DMI kan nu forudsige stormflod med større præcision i danske fjorde
Efterår og vinter er højsæson for forhøjet vandstand og stormflod med ofte store skader til følge. Det stiller store krav til præcise prognoser og varsler, så borgere og beredskab kan væbne sig bedst muligt.
”Det er afgørende, at vi kan forudsige de ødelæggende vandmassers ankomst med højest mulig præcision. Derfor har vi lagt en del kræfter i at gøre vores stormflodsmodel mere præcis, så vi bedre kan forudse hvor og med hvilken hast, vandet bevæger sig mod land”, siger Kristine Skovgaard Madsen, som er daglig leder for oceanografi og oversvømmelse ved DMI.
Detaljerede kort giver bedre forudsigelser
DMI’s stormflodsmodel beregner ændringen i vandstanden på baggrund af data om vind og vejr og ud fra fysiske ligninger for havets bevægelse. Det kræver præcis viden om kystlinje og dybdeforhold at lave en god model. I fire udvalgte fjorde er kystlinjen nu blevet forbedret med bedre prognoser til følge.
Roskilde Fjord var en særlig udfordring, og her er stormflodsmodellen blevet opdateret med bedre data om dybden, sejlrender og dæmninger i fjorden, ligesom DMI har øget opløsningen i vandstandsprognosen fra 900 til 300 meter.
”De nye data giver et mere detaljeret billede af vandmasserne. Det svarer lidt til, at vi har skiftet et ældre fjernsyn ud med et nyt og topmoderne med langt flere pixels og 3D-effekt. Det vil kunne spare både tid og penge, fordi beredskabet kan møde vandet i tide. Et godt eksempel er Roskilde Fjord, hvor DMI’s stormflodsmodel typisk forudsagde kulminationen af højvande 5-6 timer for tidligt, fordi vi manglede data. Det er nu løst”, forklarer Kristine Skovgaard Madsen.
Stormflodmodellen er blevet opdateret for Isefjorden, Roskilde Fjord, Randers Fjord, Mariager Fjord og Haderslev Fjord. Med opdateringen er der kommet en bedre kortlægning af kystlinjer, som gør, at DMI kan beregne tidspunkt og vandhøjden langt mere præcist.
DMI varsler for forhøjet vandstand i op til 36 timer, før vandet kommer. På det tidspunkt er man som regel ret sikker på, hvordan stormen vil udvikle sig, hvilken bane lavtrykket vil tage, og hvor og hvornår vinden vil blive kraftigst.
Læs nyhed på dmi.dk: Vandstandsprognosen for Roskilde Fjord og Isefjorden forbedret med sømileskridt
- DMI’s stormflodsmodel er udviklet i samarbejde mellem DMI og bl.a. tyske og svenske institutter. Modellen beregner stormfloder ud fra vind og vejr, havets dynamik inklusiv tidevand og tilstrømning af ferskvand fra floder. Læs mere om stormflod på dmi.dk
- Som en tommelfingerregel skal vindstyrken over havet op på stormende kuling, før der kan blive tale om stormflod. Stormende kuling er vindstyrke 9 på Beaufort-skalaen (hvor 12 er orkan), hvilket svarer til 21-25 m/sek.
- Disse storme kan få vandstanden til at stige med 1½-3 meter. Vandstande højere end det forekommer, men er ekstremt sjældne.
- Der er 88 vandstandsmålere i Danmark, som hver 10. minut måler højden af vandet. Du kan se, hvor de er placeret her: https://www.dmi.dk/maalinger-seneste-24-timer/
- Data om dybden, sejlrender og dæmninger i Roskilde Fjord og Isefjorden er indhentet fra Geodatastyrelsen, og suppleret med information fra søkort.
Kontakter
Rasmus Bjørn
T: 41729077
M: rbj@dmi.dk
DMI Kommunikation
Tlf:39157509presse@dmi.dkBilleder
Information om DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) blev etableret i 1872, og det er i dag en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
DMI varetager den meteorologiske betjening af samfundet inden for Rigsfællesskabet Danmark, Færøerne og Grønland med omliggende farvande og luftrum.
Den meteorologiske betjening omfatter prognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima og dertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.
Følg pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DMI – Danmarks Meteorologiske Institut
Laveste vinter-havisudbredelse i Arktis nogensinde4.4.2025 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
En ’varm’ vinter i Arktis lakker mod enden og giver den laveste vinterudbredelse af havisen nogensinde målt. Omkring Antarktis kom havisudbredelsen ind som syvende laveste sommerudbredelse. Det er lavt, men trods alt knap så lavt som de foregående år.
DMI’s AI-model trænet på Gefion-supercomputeren forudsiger vejret på få minutter med høj præcision17.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter blot få måneders træning på Gefion-supercomputeren nærmer DMI's nye AI-baserede vejrmodel sig hastigt ydeevnen for den erfarne, traditionelle vejrudsigtsmodel, samtidig med at den forbedrer hastighed og effektivitet ved at køre på minutter i stedet for timer. Pilotprojektet fortsætter nu i en treårig samarbejdsaftale med Danish Centre for AI Innovation (DCAI) for at udvikle næste generation af vejrudsigtsmodeller på Gefion.
Ny vejledning til udledningsscenarier styrker grundlag for klimatilpasning i Danmark29.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) på Danmarks Meteorologiske Institut har i samarbejde med Center for Klimatilpasning i Miljøstyrelsen i dag opdateret Vejledning i anvendelse af udledningsscenarier til klimatilpasning. Ændringen følger udgivelsen af nye udledningsscenarier fra FN’s Klimapanel og DMI’s Klimaatlas. Opdateringen afspejler også, hvilke fremtidige drivhusgasudledninger vi kan forvente med nuværende klimapolitik på tværs af verdens lande.
DMI søger snemålere21.11.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
For at DMI kan overvåge og bogføre, hvor meget sne, der falder i Danmark, kræver det håndførte målinger fra en autoriseret sneobservatør. Vinteren står for døren, og det er tid til at få fyldt hullerne på landkortet ud, så nettet af snemålinger igen dækker hele Danmark.
Havet truer – men hvor, hvor meget og hvornår?13.11.2024 08:58:38 CET | Pressemeddelelse
DMI opdaterer Klimaatlas med nyeste data for vandstand og stormflod. Nu vises fem mulige fremtider og et mere detaljeret overblik over fremtidens stormfloder – herunder den fremtidige hyppighed af nutidens 100 års-hændelser, som den vi oplevede i oktober 2023.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum