Hjælp forskerne med at spotte marsvin
´Fyn finder marsvin´ er et Citizen Science projekt på SDU, som afvikles i samarbejde med Fjord&Bælt i Kerteminde. Projektet fik sidste år stor opbakning fra interesserede borgere, der ville hjælpe forskerne til at lære endnu mere om marsvinets færden i danske farvande.
De foreløbige resultater viser, at der lever mange marsvin omkring Fyn, og at de fleste fødsler tilsyneladende sker i juni måned.
Biologerne forventer at kunne præsentere mere detaljerede resultater senere på foråret.
Download app’en
Alle interesserede kan i 2020 være med til at hjælpe forskerne ved at downloade appen Marine Tracker ved https://marinebiologicalresearch.firebaseapp.com/, hvor man kan rapportere sine observationer af marsvin.
- Danskernes observationer vil bl.a. give os viden om, hvad marsvinene laver til daglig, og hvor de opholder sig, når de skal føde. Det vil bidrage til at beskytte arten og deres levesteder, siger biolog og hvalekspert Magnus Wahlberg, SDU.
Han er også interesseret i at finde ud af, om marsvin er sociale dyr.
Er marsvin sociale dyr?
- Man ser tit et eller et par marsvin ude på vandet, men nogle gange ses de i større grupper. Er det sociale netværk eller familier, som vi ser hos nogle delfiner, som altid hænger sammen? Eller er det bare tilfældige samlinger af dyr, som samles for at spise eller parre sig ligesom en flok måger, skriver han i denne artikel om projektet i videnskab.dk´s Forskerzonen. https://videnskab.dk/naturvidenskab/hjaelp-forskerne-hvor-er-marsvinene
Igen i år vil der være fokus på Fyn, men projektet bliver også udvidet til andre biologisk interessante steder som fx Vadehavet og Bornholm. På sigt skal det opskaleres til at blive landsdækkende.
I 2020 bliver citizen science projektet ´Fangstjournalen´ fra DTU-AQUA endvidere partner i projektet, og det bliver derved muligt for blandt andet lystfiskere at registre marsvin via Fangstjournalens app https://fangstjournalen.dtu.dk/
Kontakter
Magnus Wahlberg, lektor, Biologisk Institut: tlf 22163950
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Find denne og andre nyheder fra Det Naturvidenskabelige Fakultet her https://www.sdu.dk/da/om_sdu/Fakulteterne/naturvidenskab/nyheder-2020/
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum