I Odense bidrager universitetet nu med at øge kapaciteten for test for Covid-19
Det er de to universitetslektorer Jesper Møller og Henrik Dimke, som har koordineret indsatsen fra SDU’s side og sammen med overlæge Thøger Gorm Jensen, ledende bioanalytiker Pia Steinicke, ledende overlæge Anette Holm samt ledende molekylærbiolog Marianne Skov fra KMA, OUH.
”Testforløbene er kommet i gang over 14 dage og beror på et virkelig godt samarbejde mellem SDU og OUH,” siger Jesper Bonet Møller fra SDU.
”Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH forespurgte, hvad vi her på SDU-instituttet havde af udstyr og personel, hvis testkapaciteten skulle opgraderes, og herigennem opstod ideen om, at SDU rent faktisk kunne hjælpe direkte med at oprense RNA’en, som er flaskehalsen i testforløbene lige nu”
Nu laves der 200 test dagligt, da SDU stadig træner personale og skal have logistikken på plads i forhold til hospitalsafdelingen. I løbet af kort tid vil metoden kunne komme op på en kapacitet på ca. 400-500 undersøgelser per skift (et skift består af 5 teknikere, der arbejder i 7 timer) når alt er på plads.
Med hensyn til at gennemføre testen, har de to afdelinger tilpasset en gammel velkendt metode til stor skala. Fordelen er, at den er baseret på almindelige kemikalier, som ikke er en mangelvare. Den er lidt arbejdstung, men de to afdelinger har forsøgt at optimere arbejdsgange og procedurer for at lette arbejdet, og opnå en høj grad af ensartethed.
"Udover at vi kommer fri af leveranceproblemer, så er den store styrke ved denne metode, at den kan kombineres med vores inhouse-PCR, så vi får samme følsomhed som ved vores rutinemetoder" siger ledende molekylærbiolog Marianne Skov fra KMA.
Samarbejdet er kommet op at stå så hurtigt på baggrund af en meget stor velvilje hos ledelserne på de to institutioner og ikke mindst en fighter-indsats hos de ansatte. Tirsdag i sidste uge afprøvede man testen, torsdag startede man testen op og i dag, onsdag, kører man 200 test om dagen.
Nøgleord
Kontakter
Kontaktoplysninger:
Jesper Bonnet Møller, SDU, jbmoeller@health.sdu.dk, mobil: 2231 7390
Marianne Skov, KMA OUH, Marianne.Skov@rsyd.dk, mobil: 2521 4484
Tomas Homburg, SDU, SUND-Kommunikation, thomburg@health.sdu.dk, mobil: 6011 3059
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum