Varde Kommune

Mangel på SOSU-ansatte er en bombe under velfærdssamfundet

Del
I Varde Kommune er 27 kvinder og én mand med østeuropæisk baggrund blevet en del af løsningen på Danmarks mangel på SOSU-ansatte.

Varde Kommune har en udfordring med at rekruttere medarbejdere til ældreplejen, hvor 0-1 ansøgere og genopslag er mere reglen end undtagelsen.

Det har fået kommunen til at tænke alternativt og rette blikket mod en stødt voksende befolkningsgruppe i Vestjylland: Østeuropæiske tilflyttere. Det er særligt landbruget, som tiltrækker mænd fra Østeuropa, men i mange tilfælde ender de medrejsende ægtefæller som hjemmegående eller i ufaglært arbejde.

Derfor er 28 elever med østeuropæisk baggrund blevet rekrutteret til et målrettet forløb, hvor de bliver forberedt til at begynde uddannelsen som social- og sundhedshjælper.

Blandet baggrund

Eleverne har alle forskellige uddannelser med sig fra hjemlandet. Håbet er, at deres faglige baggrund giver den nødvendige ballast til at gennemføre det første forløb, som veksler mellem danskundervisning, teori og praktikophold.

I aften viser TV Syd det første af fem afsnit i en dokumentar, som går tæt på elevernes hverdag. Udsendelserne følger dem både på skolebænken og i mødet med de ældre, når de er i praktik forskellige steder i Varde Kommune.

 
CITAT

Tina Agergaard Hansen, formand for Social- og sundhedsudvalget:

”Det er en bombe under vores velfærdssamfund, hvis denne udfordring med at skaffe arbejdskraft til så vigtigt et fag fortsætter. Vi ønsker kvalificeret arbejdskraft, og det kræver en målrettet indsats. Vi tror på, at erfaringerne fra dette forsøg kan kopieres til andre faglige områder, men også geografisk til øvrige dele af Danmark.”

 
FAKTA

  • Ifølge FOA vil Danmark I 2029 mangle 40.000 SOSU-ansatte til at opretholde velfærden for et stadig voksende antal ældre.
  • De 28 tilmeldte eleverkommer fra: Polen, Ukraine, Rumænien og Litauen. Alle er over 25 år og vil modtage løn som voksenlærling. En mindre ekstra udgift til kommunen, som bliver betalt mange gange tilbage til samfundet, hvis de ender i arbejde.
  • I dag kommer der typisk 0-1 ansøgere, når Varde Kommune søger en SOSU-assistent. En opgørelse fra foråret 2019 viser, at der i alt var 13 ubesatte stillinger i kommunens ældrepleje. 

Kontakter

Tina Agergaard Hansen, formand for udvalget Social og Sundhed: 51 70 17 00 / tiag@varde.dk


Thorkild Sloth Pedersen, ældrechef: 30 52 75 91 / thpe@varde.dk

Information om Varde Kommune

Varde Kommune
Varde Kommune
Bytoften 2
6800 Varde

7994 6800http://www.vardekommune.dk/

Om Varde Kommune:
- 52 km sandstrande.
- UNESCO Verdensarv (Nationalpark Vadehavet).
- Tre garnisoner (Oksbøl, Varde og Nymindegab).
- En del af Destination Vesterhavet.

Følg pressemeddelelser fra Varde Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Varde Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye