Bolighed

Olietanken – en bombe under dit boligkøb?

Del
Som boligkøber kan en lækket olietank blive dit værste mareridt. Regningen for at få renset en parcelhusgrund kan nemt løbe op i en halv million kroner. Derfor bør du ikke købe hus uden at tjekke, om der er en nedgravet olietank på grunden, lyder rådet fra købermægler.

Det kan blive dyrt både for miljøet og for dig. Hvis du står over for et huskøb, så bør det tænde en advarselslampe, hvis der dukker dokumenter op om en nedgravet olietank på grunden.

”Den slags olietanke er ret almindelige, og jeg oplever desværre, at mange købere ikke ved, hvad de skal kigge efter, og hvornår de skal være på vagt”, siger Hans Møllnitz Olsen, købermægler hos Bolighed.dk.

Reglerne om olietanke betyder, at mange af de almindelige modeller skal være afblændet og tømt eller står til at skulle afblændes om få år. Hvis en tank i sin tid er blevet afblændet, så skal der være dokumentation for det, ellers kan det blive dyrt.

Før oliekrisen var nedgravede tanke helt almindelige

I 60erne og 70erne var nedgravede olietanke en normal måde at sikre sig varme i huset. Dengang var der ikke fjernvarme, og det gav god mening at fyre med olie, som var en billig energikilde før oliekrisen. Med tiden er de fleste husejere gået over til andre energiformer, men mange af de nedgravede tanke ligger der stadig. Det behøver ikke at være et problem, hvis tanken er tømt, afblændet og fx fyldt op med sand. Men det kan blive dyrt, hvis det ikke er gjort efter reglerne, eller hvis dokumentationen mangler.

”Når man falder for et lækkert hus, så er en nedgravet olietank jo ikke lige det første man kommer til at tænke på. Den kan du jo ikke se, og tilstandsrapporten fortæller dig kun om selve bygningen, ikke hvad der ligger under jorden.”, siger Hans Møllnitz Olsen.

Ifølge købermægleren kommer det bag på mange købere, at der skal en særlig ejerskifteforsikring til for at dække forurening på grunden, hvis der går hul på en gammel tank. Og forsikringen dækker typisk kun, hvis olietanken er afblændet lovligt inden for fristen.

”Hvis du ikke tager det alvorligt som køber, så kan det ende med at stavnsbinde dig. Jeg har lige haft en sag, hvor sælgeren ikke kunne dokumentere, at tanken var afblændet korrekt, og det fik i sidste ende handlen til at falde på gulvet.”, siger Hans Møllnitz Olsen.

I mange kommuner er dokumentationen mangelfuld

En nedgravet olietank behøver ikke at være et problem, hvis tanken er sløjfet på den rigtige måde, tømt for olie og afblændet. Hvis tanken er placeret under fx en indkørsel, så skal den være fyldt op med sand for at undgå sammenstyrtning. Der er forskellige regler for tankene, så det er helt afgørende at finde ud af, hvilken type tank der er tale om.

Der findes ikke noget samlet overblik over, hvor de nedgravede tanke ligger. Så i værste fald kan der være en nedgravet olietank på din grund, uden at du ved det. Det har været lovpligtigt at registrere nedgravede olietanke siden 1970, men i mange kommuner er dokumentationen mangelfuld.

”På det tidspunkt tog man det ikke så alvorligt alle steder. Problemet er bare, at du overtager risikoen, når du køber huset. Som boligejer er det dit ansvar, siger Hans Møllnitz Olsen. Han opfordrer derfor købere til selv at få tjekket tanken, hvis dokumentationen mangler – og i sidste ende finde et andet hus, hvis du ikke kan skaffe en afblændingsattest.”

5 gode råd til køberne:

  • Tjek om der står noget om olietank i BBR-meddelelsen eller ejendomsdata-rapporten.
  • Bed ejendomsmægleren om dokumentation for type af olietank og afblænding.
  • Overvej at betale for test af grunden for forurening.
  • Skriv ind i købsaftalen, at købet er betinget af, at olietanken er sløjfet korrekt. 
  • Tegn en udvidet ejerskifteforsikring, som dækker ved forurening af grunden.

Nøgleord

Kontakter

Hans Møllnitz Olsen
Købermægler
Mobil: 61 44 00 58
hol@bolighed.dkTrine Jakobsen
Presseansvarlig
Mobil: 53 88 80 81
tj@bolighed.dk

Billeder

Links

Information om Bolighed

  • Bolighed.dk ejes af de fire banker Nykredit, Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank.
  • På Bolighed.dk gør vi det nemmere for dig at finde dit næste hjem. Du får viden om boligen, som ikke altid er nævnt i salgsopstillingen. Du kan søge på alle boliger til salg – og dem du håber kommer til salg. I vores BoligCV får du overblik over risikoen for radon, skybrud, støj og indbrud i lige netop den bolig, du søger på. 

Følg pressemeddelelser fra Bolighed

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Bolighed