Danmarks Naturfredningsforening

Danmark må stoppe import af naturskadelig træflis fra Brasilien

Del
Træflis fra områder i Amazonas i Brasilien bør ikke brændes i danske kraftvarmeværker, mener Danmarks Naturfredningsforening efter TV2-afsløring.

Det skal være slut med at hente træ i Brasilien til afbrænding i Danmark, mener Danmarks Naturfredningsforening. TV2 har dokumenteret, hvordan det store danske forsyningsselskab HOFOR henter træflis fra områder i Amazonas for at producere såkaldt grøn energi og fjernvarme til 600.000 københavnere.

Træflisen kommer fra problematiske plantageområder, som eksperter kritiserer for at skade biodiversiteten. Og det sker, selvom både Københavns politikere og HOFOR har lovet, at det nye kræftvarmeværk udelukkende vil brænde bæredygtig biomasse af.

Det får nu Danmarks Naturfredningsforening til at rette en hård kritik mod HOFOR og kræve et nationalt forbud mod at hente træflis i Brasilien, ligesom organisationen ønsker en grundlæggende screening af importen af træflis for at sikre at dén biomasse, som brændes af i Danmark, reelt er bæredygtigt.

- Det har intet med grøn energi at gøre. Når man henter træ til Danmark fra områder i Amazonas i Brasilien for at lave grøn energi til københavnerne, så er kæden hoppet af. Det danske forbrug af træ til at producere varme er simpelthen gået over gevind, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

- Det kan ikke være rigtigt, at varme til københavnerne skal laves fra biomasse fra plantager i Amazonas. Det her viser, at den danske grønne omstilling er på vildspor. Vi skal ikke opvarme vores bygninger i Danmark med træ fra Brasilien – og slet ikke, når der er så store problemer med fældning af regnskov og anden naturlig skov i Amazonas. Områder, der burde genoprettes som naturlig skov eller komme en trængt lokalbefolkning til gode, bliver i stedet brugt til at levere varme til københavnerne. Det går ikke, og vi mener, at det bør stoppes omgående.

Udover et stop for importen af biomasse fra Brasilien, mener Danmarks Naturfredningsforening, at der er brug for meget klarere certificeringsregler og en langt skarpere håndhævelse, så fx Danmark indfører importforbud fra de lande, som ikke lever op til reglerne.

Ønsker udfasning af biomasse

Flere førende forskere i Danmark peger på, at teknologier allerede findes til at producere varme og strøm fra vedvarende energikilder som sol, vind og geotermi blandt andet ved brug af varmepumper. Men i stedet har man i Danmark i stor stil satset på afbrænding af træ som en måde at frigøre sig fra kul og olie. Det skyldes, at CO2-udledningen fra biomasse ikke tæller med i de officielle energistatistikker, og at træ ikke er afgiftsbelagt som fx strøm, selvom det altså reelt set udgør en stor CO2-udledning.

Derfor ønsker Danmarks Naturfredningsforening, at der bliver lavet en plan for udfasning af biomasseafbrænding i kraftvarmeproduktionen i Danmark, samt et stop for investering i nye anlæg til at brænde biomasse af.

-Vi opfatter afbrænding af træ til at producere el og varme som en blindgyde i den grønne omstilling. Det skal stoppes hurtigst muligt. Vi ønsker en plan for, hvordan og hvornår brugen af biomasse i de danske kraftvarmeværker skal ophøre. Og jeg vil ikke lægge skjul på, at vi mener, det hellere skal ske i dag end i morgen, siger Maria Reumert Gjerding.

Kontakter

Billeder

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Nyt projekt skal få flere børnefamilier ud i naturen10.5.2023 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse

Mangel på viden og inspiration afholder mange børnefamilier fra at komme ud i naturen, men det skal nyt projekt nu lave om på. Med millionbevilling fra AAGE V. JENSEN NATURFOND vil Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund uddanne frivillige i at formidle natur i børnehøjde og samtidig give familierne overblik over, hvor der bliver afholdt børnevenlige naturarrangementer og ture.