
Mindre kød i 2020: Få garvet plantespisers råd til en grønnere livsstil

Trine Vesteraa har spist plantebaseret i 20 år. Dengang hun droppede kødet, var der langt færre vegetarer og veganere end i dag. Tal fra Coop og Dansk Vegetarisk Forening viser, at 2,5 procent af danskerne lever vegetarisk i dag. I 2017 var det 1,8 procent, og i 2010 var tallet ikke målbart, så der er sket en stor stigning på få år. Trine Vesteraa er ernæringsterapeut og skribent på magasinet Naturli, hvor hun skriver om kost og velvære. Ifølge hende er det især klimaet, som får folk til at spise mere plantebaseret:
- Dyrevelfærd og sundhed er gode grunde til at blive plantespiser, men i dag er det helt sikkert klimaet, der gør, at flere bliver opmærksomme på deres fødevareforbrug. Det er trendy at være ’klimaveganer’, siger Trine Vesteraa.
Hun forklarer, at hun ofte bliver kontaktet af personer, der ønsker at skære de animalske produkter ud af deres kost. Men de har svært ved at komme i gang, da projektet er uoverskueligt for dem.
- Mange har tilgangen, at det er alt eller intet. Men man må jo begynde et sted. Man kan starte med en dag eller et måltid, hvor man ikke bruger animalske produkter og se, hvordan det går, siger Trine Vesteraa.
Trine Vesteraa har samlet fem gode råd til dig, der vil spise plantebaseret i 2020:
1. Spis varieret: Selvom du spiser overvejende eller komplet plantebaseret, skal du stadig huske at spise varieret, så du får den næring, du har brug for. Sørg for at komme rundt om alle grøntsagsgrupper, og overvej kosttilskud som B12 og D-vitamin, hvis du skærer animalske produkter helt ud af din kost.
2. Lav spændende mad: Ligesom med alt andet mad, så handler det om at variere maden og bruge spændende ingredienser og krydderier, hvis måltiderne skal blive interessante. I dag findes der mange gode kogebøger og hjemmesider med plantebaserede opskrifter, du kan blive inspireret af.
3. Husk at få protein nok: Hvis du sætter forbruget af kød, mælk og æg ned, så mister du proteinkilder. Heldigvis er der masser af alternative fødevarer med højt proteinindhold. Det kan være bønner, linser, nødder og broccoli. Hvis du savner smagen af kød, så kan du få en lignende umamismag ved at bruge for eksempel svampe.
4. Alternativer til kød: I dag er markedet for veganske produkter anderledes end for 20 år siden. Der er mange planteprodukter, som minder om kød. Samtidig findes der mange veganske færdigretter, hvis du har travlt. Husk, at bare fordi færdigretter er uden kød, er det ikke ensbetydende med, de er sunde. Der er masser af vegansk junkfood.
5. Animalsk indhold: Vær opmærksom på, at selvom en fødevare tilsyneladende ikke indeholder kød, så kan den stadig indeholde animalske ingredienser. Læs på fødevaredeklarationen, hvis du er i tvivl.
Nøgleord
Kontakter
Lasse Kessler
Relations Specialist,
Epicent Public Relations
lbg@epicent.dk
(+45) 78 70 09 36
Billeder



Information om Magasinet Naturli

Naturli er et magasin om sundhed, helse og vejen til en bedre livsførelse. Bladets redaktion består af journalister og anerkendte sundhedsskribenter. Naturli sælges gennem Matas, Helsebutikker og via abonnement. Læs mere på: www.naturli.dk
Følg pressemeddelelser fra Magasinet Naturli
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Magasinet Naturli
Sundhedsplejerske: Sådan ruster du immunforsvaret til kampen mod corona13.10.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Anden bølge af corona og udsigten til vinterhalvårets sygdomme kan betyde, at vores immunforsvar kommer på overarbejde. Tre råd kan ifølge sundhedsplejerske forøge dets chancer for at få bugt med sygdommene.
Stresscoach: Sådan får du styr på dit psykiske immunforsvar28.8.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kender du forskellen på stress og travlhed? Stresscoach Birgitte Maj Aagaard hjælper dig med at finde hoved og hale i kroppens signaler, så du kan sætte ind i tide og undgå at gå ned med flaget.
Tre råd til at komme gennem vinteren uden sygdom13.11.2019 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vores immunforsvar udfordres ofte i vinterperioden, hvor bakterier og vira spredes lynhurtigt i tætpakkede bygninger. Med tre råd kan du hjælpe kroppen til at modvirke smitte og undgå sygdom.