Undgå ulykker: Tjek trampolinen og hop med hovedet
Foråret titter endelig frem, og haven kalder efter at blive brugt igen efter en lang, våd vinter.
For mange børnefamilier betyder det, at havetrampolinen skal frem og i brug.
Desværre ender legen på trampolinen hvert år med ulykker for danske børn. Oftest skyldes ulykkerne den måde, trampolinen bliver brugt på, eller den stand, den er i.
Derfor giver Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen gode råd til de danske børnefamilier, så de undgår, at legen i haven ender med en tur på skadestuen.
”Det er vigtigt, at forældre giver trampolinen et sikkerhedstjek, inden den bliver taget i brug. Det gælder både, hvis trampolinen har været opbevaret indendørs for vinteren, og hvis den har stået ude,” siger konstitueret vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Brose.
Et tjek bør indebære, at man sikrer sig, at skruer og kantpuder er sikkert monteret, og at samlinger og ben sidder ordentligt fast.
Udskift rustne fjedre, og tjek, at der ikke er huller i dugen. Der skal også være god plads over og rundt om trampolinen, og underlaget skal være jævnt og blødt.
Husk de gode hopperåd og hold øje
Mange ulykker kan forebygges ved at følge de gode hopperåd: Hop altid én ad gangen, brug sikkerhedsnet, slå aldrig saltomortaler, og børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen.
Desværre viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Børneulykkesfonden, at 27 % af de adspurgte forældre til børn mellem 0-2 år ”ofte” eller ”nogle gange” lader deres barn hoppe på trampolinen, uden der er en voksen til stede. For forældre til børn mellem 3-5 år er tallet helt oppe på 69 %.
De tal bekymrer Henriette Madsen, som er generalsekretær i Børneulykkesfonden:
”Mange børn under 6 år synes naturligvis, ligesom de større børn, at trampolinen er helt fantastisk. Jeg vil dog anbefale, at man holder ekstra øje med mindre børn, når de hopper. De kan ikke styre deres egne hop, og hvordan de lander - og samtidig er deres knogler også mere sårbare over for brud”.
Henriette Madsen fortsætter:
”Trampolinen er et fantastisk redskab til at få børn i bevægelse, så de skal endelig have lov til at hoppe løs. Og med en god hoppeadfærd og en trampolin i god stand, kan hopperiet langt hen ad vejen foregår på en sikker måde”.
5 gode trampolinråd
1. Hop altid én ad gangen.
2. Brug sikkerhedsnettet.
3. Slå aldrig saltomortaler.
4. Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen.
5. Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek.
Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek
1. Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.
2. Tjek at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
3. Skift rustne fjedre og tjek at dugen er uden huller eller revner.
4. Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.
5. Undersøg om underlaget er jævnt og blødt, fx græs.
Tal fra undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Børneulykkesfonden. Der er gennemført 1.014 CAWI-interviews med danske forældre i alderen i 18-56+ med hjemmeboende børn under 16 år. Undersøgelsen er foretaget i januar/februar 2020.
Håndtering af trampolinen:
• 39 % af de adspurgte pakker trampolinen ned, når udendørssæsonen er ovre.
• 40 % af de adspurgte lader trampolinen stå ude hele året.
Sikkerhedstjek af trampolin:
• 41 % af de adspurgte sikkerhedstjekker trampolinen hvert halve år.
• 39 % af de adspurgte sikkerhedstjekker trampolinen én gang om året.
• 13 % af de adspurgte sikkerhedstjekker hvert andet år eller sjældnere eller aldrig.
Adfærd i forhold til trampolinen:
• 78 % af de adspurgte lader ofte eller nogle gange deres barn hoppe på trampolinen uden at der er en voksen til stede.
• 27% af de adspurgte, med børn i alderen 0-2 år, lader ofte eller nogle gange deres barn hoppe på trampolinen uden at der er en voksen til stede.
• 69% af de adspurgte, med børn i alderen 3-5 år, lader ofte eller nogle gange deres barn hoppe på trampolinen uden at der er en voksen til stede.
• 82 % af adspurgte har talt med deres barn om hvordan de skal hoppe på trampolinen for at undgå ulykker.
Kontakter
For yderligere information, kontakt venligst:
Signe Lykke Schouw
PR- og Kommunikationsansvarlig hos Børneulykkesfonden
Tlf.: 30 37 85 10
@: sls@borneulykkesfonden.dk
Eller Sikkerhedsstyrelsens pressevagt på telefonnummer 22 38 44 51.
Information om Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51
Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen
Færre butikker solgte alkohol og tobak på sidste skoledag til børn og unge21.5.2025 09:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Sikkerhedsstyrelsens kontrol med unge kontrolkøbere på sidste skoledag afslørede færre overtrædelser, end styrelsen normalt ser ved tilsyn med salg af alkohol, nikotin og tobak til mindreårige. Det var dog fortsat næsten hver femte butik, der brød loven.
Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer salg af alkohol, tobak og nikotin på sidste skoledag12.5.2025 09:25:12 CEST | Pressemeddelelse
Størstedelen af de danske folkeskoler har sidste skoledag fredag den 16. maj, og dermed er der tradition for fest på torve og i parker. Men aldersgrænserne for salg af alkohol, tobak og nikotin gælder også på en festdag, og landet over vil tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen sammen med unge kontrolkøbere holde øje med, at butikkerne overholder aldersgrænserne.
Salg af puff bars på sociale medier: over 200 salgsannoncer er afsløret1.4.2025 12:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Siden årsskiftet har Sikkerhedsstyrelsen krævet mere end 200 salgsopslag på sociale medier fjernet på grund af salg af ulovlige e-cigaretter. Tendensen er stigende, og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen forældre til at være opmærksomme på børn og unges køb af ulovlige e-cigaretter på Facebook, Snapchat, Instagram og andre sociale medier.
Nye aldersgrænser for salg af alkohol til 16-17-årige: Gælder fra 1. april 202520.3.2025 10:31:48 CET | Pressemeddelelse
Fra den 1. april 2025 sænkes alkoholgrænsen, når der sælges alkohol til 16-17-årige. De nye grænser betyder, at der ikke længere må sælges drikkevarer med mere end 6 procent alkohol til unge under 18 år. Der er desuden krav til korrekt skiltning på salgsstederne.
Mere end 480 virksomheder er nu autoriseret til at nedrive asbest31.1.2025 11:02:36 CET | Pressemeddelelse
Autorisation blev 1. januar 2025 et krav for virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Privatpersoner må fx ikke længere selv fjerne et gammelt asbest-tag, og når du får et håndværksfirma til at udføre arbejdet, så husk at tjekke i autorisationsregistret hos Sikkerhedsstyrelsen, at firmaet har autorisationen i orden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum