Flyttebarometer: Hver 6. dansker har flytteplaner i 2020

Del
Store forskelle mellem landsdele og mellem generationer. 45 % af de unge regner med at pakke flyttekasser i år. Flest med flytteplaner i hovedstaden.

Hvis du spørger en tilfældig voksen på gaden, så er der en god chance for, at han eller hun skal flytte i 2020.

Knap hver 6. dansker siger nemlig, at de skal flytte i 2020 ifølge en repræsentativ spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført blandt 2000 voksne danskere for ejendomsmæglerkæden Home.

Det er kun 6 %, der allerede er flyttet eller kender flyttedatoen i 2020. Andre 11 % svarer også ’ja’, men de ved endnu ikke, hvornår i 2020 de flytter. Alt i alt udgør 'det flyttende Danmark' knap 18 % af befolkningen det kommende år.

Til sammenligning var det 16 % af danskerne over 18 år, der flyttede i løbet af 2019, viser nye tal fra Danmarks Statistik.


Travlt flytteår i vente

”Det tyder på, at vi får endnu et travlt flytteår i 2020 med mindst lige så mange flytninger, ” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

2019 er det 8. travleste flytteår siden 1980.

I undersøgelsen fra YouGov er 7 % ikke afklarede – og der lyder et ’måske’ eller ’ved ikke’. Tre ud af fire (76 %) siger ’nej’.

Dykker vi ned i tallene, er der kæmpe forskel på vores flyttelyst i 2020 alt efter alder og til dels geografi.

Flyttebarometeret fra YouGov og Home viser ikke overraskende, at de 18-29-årige topper med hele 45 %, der enten allerede er flyttet i år, har en dato i kalenderen eller forventer at flytte i løbet af året. 8 % siger ’måske’ eller ’ved ikke’.


Hver 2. ung i flyttetanker
Det er altså hver anden ung, der har en flytning rumsterende i baghovedet.

”Danskerne er blandt de mest flyttende i Europa, men ingen andre i Danmark kommer i nærheden af de unge. Mange bor på kollegium, et værelse eller i lejlighed og flytter typisk adresse flere gange i de unge år. Der er en tendens til, at man har skiftende bofæller og arbejder sig op i ’bolig-hierakiet’ gennem flere flytninger, ” forklarer Michael Dalsager og fremhæver, at en del unge faktisk også flytter hjem til forældrene igen for en periode.

Efter 20'erne går det støt ned med vores flytteplaner. For folk i 30’erne er det godt hver femte – 22 % - der har flytteplaner. Blandt folk i 40’erne er det kun hver tiende (10 %), i 50’erne hver niende (11 %) og for folk over 60 år er det kun omtrent hver syttende (6 %), der er i ’flyttemode’.

”Jo mere etablerede og jo ældre vi bliver, jo mindre flytter vi, ” siger Michael Dalsager.


Forskelle mellem land og by
Der er også forskelle mellem landsdelene. Mest tydeligt skiller København sig ud, hvor hver femte har flytteplaner.

”Hovedstadsområdet er landets mest dynamiske, hvad angår bolig, uddannelse og job. Det sætter et tydeligt præg på flytteaktiviteten, ” siger Michael Dalsager og peger på, at det også gælder de andre store studiebyer – bare i mindre markant omfang.

Ligeledes er der mange studerende, der siden får arbejde, stifter familie og slår sig ned i omegnskommunerne til byerne.

”Når vi først køber hus og får børn, så daler flytteaktiviteten. Vi bliver boende af hensyn til børnene, og så pendler mange hellere til jobbet. Derfor er flytteaktiviteten i et villakvarter klart mindre end i en storbykarré, ” siger Michael Dalsager og fremhæver, at det eksempelvis ses for Nordsjælland og Østsjælland, hvor færrest flytter og har planer om at flytte i 2020.

Det er første gang, at Home udsender sit flyttebarometer.

Fakta om landsdele:
Så mange flyttede i 2019 - så mange vil flytte i 2020

Færrest har flytteplaner i Nord- og Østsjælland, flest i København by

 • Flest er i flyttetanker i København by. Her svarer 22 %, at de skal flytte i 2020, viser flyttebarometeret fra analyseinstituttet YouGov og Home.

 • Færrest har flytteplaner i Nordsjælland og Østsjælland. Her er det begge steder kun 13 %, der svarer ja.

 • Tendensen, der ses i flyttebarometeret, stemmer i høj grad også med de faktiske flyttetal for 2019 ifølge Danmarks Statistik. Her var flytteaktiviteten højest i København by (20 %) – hver 5. voksen flyttede, mens det kun var hver 8. i Nordsjælland og Østsjælland (13 %).

 • Ellers er flytteplanerne nogenlunde ens i mange landsdele, hvor procenterne svinger lige omkring landsgennemsnittet på 16 %. Nordjylland, Vest- og Sydsjælland og Østjylland med 16 %. Fyn, Sydjylland med 18 % og Vestjylland med 20 %. Bornholm udgår pga. for få besvarelser.

 • Den største forskel mellem folk i flyttetanker og de faktiske flytninger ses i Vestjylland og i Københavns omegn. Her svarer hhv. 20 og 21 %, at de vil flytte i år – sidste år var det dog kun 14 %, der reelt flyttede. Det kan tyde på, at flere har flytteønsker, men ikke får gjort ved dem.

 • 741.537 voksne flyttede i 2019 – det var 2674 flere end året før. Regnes børnene med, var det hele 892.489, der flyttede mellem adresser i Danmark i 2019.

 • Det er næsten 100.000 flere flyttende end i 2009, der er det mindste flytteår i 2000-tallet.

Kilde: Analyseinstituttet YouGov, Home og Danmarks Statistik

Note: Undersøgelsen bag flyttebarometeret er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Home. Der er i alt gennemført 2002 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 21. - 27. januar 2019

Kontakter

Billeder

Links

Information om home a/s

home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

 • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
 • home blev stiftet den 1. august 1989
 • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
 • home har ca. 870 ansatte
 • home er en franchise-kæde
 • home har ca. 130 franchisetagere
 • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
 • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
 • home har særligt uddannede køberrådgivere
 • home har tre servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking
** maj 2024

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye