DANSKERE UDLEJER I HØJ GRAD BOLIGEN PÅ AIRBNB – MEN UDLEJNINGEN KAN VÆRE ULOVLIG
Siden deleplatformen Airbnb blev lanceret i 2008 er interessen for privat boligudlejning kun vokset. Det gælder også i Danmark. De seneste tal fra VisitDanmark viser, at der i 2018 var over en million Airbnb-gæster i Danmark. Med et gennemsnitligt ophold på cirka tre dage er det over tre millioner årlige turismeovernatninger.
Men selvom Airbnb kan give en hurtig gevinst på kort bane, kan du ende i alvorlige problemer. Typen af din bolig kan nemlig være afgørende for, om det overhovedet er lovligt for dig at udleje din bolig.
”Ønsker en beboer i en lejebolig at udleje via eksempelvis Airbnb, kræver det altid udlejers accept. Giver udlejer ikke grønt lys, eller får lejer ikke søgt om tilladelse, så er udlejning altid ulovligt. Konsekvensen kan være ophævelse af lejemålet,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.
Har du lov til at udleje din bolig?
Der gælder forskellige regler alt afhængig af, om du bor til leje, bor i en andelsboligforening eller har en ejerbolig. I andelsboligforeninger er det som udgangspunkt ikke tilladt at korttidsudleje, med mindre der er åbnet op for det i vedtægterne, mens ejerlejligheder i udgangspunktet altid kan korttidsudlejes, med mindre der er et forbud i vedtægterne. Man skal altså sikre sig, at vedtægterne giver mulighed for kortidsudlejning.
Selvom du har tilladelse til at udleje din bolig, skal du være opmærksom på, at der er begrænsninger for, hvor meget du må leje din bolig ud.
”Hvis man lejer sin bolig ud flere gange efter hinanden, flere gange over en kort årrække, eller lejer et værelse ud til turister løbende over hele sommeren begynder udlejningen at få karakter af hoteldrift, og det er ikke lovligt i beboelsesforeninger,” siger Jannick Nytoft.
Du er ansvarlig for dine gæster
Har du lov til at udleje din bolig og vælger at korttidsudleje, skal du huske at udarbejde en skriftlig lejekontrakt og tjekke hvordan din egen forsikring dækker i tilfælde af tyveri eller skade på dit indbo. Airbnb’-s værtsgaranti dækker eksempelvis ikke kontanter og værdipapirer samt skader opstået på delte eller fællesområder.
”Du kan risikere selv at skulle betale, fordi du har lukket de personer ind, der står bag hændelsen. Lejer du ud via en mellemmand, for eksempel Airbnb, så sørg for at forhøre dig hos dem, hvordan du er beskyttet som Airbnb-udlejer,” siger Jannick Nytoft.
Du bør også være særligt opmærksom på, at hvis du bor i lejlighed, er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.
”Hvis dine lejere gør skade på ejendommen eller lejligheden eller generer de øvrige beboere, så er det dig, som er ansvarlig for skader og gener over for foreningen eller udlejer. I yderste konsekvens kan du miste din bolig, hvis dem, du lejer ud til, ikke opfører sig ordentligt,” siger Jannick Nytoft.
Det skal du være opmærksom på:
- At du måske slet ikke må udleje din bolig. Hvis du bor i en lejebolig skal du have tilladelse fra udlejer, og hvis du bor i andelsboligforening- eller ejerforening, skal du tjekke vedtægterne.
- At du ikke er fuldt forsikret gennem Airbnb. Der er eksempelvis ikke dækning på kontanter og værdipapirer, mens smykker og kunstværker kun dækkes i begrænset omfang.
- At lejeaftalen bør indgås på skrift.
- At hvis du bor i lejlighed, så er du ansvarlig for dem, du giver adgang til ejendommen og din bolig.
- At korttidsudlejninger kan skabe utryghed blandt de øvrige beboere i etageejendomme, da beboerne ikke kan vide sig sikre på, hvem deres nabo er, og hvem der bor i opgangen.
Information om EjendomDanmark
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Fremtidens forandringer i fokus: Ejendomsbranchen sætter fælles kurs mod Folkemødet 202528.4.2025 12:08:31 CEST | Pressemeddelelse
22 aktører fra ejendomsbranchen går sammen om at sætte fremtidens forandringer på dagsordenen til Folkemødet 2025 under initiativet Ejendomsbranchen på Vandkantsscenen.
Mød EjendomDanmarks nye bestyrelse24.4.2025 14:36:10 CEST | Pressemeddelelse
På årets generalforsamling har EjendomDanmarks medlemmer netop valgt nye medlemmer til hovedbestyrelsen. Den består fortsat af en kombination af erfarne og nye kræfter, der tilsammen afspejler branchens bredde og stærke faglighed.
Ny kampagne sætter fokus på ejendomsbranchens bidrag og værdi23.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
EjendomDanmark lancerer nu en ny kampagne, der af flere rul i 2025 vil sætte fokus på den store værdi, som ejendomsbranchen skaber for samfundet.
6 måder at sikre flere boliger i byen11.4.2025 10:03:44 CEST | Pressemeddelelse
Der mangler boliger i de største byer, men der kan gøres noget for at sikre, at der kommer flere til. EjendomDanmark kommer her med seks konkrete bud, der kan øge udbuddet af boliger.
Lempelse af pengetanksreglen markerer en stor sejr for ejendomsbranchen8.4.2025 14:18:12 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har netop vedtaget en lovændring, der ligestiller familieejede ejendomsvirksomheder med andre familieejede virksomheder ved generationsskifte. Det er en stor sejr, lyder det fra EjendomDanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum