AAU-software skal kortlægge corona-symptomer

Har du feber? En dunkende hovedpine? Føler du smerter eller en trykken for brystet? Hvad er din nuværende kropstemperatur? Og kan du tage en dyb indånding og holde vejret i 10 sekunder uden at hoste?
Det er spørgsmål som disse, der skal kortlægge præcist hvilke symptomer, personer med sygdommen COVID19, der forårsages af coronavirus, oplever. Men føler du dig frisk og symptomfri, kan din sundhedstilstand være mindst lige så relevant for forskerne at kende til. Viden om både smittede, måske-smittede og raske personer kan nemlig tilsammen bidrage til et samlet billede af udbredelsen af coronavirus i Danmark.
Aalborg Universitet har netop lanceret en beta-version af C19 SymMaps, der er en digital kortlægningsplatform. Platformen er tilgængelig på c19.aau.dk, og her kan syge såvel som raske danskere flere gange dagligt registrere deres eventuelle symptomer og generelle velbefindende.
Software giver detaljeret overblik over symptomer
- Vi har brug for mere detaljeret viden om de symptomer, som COVID19 medfører. Da det kun er personer med meget svære symptomer, der indlægges og dermed følges af sundhedsvæsenet, er der en stor gruppe med lettere eller måske slet ingen symptomer, som vi ved meget lidt om. Men denne gruppe har værdifuld viden om, hvilke symptomer sygdommen medfører. Med C19 SymMaps kan vi få et detaljeret overblik over bredden, smitteudviklingen og forandringer i symptomer over tid. Derfor håber vi, at så mange danskere som overhovedet muligt har lyst til at bidrage med information om lige præcis deres sundhedstilstand, uanset om de kun har få eller slet ingen symptomer, forklarer lektor Shellie Boudreau fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.
C19 SymMaps kan tilgås af alle via fx smartphone eller tablet, og alle – uanset om man har symptomer eller ej – kan bidrage med viden. Den data, der bliver samlet i kortlægningen, kan supplere den viden, som sundhedsmyndighederne i øvrigt indsamler om COVID19. Det er blandt andet planen at stille data til rådighed for Statens Serum Institut.
- Resultaterne kan på sigt hjælpe med at danne et overblik over, hvordan COVID19 påvirker forskellige grupper, fx ud fra alder, køn og bopæl. Derudover kan den detaljerede viden om symptomer måske bruges i udviklingen af vacciner eller i prognoser for andre sygdomsepidemier, siger lektor Shellie Boudreau.
Softwaren fungerer i praksis ved, at man via et simpelt tegneprogram markerer, hvor man har ondt eller oplever ubehag og derudover registrerer fx sin temperatur og øvrige symptomer. Man kan registrere sin tilstand flere gange dagligt og på den måde bidrage til et detaljeret overblik over COVID19-symptomer.
- Vi forsøger altid at få vores forskning ud af vores laboratorier, så de kan gøre gavn. Dette projekt er et rigtig godt eksempel på forskning, der giver viden til verden, og som potentielt kan bidrage med ny viden om coronavirus og COVID19, siger institutleder Kim Dremstrup fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi.
Om C19 SymMaps
C19 SymMaps er en digital kortlægningsplatform, der skal skabe overblik over udbredelsen af coronavirus i Danmark. C19 SymMaps bruger samme software som web-app’en Navigate Pain, der giver personer med kroniske smerter og fysisk ubehag mulighed for præcist at kortlægge deres smerter og ubehag via et simpelt tegneprogram. Navigate Pain er udviklet af AAU-startup-virksomheden Aglance Solutions ApS.
Alle personer kan flere gange dagligt registrere deres tilstand, uanset om man har aktuelle eller har haft tidligere symptomer, eller om man slet ingen symptomer har.
Helbredsoplysninger i C19 SymMaps indsamles via REDCap, der er et sikkert forskningssystem til indsamling af sundhedsdata.
Find C19 SymMaps her: https://www.c19.aau.dk/
C19 SymMaps er skabt i et tæt samarbejde mellem forskere fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet:
- Lektor Shellie Boudreau er projektleder. https://vbn.aau.dk/da/persons/111183
- Lektor Henrik Bøggild har særlig viden om epidemiologi. https://vbn.aau.dk/da/persons/123650
- Lektor Meg Duroux har særlig viden om molekylærbiologi. https://vbn.aau.dk/da/persons/108562
- Seniorforsker Sinead Holden har særlig viden om muskoskeletal sundhed. https://vbn.aau.dk/da/persons/137868
Nøgleord
Kontakter
Shellie Boudreau, lektor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi og Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP)
Telefon: 9940 9829
E-mail: sboudreau@hst.aau.dk
Kim Dremstrup, institutleder, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi
Telefon: 9940 8811 / 2465 5246
Trine Kristensen, journalist, AAU Kommunikation
Telefon: 9940 3921 / 6196 7191
E-mail: tjek@adm.aau.dk
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum