H.K.H. Kronprinsessen uddelte hjertelegater

Hjertesagen blev fejret, da Palmehaven på Hotel d’Angleterre i dag dannede ramme om Hjerteforeningen og Børnehjertefondens legatuddeling.
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden har i 2019 doneret 23 millioner kroner til dansk hjerteforskning. Selvom forskning i hjertesygdom er nået langt, lever millioner af danskere med hjertesygdom tæt inde på livet, enten som patient eller pårørende. Det kan forskning, ny viden og nye behandlingsmetoder være med til at ændre på.
Ved dagens uddeling modtog tre forskere legater fra Hjerteforeningen og Børnehjertefonden.
H.K.H. Kronprinsessen sagde ved uddelingen:
- Jeg har som protektor for Hjerteforeningen adskillige gange uddelt legater til dygtige forskere. Og hver eneste gang bliver jeg imponeret og taknemmelig over det engagement, som forskere og læger lægger for dagen. Med forskning rykker vi grænser. Vi redder liv og øger livskvalitet, sagde Kronprinsessen, protektor for Hjerteforeningen, og fortsatte:
- Hvert år støtter Hjerteforeningen forskning med et stort millionbeløb. Det gør vi, fordi vi ved, at forskning er nøglen til bedre forebyggelse, behandling og overlevelse. Det er på baggrund af forskning, at flere danskere overlever hjertesygdomme og kan leve videre i forhåbentlig mange gode år.
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden har gennem årene støttet forskningen med mere end 600 millioner kroner.
Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft, glæder sig over den store opbakning fra danskerne til hjertesagen.
- Vi er meget taknemmelige for de gavmilde donationer, vi hvert år modtager fra danskere til vores vigtige arbejde. Med den støtte til forskningen redder vi liv. Forskning peger ind i fremtiden. Forskning giver håb til familier med hjertesygdom tæt inde på livet, og forskning giver håb om, at endnu flere kan undgå at blive syge af hjerte-kar-sygdom.
Remmen Fonden havde venligst stillet Palmehaven på Hotel d’Angleterre til rådighed for Hjerteforeningen og Børnehjertefondens legatuddeling.
Foto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen.
Læs mere på www.hjerteforeningen.dk
BØRNEHJERTEFONDENS LEGATMODTAGER
Professor Lars Allan Larsen fra Københavns Universitet modtager 416.000 kroner fra Børnehjertefonden til sit forskningsprojekt: ”Koordinering af TGF betasignalering under udvikling og misdannelse af hjertet”.
Næsten 1 procent af alle nyfødte har en medfødt hjertefejl. Årsagerne til medfødte misdannelser i hjertet skyldes forstyrrelser i de komplekse mekanismer, der styrer hjertets udvikling.
Lars Allan Larsens undersøgelse baserer sig blandt andet på studier af zebrafisk, der er en anerkendt model til at studere hjertets udvikling. Undersøgelsen giver et vigtigt bidrag til den viden, lægerne har om årsager til medfødte hjertefejl.
HJERTEFORENINGENS LEGATMODTAGERE
Post.doc. Mina Nicole Händel fra Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital modtager 451.000 kroner fra Hjerteforeningen til sit projekt: ”Langtidsopfølgning af øget idrætsundervisning i folkeskolen med henblik på at undersøge markører for hjertekarsygdomme blandt unge voksne”.
Den stadigt mere inaktive livsstil i den vestlige verden har ført til, at indbyggere i højere grad bliver ramt af hjerte-kar-sygdomme. Fx bliver flere børn overvægtige og fede, og flere børn og unge får forhøjet blodtryk.
I Svendborg blev der i 2008 indført flere idrætstimer i folkeskolen. Skolebørnene fik tre gange så mange idrætstimer.
Mina Nicole Händels projekt følger op på initiativet med en undersøgelse blandt skolebørnene i Svendborg, der nu er blevet unge voksne. Undersøgelsen skal kortlægge, om flere idrætstimer i skolerne kan give børn sunde vaner, der følger dem i voksenalderen, og om flere idrætstimer kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom.
Reservelæge Anne Langsted fra Herlev Hospital modtager 901.000 kroner fra Hjerteforeningen til sin forskning i blodpropper i hjertet hos kvinder. Titlen på Anne Langsteds projekt er: ”Blodpropper i hjertet hos kvinder sammenlignet med mænd 1995-2018: Et landsdækkende studie til at forstå den kønsspecifikke ændring over tid og betydningen af medicin og risikofaktorer”.
Blodpropper i hjertet opstår som følge af åreforkalkning i blodårerne omkring hjertet. Åreforkalkning kan give både store og mindre blodpropper. I de sidste 10 år har antallet af både kvinder og mænd, der får en blodprop i hjertet, været nogenlunde stabilt, men heldigvis er antallet af dødsfald på grund af blodpropper faldende.
Læger og forskere tror, at bedre medicinsk behandling af fx forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol og bedre forebyggelse af overvægt, rygning og sukkersyge er årsagen til, at færre dør af blodpropper.
Med afsæt i data fra flere registre vil Anne Langsted undersøge udviklingen i blodpropper gennem de sidste 23 år. Desuden undersøger hun, om der er forskel i udviklingen hos kvinder og mænd. Målet er at finde de medicinske behandlinger, der virker bedst.
Billedtekster:
H.K.H. Kronprinsessen, protektor for Hjerteforeningen, hilser på de to blomsterbørn, Sigurd Lehn Chahboun på 9 år og Alfred Emil Chahboun på 12 år. De er brødre, har begge en medfødt hjertefejl og har deltaget på Fodboldskole for hjertebørn, som er et samarbejde mellem Hjerteforeningen, Rigshospitalet, FC København og DGI Fodbold.
H.K.H. Kronprinsessen med (fra venstre mod højre) Hjerteforeningens adm. direktør Anne Kaltoft, legatmodtagerne ph.d.-studerende Sofie Bay Simony, reservelæge Anne Langsted, Hjerteforeningens formand Christian Hassager, legatmodtagerne professor Lars Allan Larsen, post.doc. Canan Doganli og post.doc Mina Nicole Händel.
H.K.H. Kronprinsessen overrakte i dag forskningslegater til forskere i hjertesygdomme.
Nøgleord
Kontakter
Presseansvarlig Louise Sjöström, 21 33 30 81, louises@hjerteforeningen.dk
Billeder
Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
Forskningsprojekt med hjertestartere når stort mål23.2.2025 07:35:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet NordStart, som blev lanceret for knap to år siden, når i disse dage sit første store mål. 280 nye hjertestartere – placeret efter en avanceret algoritme – er nu sat op i Region Nordjylland.
Kender du Årets Hjerteredder 2025?22.1.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen kårer i samarbejde med Østifterne hvert år Årets Hjerteredder. Nu er tiden inde til at indstille kandidater til årets pris.
Nytårsmarch: Start det nye år med en lokal gåtur27.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hjerteforeningens nytårsmarch er et nemt og enkelt startskud til dig, der gerne vil røre dig mere i det nye år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum