En halv halvsløj vinter er gået

I starten af november forudså DMI’s langtidsmeteorologer, at vinteren ville falde i den milde og våde kategori.
Den første halvdel af vinteren er i Danmark stort set altid den mildeste, og dermed har langtidsmeteorologernes forudsigelse måske ikke været så svær at opfylde til en start.
Men har det været exceptionelt mildt de sidste 6 uger, eller læner vi os op ad normalen?
DMI’s klimatolog Mikael Scharling har opgjort den første halvdel af vinteren og holder den op mod samme perioder førhen.
Statistikken i bunden af nyheden går helt ned på kommune-niveau, men dommen er den samme for hele landet:
”Hvis man sammenligner den første halvdel af vinteren med samme periode for de fire normalperioder tilbage, fra da vi startede med at måle temperaturen i Danmark, ligger vinteren i år markant over det, vi tidligere har oplevet.
Kigger vi derimod på de enkelte vintre siden 2005/2006 (tabel til højre), så ligger vinteren i år faktisk også i den lune ende temperaturmæssigt. Dog var både 2013/14 med 5,2 °C og specielt 2006/07 med 7,0 °C varmere,” fortæller klimatolog Mikael Scharling.
Fremtidens vinter
Et kig i DMI’s Klimaatlas afslører, at gennemsnitstemperaturen for den danske vinter forventes at blive højere i fremtidens klima.
En højere gennemsnitstemperatur betyder alt andet lige færre frostdøgn og færre dage med snedække samt færre døgn med nattefrost.
Ifølge klimaforsker Rasmus Anker Pedersen kan de forgangne ugers vejr godt give et hint om, hvordan den danske vinter kan se ud i fremtiden.
”Hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter, så viser klimamodellerne tydeligt, at vi går varmere vintre i møde i fremtiden. Vintrene vil byde på mere nedbør, men mindre sne, og de højere temperaturer vil mindske sandsynligheden for frost både dag og nat”
Se flere detaljer i DMI’s Klimaatlas https://www.dmi.dk/klimaatlas/
Vinteren 2019/2020 fortsætter i det milde spor
Ifølge langtidsmeteorolog Steen Hermansen fortsætter den milde vinter – i hvert fald i store træk, og jokeren skal måske findes udenfor kalendervinteren, idet foråret godt kan spille os et puds og starte meget koldt.
”Ser vi på, hvordan januar og februar forventes at ende i gennemsnit for hele landet, ender begge måneder formentlig med at blive noget varmere og vådere end normalt.”
Og Steen fortsætter: ”Det er dog vigtigt at nævne, at vejret har det med at variere, og sidste halvdel af vinteren altid er den koldeste del af årstiden. Så gennemsnittet for de næste ugers vejr vil højst sandsynligt gemme på et par korte indslag af vintervejr, og så må vi ikke glemme, at marts også kan byde på reelt vintervejr.
Om vinteren slår et svirp med halen i marts, kan vi ikke sige noget om nu.”
Læs seneste langtidsprognose www.DMI.dk/danmark
DMI er regeringens klimavidenskabelige rådgiver samt Danmarks kontaktpunkt og repræsentant i FN’s klimapanel (IPCC). DMI udvikler viden om fremtidens klima og leverer beslutningsgrundlag for klimatilpasning.
For at se denne video fra www.youtube.com, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Video med klimatolog Mikael Scharling og klimaforsker Rasmus Anker Pedersen, som fortæller om deres syn på vinteren 2019/2020
Kontakter
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkBilleder
Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
IcyAlert: Nyt advarselssystem skal forudsige isfrie somre i Arktis27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Isfrie arktiske have er ikke længere en fjern fremtid – det er en reel mulighed allerede i 2030’erne. Konsekvenserne vil række langt ud over Arktis-regionen, og kan bidrage til forstærkede hedebølger, stærkere storme og forstyrrelser i vejrmønstre, økosystemer og fiskeri på vores egne breddegrader.
DMI og vandselskaber går sammen om bedre håndtering af skybrud26.6.2025 12:01:51 CEST | Pressemeddelelse
Skræddersyede varslingsprodukter, der kombinerer hidtil ikke-offentliggjorte meteorologiske og hydrologiske data fra DMI med lokale data fra forsyningsselskaber, skal skabe en bedre håndtering af store mængder nedbør.
Alvorlig tørke på vej?7.5.2025 06:52:46 CEST | Pressemeddelelse
Mange husker nok den alvorligste tørke i nyere tid, der ramte Danmark i 2018. Tørkeindekset i år ligger allerede højt for årstiden, og tallet er stigende. Ser vi frem mod en sommer med udbredt tørke, og vil den kunne blive lige så alvorlig som i 2018? Få DMI’s bedste bud her!
Laveste vinter-havisudbredelse i Arktis nogensinde4.4.2025 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring Antarktis kom havisudbredelsen ind som syvende laveste sommerudbredelse. Det er lavt, men trods alt knap så lavt som de foregående år.
DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum