Husk dem med dobbeltdiagnoser

Efter satspuljemidlerne er indstillet, kan kommunerne ikke længere få tilskud til at behandle borgere, som både har et alkoholmisbrug og en psykisk lidelse. Ikke desto mindre er det vigtigt, at borgerne fortsat får den nødvendige misbrugsbehandling. Også selvom det nu er dyrere for kommunerne, lyder budskabet fra Blå Kors.
I fire år har de danske kommuner kunne søge om satspuljemidler under Sundhedsstyrelsen til netop behandling af borgere med dobbeltdiagnoser. Med afskaffelsen af satspuljerne er det nu op til kommunerne at betale hele regningen for misbrugsbehandling selv.
Det bekymrer Lars Utzon, som er souschef på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup, der har flere års erfaring med at behandle mennesker med både misbrugsproblemer og psykisk sygdom:
"Sundhedslovens §141 beskriver, at alle har ret til gratis alkohol-behandling, og at kommunen skal stille et tilbud til rådighed indenfor 14 dage. Realiteten er imidlertid, at nogle kommuner er tilbøjelige til at henvise til ambulant behandling, selvom målgruppen med dobbeltdiagnose ofte har brug for mere intensitet i deres behandling. Jeg kan godt frygte, at de her mennesker, som er nogle af de mest udsatte, vi finder i Danmark, ikke får bevilliget den behandling, som reelt kan hjælpe dem ud af deres misbrug. Det skyldes blandt andet, at det er en målgruppe, som er ret kostbare for kommunerne, at skulle behandle," siger Lars Utzon.
I Danmark anslås det, at omkring 140.000 borgere er afhængige af alkohol, og heraf er knap 19.000 i behandling i et alkoholbehandlingscenter. Erfaringerne fra behandlingscentret i Taastrup er, at halvdelen af de indskrevne i deres behandling også har en psykiatrisk diagnose.
Kombineret behandling
Ifølge Sundhedsstyrelsens National klinisk retningslinje for udredning og behandling af samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse er det "god praksis, at ambulant behandling og døgnbehandling kombineres i behandlingsforløb for personer med samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse, som i perioder har vanskeligt ved at møde op til ambulant behandling".
Døgnbehandlingen er mere tidskrævende og dermed dyrere for den enkelte kommune, men erfaringerne på Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup viser også - ligesom Sundhedsstyrelsens anbefaling - at netop en kombination af døgnbehandling og ambulant efterbehandling er løsningen for en stor del af borgerne med dobbeltdiagnoser.
"Vores erfaring er, at den helhedsorienterede indsats, hvor vi både behandler misbruget og den psykiske lidelse giver god mening ved for eksempel angst, depression og personlighedsforstyrrelser, mens der ved de diagnoser som f.eks. skizofreni, hvor brugeren kan være i en psykotisk tilstand, skal findes en anden løsning i psykiatrien," siger souschef Lars Utzon.
Inddragelse og samarbejde
I behandlingen af borgere med dobbeltdiagnoser inddrager og samarbejder Blå Kors Behandlingscenter med de kommunale forvaltninger, psykiatrien og med de pårørende.
Denne inddragelse er vigtig for at opnå et succesfuldt behandlingsforløb, fortæller souschef Lars Utzon:
"Kompleksiteten i de her behandlingsforløb er stor. Det er liv eller død, der er på spil for de mennesker. Hver gang vi har et vellykket alkoholbehandlingsforløb, så snyder vi døden. Det lyder ret dramatisk, men det er virkeligheden."
Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup har en bred gruppe af social- og sundhedsfaglige medarbejdere tilknyttet - lige fra psykiatere til psykoterapeuter, sygeplejersker og socialrådgivere. Behandlingscentret har i alt 14 pladser til døgnbehandling.
Den 8. oktober afholder Kommunernes Landsforening (KL) sin årlige rusmiddelkonference med deltagelse af behandlingscentret i Taastrup, som vil sætte fokus på behandlingen af borgere med dobbeltdiagnoser.
Billeder
Information om Blå Kors Danmark
Blå Kors er en kristen social hjælpeorganisation, som hjælper socialt udsatte mennesker i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Blå Kors Danmark
Fællesskab og overraskelser: Påsken markeres på værested i Skive15.4.2025 09:22:44 CEST | Pressemeddelelse
For værestedet Den Blå Viol i Skive er det vigtigt at markere højtiderne sammen med stedets brugere. Derfor er der arrangeret påskehygge onsdag og uddeling af overskudsmad torsdag.
Behandlingscenter tilbyder nu udekørende alkoholbehandling: "Når borgerne ikke kan komme til os, kommer vi til dem"15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Blå Kors Behandlingscenter Taastrup udvider nu sit behandlingstilbud med udekørende alkoholbehandling. Et tilbud målrettet borgere, der på grund af fysiske eller psykiske udfordringer har svært ved at møde op til ordinær behandling.
Blå Lørdag: Gør et godt køb og gør en forskel14.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når du handler genbrug, giver du nyt liv til gamle ting og samtidig en håndsrækning til mennesker, der har brug for det. Det er budskabet, når Blå Kors' genbrugsbutikker den 26. april inviterer til en festlig dag.
Karrysild, rugbrød og rejer: Overskudsmad fra Lidl glæder udsatte familier i påsken10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ikke alle har råd til mad til påsken. Derfor går Blå Kors Danmark og Lidl endnu en gang sammen om at uddele overskudsmad fra kædens butikker til økonomisk udsatte familier og brugere af botilbud og væresteder onsdag den 16. april.
Frivillig har unik tatovering: "Ferielejrene vil altid være en del af mig"1.4.2025 09:40:59 CEST | Pressemeddelelse
For 18. år i træk bruger Helle Kærvang Lindved fra Aarhus en uge af sin sommerferie som frivillig på Blå Kors Ferielejre. Som et helt særligt minde bærer hun en tatovering på sin underarm, der vokser med en prik for hver lejr, hun er med.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum