
Olietanken – en bombe under dit boligkøb?

Det kan blive dyrt både for miljøet og for dig. Hvis du står over for et huskøb, så bør det tænde en advarselslampe, hvis der dukker dokumenter op om en nedgravet olietank på grunden.
”Den slags olietanke er ret almindelige, og jeg oplever desværre, at mange købere ikke ved, hvad de skal kigge efter, og hvornår de skal være på vagt”, siger Hans Møllnitz Olsen, købermægler hos Bolighed.dk.
Reglerne om olietanke betyder, at mange af de almindelige modeller skal være afblændet og tømt eller står til at skulle afblændes om få år. Hvis en tank i sin tid er blevet afblændet, så skal der være dokumentation for det, ellers kan det blive dyrt.
Før oliekrisen var nedgravede tanke helt almindelige
I 60erne og 70erne var nedgravede olietanke en normal måde at sikre sig varme i huset. Dengang var der ikke fjernvarme, og det gav god mening at fyre med olie, som var en billig energikilde før oliekrisen. Med tiden er de fleste husejere gået over til andre energiformer, men mange af de nedgravede tanke ligger der stadig. Det behøver ikke at være et problem, hvis tanken er tømt, afblændet og fx fyldt op med sand. Men det kan blive dyrt, hvis det ikke er gjort efter reglerne, eller hvis dokumentationen mangler.
”Når man falder for et lækkert hus, så er en nedgravet olietank jo ikke lige det første man kommer til at tænke på. Den kan du jo ikke se, og tilstandsrapporten fortæller dig kun om selve bygningen, ikke hvad der ligger under jorden.”, siger Hans Møllnitz Olsen.
Ifølge købermægleren kommer det bag på mange købere, at der skal en særlig ejerskifteforsikring til for at dække forurening på grunden, hvis der går hul på en gammel tank. Og forsikringen dækker typisk kun, hvis olietanken er afblændet lovligt inden for fristen.
”Hvis du ikke tager det alvorligt som køber, så kan det ende med at stavnsbinde dig. Jeg har lige haft en sag, hvor sælgeren ikke kunne dokumentere, at tanken var afblændet korrekt, og det fik i sidste ende handlen til at falde på gulvet.”, siger Hans Møllnitz Olsen.
I mange kommuner er dokumentationen mangelfuld
En nedgravet olietank behøver ikke at være et problem, hvis tanken er sløjfet på den rigtige måde, tømt for olie og afblændet. Hvis tanken er placeret under fx en indkørsel, så skal den være fyldt op med sand for at undgå sammenstyrtning. Der er forskellige regler for tankene, så det er helt afgørende at finde ud af, hvilken type tank der er tale om.
Der findes ikke noget samlet overblik over, hvor de nedgravede tanke ligger. Så i værste fald kan der være en nedgravet olietank på din grund, uden at du ved det. Det har været lovpligtigt at registrere nedgravede olietanke siden 1970, men i mange kommuner er dokumentationen mangelfuld.
”På det tidspunkt tog man det ikke så alvorligt alle steder. Problemet er bare, at du overtager risikoen, når du køber huset. Som boligejer er det dit ansvar, siger Hans Møllnitz Olsen. Han opfordrer derfor købere til selv at få tjekket tanken, hvis dokumentationen mangler – og i sidste ende finde et andet hus, hvis du ikke kan skaffe en afblændingsattest.”
5 gode råd til køberne:
- Tjek om der står noget om olietank i BBR-meddelelsen eller ejendomsdata-rapporten.
- Bed ejendomsmægleren om dokumentation for type af olietank og afblænding.
- Overvej at betale for test af grunden for forurening.
- Skriv ind i købsaftalen, at købet er betinget af, at olietanken er sløjfet korrekt.
- Tegn en udvidet ejerskifteforsikring, som dækker ved forurening af grunden.
Nøgleord
Kontakter
Hans Møllnitz Olsen
Købermægler
Mobil: 61 44 00 58
hol@bolighed.dk
Trine Jakobsen
Presseansvarlig
Mobil: 53 88 80 81
tj@bolighed.dk
Billeder
Links
Information om Bolighed
- Bolighed.dk ejes af de fire banker Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.
- På Bolighed.dk gør vi det nemmere for dig at finde dit næste hjem. Du får viden om boligen, som ikke altid er nævnt i salgsopstillingen. Du kan søge på alle boliger til salg – og dem du håber kommer til salg. I vores BoligCV får du overblik over risikoen for radon, skybrud, støj og indbrud i lige netop den bolig, du søger på.
Følg pressemeddelelser fra Bolighed
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Bolighed
Så meget stiger værdien af din bolig: Tjek dit postnummer her28.2.2020 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
De lave renter har sat gang i hussalget i hele landet, og i de næste 12 måneder ser prisstigningerne ud til at fortsætte i alle landets postnumre, viser ny prognose.
Har boligen fået liggepest? Tjek salgstiden i dit postnummer21.12.2019 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over 400 dage kan det tage at sælge et hus i nogle dele af landet, mens husene i andre områder nærmest bliver revet væk. Lang liggetid giver køberne mulighed for at presse prisen.
Tjek dit postnummer: Så meget stiger dit hus i værdi7.11.2019 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Gevinsterne bliver størst omkring København, men der er stigninger på vej til alle landets husejere i de kommende år, viser en ny prognose fra Bolighed.dk.
Tjek risikoen for oversvømmelse i boligen10.10.2019 10:49:27 CEST | Pressemeddelelse
Frygt for ekstremt vejr og fokus på energirenoveringer får fremover større betydning for boligkøberne. På Bolighed.dk kan du tjekke risikoen for oversvømmelse ved at slå adressen op og se, hvordan grunden bliver påvirket af et skybrud.
Flere lejligheder til salg – sælgerne er stadig for optimistiske22.8.2019 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere lejligheder til salg i de store byer og priser som ikke længere stiger med raketfart. Sådan er det generelle billede af udviklingen på boligmarkedet i landets største byer. Men priserne skal endnu længere ned, vurderer købermægler Hans Møllnitz Olsen fra boligportalen Bolighed.dk