Sådan gør anonymisering det muligt at få mere ud dine data

Både det offentlige og virksomheder ligger inde med store mængder data, som de ikke kan dele og anvende uden at kompromittere borgernes anonymitet. Der findes en lang række teknologier, der gør det muligt at dele data uden at kompromittere fortroligheden. Et af værktøjerne er anonymisering.
Senior Security Architect Jonas Lindstrøm fra Alexandra Instituttets Security Lab kommer her med en række eksempler på situationer, hvor det er muligt at anvende data ved hjælp af anonymisering.
Energidata i anonymiseret form
Det første eksempel handler om de store mængder forbrugsdata, der ligger i Energinets enorme database, DataHub.
Som det er i dag, kan man enten trække sine egne forbrugsdata ud eller man kan trække aggregerede data ud fra f.eks. for en hel kommune. Men i mange tilfælde er datasættet så stort, at man ikke kan bruge det til noget.
Det kan f.eks. være relevant for en virksomhed, der ønsker at screene en branche. Eller det kan være relevant for et boligselskab, der godt vil vide noget om en bestemt boligblok for at se, hvordan og hvornår der bruges strøm. Det kunne også være, at de var interesseret i at se på bestemte bydele i forhold til energioptimering.
Her har Energinet organiseret et sprint for at finde tekniske løsninger, der gør det muligt at åbne for datahub’en uden at kompromittere forbrugernes anonymitet. I dette sprint deltog eksperter fra bl.a. Alexandra Instituttet, Syddansk Universitet og Danmarks Statistik.
Anonymisering af persondata
Det andet eksempeler fra BørnUngeLiv https://www.boernungeliv.dk/, som står bag et redskab, der understøtter kommunernes store indsats for, at børn og unge trives godt. Redskabet er baseret på spørgeskemaer, som børn og unge udfylder hvert andet år gennem deres skolegang.
Sundhedsplejersken ser svarene og bruger dem som udgangspunkt for en samtale med børnene. Herudover genererer de også statistiske rapporter til kommunerne, som f.eks. kan gå ind og se på, hvordan det står til med trivslen på en hel årgang.
Det drejer sig om følsomme data, som selvfølgelig skal anonymiseres, men samtidig skal rapporterne også være informative for kommunerne.
Her har Alexandra Instituttets eksperter rådgivet dem om, hvad de skulle gøre. Udfordringen var både at forstå, hvilke data de havde, hvad de ønskede at gøre med dem, og hvordan deres eksisterende setup er.
Analyser på tværs af databaser
Det tredje eksempel er et projekt, der hedder HedaX. Det tager udgangspunkt i, at Danmarks Statistik og Sundhedsstyrelsen hver ligger inde med deres data om de samme mennesker – nemlig hele Danmarks befolkning.
Til forskningsmæssige formål kan det gøre det en smule vanskeligt, da man kan ikke må kombinere de to databaser. Det kan der være god nok grund til, at man ikke må, men man kan være interesseret i at udregne sammenhænge. Er der f.eks. en sammenhæng mellem en bestemt lidelse og nogle bestemte socioøkonomiske forhold?
Her er Alexandra Instituttet i samarbejde med en lang række partnere i gang med at udvikle et system, der gør det muligt at lave analyser på tværs af databaserne, uden at der foregår en samkøring af data, og den enkelte borgers data forbliver beskyttet.
Træner model og data for sig
Det fjerde eksempel hedder ‘federated learning’, der er en maskinlæringsløsning, hvor du adskiller modellen fra de data, du træner på.
Lad os sige, at du har to forskellige datasæt, og du gerne vil have en model, der er trænet på alle data. I stedet for at stykke dataene sammen ét sted og træne modellen der, så sender man i stedet modellen rundt til de parter, der har datasættene, og træner modellen hver for sig. Derefter stykker man modellerne sammen.
Man ser aldrig hinandens data, men man kan få en model, der er næsten lige så god, som hvis man havde trænet dem sammen.
Teknikken er brugt af Google til at udvikle en model, der kan forudsige, hvilken emoji du taster næste gang - er det en sur eller smilende emoji? I stedet for at Google henter alle de sms’er ind, som folk nogensinde har skrevet, og prøver at træne på det, så sender de en model rundt, der bliver trænet på folks telefoner.
Yderliger oplysninger kan fås hos Jonas Lindstrøm, Senior Security Architect i Alexandra Instituttets Security Lab, tlf.: +45 51 72 89 30.
Nøgleord
Billeder
Information om Alexandra Instituttet

Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Danmark går forrest i Europa med ny hensigtserklæring: Mulighed for frikøb af data fra danske medier baner vej for ansvarlige, danske sprogmodeller9.4.2025 09:27:58 CEST | Pressemeddelelse
De fleste AI-modeller i dag er trænet på data uden hensyntagen til dataejers rettigheder. Med ny hensigtserklæring sætter Danmark fokus på nødvendigheden af at respektere dataejernes ophavsret. Ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen understreger erklæringen, at vi i Danmark arbejder med kunstig intelligens og sprogmodeller på den danske måde, hvor vi går ansvarligt til værks.
Smedievirksomhed reducerer arbejdstid med 10 procent ved digitalisering af elevatordeleproduktion13.3.2025 14:53:28 CET | Pressemeddelelse
Med en ny produktkonfigurator kan smedevirksomheden Ebbes Kleinsmedie spare op til 10 procent af deres arbejdstid ved at digitalisere opmålingen af karme til elevatordøre.
Alexandra Instituttet får ny marketing- og kommunikationschef7.2.2025 12:32:54 CET | Pressemeddelelse
Louise Hjerrild, der senest kommer fra Inspari A/S, skal styrke Alexandra Instituttets synlighed i it-branchen.
Carletti: De små skridt sætter også motiverende fodspor14.1.2025 09:48:11 CET | Pressemeddelelse
Arbejdet med ESG er for mange virksomheder en forandringsproces, som både påvirker aktiviteter og formidling. For Carletti blev deres Afkoblings-projekt med fokus på kommunikation et vigtigt trin på bæredygtighedstrappen.
Digitaliseringsministeriet bevilger samlet 30,7 millioner til ambitiøst dansk sprogmodels-projekt2.12.2024 11:00:04 CET | Pressemeddelelse
Syddansk og Aarhus Universitet har sammen med Alexandra Instituttet og Københavns Universitet modtaget samlet 30,7 millioner kroner fra Digitaliseringsministeriet til at etablere en ambitiøs R&D platform, Danish Foundation Models (DFM), til at udvikle og anvende sprogmodeller og sprogteknologi i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum