sundhed.dk

Ny app skal sikre, at flere er klar til at få foretaget kikkertundersøgelser

Del
Mange patienter sendes hjem igen, når de skal have foretaget en kikkertundersøgelse i tarmen, fordi de ikke er udrenset godt nok. Nu har sundhed.dk og Herlev og Gentofte Hospital udviklet en app, der skal hjælpe patienter med en bedre udrensning, så de hurtigt kan få svar - og evt. komme i behandling - ved mistanke om tyk- og endetarmskræft.

Tyk- og endetarmskræft er den tredje hyppigste kræftform i Danmark, og en kikkertundersøgelse er det mest effektive værktøj til at opdage og følge sygdommen. Men undersøgelsen kræver, at tarmen er helt tømt for afføring, før man kan tjekke slimhinden grundigt, og desværre må ca. 1 ud af 4 undersøgelser aflyses, bl.a. fordi borgeren møder op til undersøgelse uden at være ordentligt udrenset.

Det kan skyldes mange ting, men en forklaring er, at det kan være svært at forstå vejledningen, som på skrift forklarer, hvad man må spise og drikke i dagene op til undersøgelsen.

Som borger er det ærgerligt at blive sendt hjem og skulle starte forfra med udrensning, ligesom der går længere tid, før man får afklaret, om der er noget alvorligt galt. For hospitalet er det dårlig udnyttelse af kapaciteten, når en borger må sendes hjem igen.

Med den nye app ’TarmTjek’ på mobiltelefonen bliver man med ord og grafik guidet præcist igennem hele udrensningsforløbet og får besked om, hvad man skal gøre hvornår i forbindelse med udrensningen. I app’en er der både information om fødevarer, man skal undgå, og der er mulighed for push-beskeder, som f.eks. minder om, hvornår det er tid til at tage udrensningsmedicin.

”Vi er altid kede af at skulle sende patienter hjem igen. Vi ved, at de har sat sig op til undersøgelsen og gerne vil have den overstået og en afklaring af, om de er syge. Vi har store forventninger til, at den nye, visuelle app kan hjælp og støtte patienterne, så de kommer rigtigt igennem udrensningsforløbet og kan få gennemført deres undersøgelse, som planlagt”, siger afdelingssygeplejerske Jannie Nielsen, som har været med til at udvikle app’en.

TarmTjek er bygget af sundhed.dk i samarbejde med Afdeling for Mave, Tarm og Leversygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, Tarmkræftforeningen og COPA og skal man til kikkertundersøgelse på Herlev og Gentofte Hospital, får man information om ’TarmTjek’ i indkaldelsesbrevet i e-boks.

Sundhed.dk har været med til at bygge og udvikle flere apps, og her har man gode erfaringer med at støtte borgerne ad den vej.

”I dag forventer borgere at få information stillet til rådighed, dér hvor de er – det gælder også, når de bliver syge. Vi har gode erfaringer med at udvikle apps, der giver patienter overblik over det forløb, de skal igennem. At have overblik over situationen skaber tryghed, fordi patienten ved, hvad de kan forvente, hvad der skal ske og hvornår, det skal ske”, siger Lone Langballe, formand for bestyrelsen, sundhed.dk.

Fakta:

Hent ’TarmTjek’ her:

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.sundhed.tarmtjek

iPhone https://apps.apple.com/dk/app/tarmtjek/id1475469435?l=da

Læs mere om ’TarmTjek’ og apps i sundhedsvæsenet på https://www.sundhed.dk/borger/guides/apps-i-sundhedsvaesenet/

Udviklingen af TarmTjek har fået økonomisk støtte fra Louis-Hansen Fonden, Innovationspuljen i Region Hovedstaden og Aktivitetspuljen til Sygdomsbekæmpende organisationer.

En undersøgelse gennemført af kandidatstuderende på CBS viste, at ud af en gruppe på 120 personer, som skulle gennemgå en kikkertundersøgelse, brugte hovedparten i forvejen smartphones og var klar til at bruge en app i forbindelse med udrensning, hvis det blev anbefalet af sundhedsprofessionelle.

Kontakter

Billeder

Information om sundhed.dk

sundhed.dk
sundhed.dk
Dampfærgevej 22
2100 København Ø

44 22 20 80http://www.sundhed.dk

Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.

Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum