stand til at påbegynde fælles indsatser for at forberede sig på, takle og afbøde fremtidige udfordringer sammen.”

Kontakter

For yderligere presse:


Udenrigsministeriets pressevagt                                                        
Tlf.: +45 61 97 92 47
@: pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye