Syddansk Universitet

Forsker: Antal nye Corona-smittede forventes at falde inden 2. påskedag

Del
Professor Francesco Sannino fra Syddansk Universitet vurderer, at vi allerede i denne uge eller den næste vil vi se Corona-kurven knække.

I løbet af de kommende to uger formodes det, at antallet af nye Corona-smittede pr. dag vil falde. Sådan lyder vurderingen fra professor Francesco Sannino fra SDU.

Ifølge ham er dette dog betinget af, at vi holder fast i de nuværende restriktioner.

- Derudover vil jeg advare imod, at myndighederne begynder at lempe sine restriktioner, før end det totale antal smittede når et plateau, og situationen er blevet stabil. Egentlig burde man ud fra et forsigtighedsprincip også vente, indtil vi begynder at se et kraftigt fald i antallet af indlagte på vores hospitaler, mener Francesco Sannino.

Sammen med kollegerne Michele Della Morte fra SDU og Domenico Orlando fra INFN i Torino og Albert Einstein Center i Bern har han udviklet en model, der med 90 procent sikkerhed kan estimere fremskrivningen af det overordnede antal Corona-smittede.

Modellen sammenligner data fra hele verden og er blevet testet på forskellige stadier af udviklingen i forskellige lande – eksempelvis Italien.

Dette har ført til en model, der med en acceptabel præcision kan fremskrive en udvikling inden for et spænd, der altså med 90 procent sikkerhed vil være retvisende.

Derfor har forskerne nu brugt modellen til at lave fremskrivninger for udviklingen i blandt andet Storbritannien, Frankrig, Spanien, USA og altså nu Danmark.

Kurven knækker
Med 90 procents sikkerhed forventes antallet af nye smittede pr. dag at toppe i Danmark senest søndag i næste uge.

I bedste fald vil antallet således toppe tidligt med ca. 750 nye Corona-smittede pr. dag, mens det i værste fald forventes at toppe med lidt flere end 1000 nye Corona-smittede pr. dag, hvis kurven først knækker senere inden for de kommende to uger.

Figuren viser det spænd, hvori antallet af nye Corona-smittede pr. dag formodes at ligge. Dermed er det forskernes forventning, at toppen af udviklingen vil ligge et sted under den grønne kurve.

Ifølge beregningerne vil der således være i omegnen af 16.000 til 21.000 danske Corona-smittede 2. påskedag den 13. april, hvor myndighederne tidligst forventer at åbne for lempelser af de nuværende restriktioner, der har været pålagt for at begrænse smitten.

Disse tal er betragteligt højere end myndighedernes bekræftede antal nye smittede pr. dag. Det skyldes, at modellen tager højde for en del af mørketallet – altså personer, der må forventes at være smittet uden at være blevet testet.

Det bekræftede antal Corona-smittede baseret på tests forventer forskerne vil ligge mellem ca. 3.600 og 4.200, når kalenderen viser 13. april.

Til og med den 11. marts førte myndighederne en strategi, hvor man testede personer med både milde og mere alvorlige luftvejssymptomer. Fra den 12. marts begyndte myndighederne kun at teste personer med indlæggelseskrævende symptomer. Det er denne ændring af teststrategien, der tages højde for i modellen og som giver forskellen mellem estimerede og bekræftede tilfælde.

Alle tallene i fremskrivningerne er afhængige af, at der ikke ændres i den aktuelle teststrategi eller i de aktuelle restriktioner.

De tre forskeres model er beskrevet i den videnskabelige artikel On the COVID-19 Epidemic Outbreak, der netop nu er ved at gennemgå såkaldt peer-review, hvor videnskabelige fagfæller gennemgår artiklen og vurderer kvaliteten af forskningen.

Fremskrivningerne fra modellen opdateres dagligt og kan følges her.

Nøgleord

Kontakter

Professor Francesco Sannino,
sannino@cp3.sdu.dk, tlf.: 65 50 43 18 eller 21 35 60 88.


Kommunikations- og presseansvarlig Mikkel Linnemann Johansson,
miklj@sdu.dk, tlf.: 93 50 75 54

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«6.6.2024 09:00:35 CEST | Pressemeddelelse

Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye