Ny undersøgelse kortlægger sygdom hos patienter med NF1
Neurofibromatose type 1 (NF1) er en sjælden og arvelig sygdom, der ofte viser sig i form af ’kaffepletter’ på huden, fregner eller knuder. Mennesker med NF1 har imidlertid også en større risiko for at blive ramt af en række andre sygdomme, herunder kræft.
Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som sætter tal på sygdomsbyrden ved at kortlægge patienternes hospitalsindlæggelser. Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Genetics in Medicine.
- Vores undersøgelse viser, at personer med NF1 har dobbelt så stor risiko for at blive indlagt med kræft og andre sygdomme end den almindelige befolkning. Samtidig er det vigtigt at gøre opmærksom på, at der også er en del mennesker med NF1, der går gennem livet uden at blive ramt af sygdom, siger Line Kenborg, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.
Hun er førsteforfatter til den nye undersøgelse, der omfatter 2.467 personer, som er alle de mennesker, der har fået diagnosen i Danmark i perioden 1977-2013.
Flere indlæggelser på hospital
I undersøgelsen har Line Kenborg og hendes kolleger sammenlignet hospitalsindlæggelser blandt NF1-patienterne med indlæggelserne blandt godt 20.000 ’almindelige’ danskere; hvornår de blev indlagt, hvor længe, og hvilke diagnoser de fik ved udskrivelsen.
Resultatet er, at personerne med NF1 har 2,3 gange flere indlæggelser end den ’almindelige’ befolkning. Blandt børn under 10 år er der 3,9 gange flere indlæggelser, når barnet har diagnosen NF1.
Patienter med NF1 har ikke alene en øget risiko for kræft, men også en forhøjet risiko for at udvikle sygdomme i en lang række organsystemer herunder centralnervesystemet, fordøjelsessystemet og sygdomme i knogler og led.
Viden giver muligheder
Patienter med NF1 er tilknyttet hospitalernes centre for sjældne sygdomme, og undersøgelsen understreger, at det er vigtigt at følge patienterne tæt, siger Line Kenborg.
- Med undersøgelsen har vi fået det fulde overblik over disse patienter og de sygdomme, de kan rammes af. Det skal vi bruge til at hjælpe dem og få dem videre til de rigtige specialister i god tid, siger hun.
De to danske centre for sjældne sygdomme ligger på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital. I forbindelse med undersøgelsen har Line Kenborg samarbejdet med både læger fra de to centre, samt med udenlandske specialister.
Forskningen er offentliggjort her: L Kenborg et al: Multisystem burden of neurofibromatosis 1 in Denmark: registry- and population-based rates of hospitalizations over the life span. Genetics in Medicine (2020) https://doi.org/10.1038/s41436-020-0769-6
Link til den videnskabelige artikel (abstract)
Faktaboks: Neurofibromatose 1
- Patienter med Neufibromatose 1 (NF1) danner bindevævsknuder rundt om i kroppen, men sygdommen kan udvikle sig meget forskelligt fra patient til patient. Nogle patienter har kun pigmenteringsfejl i øjenene, mens andre har mange, synlige knuder over hele kroppen.
- Samtidig kan knuderne sidde steder i kroppen, hvor de giver handicap som synstab eller tab af førlighed. Selvom de fleste knuder er godartede, kan nogle udvikle sig til kræftknuder.
- Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har fokus på denne arvelige sygdom, idet både børn og voksne med NF1 har en øget risiko for at blive diagnosticeret med kræft.
Nøgleord
Kontakter
Presserådgiver i Kræftens Bekæmpelse Lise Bondesen:
Tlf. 31 32 63 53
lisbo@cancer.dk
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
Ejler Ejlersen, Vejle, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:37 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og speciallæge med personlig og faglig erfaring med kræft er valgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum