Radon i hjemmet: Det er nu, du skal teste for den usynlige fjende fra kælderen
Vinteren står for døren og ifølge Mette Neerup, afdelingsleder i NIRAS, er det nu, man skal i gang, hvis man skal lave den mest optimale radonmåling i en bygning. Radon er en radioaktiv gas, der øger risikoen for lungekræft. Du kan hverken smage, lugte, føle eller se radon.
Gassen kommer fra undergrunden og er over alt, men den kan især snige sig ind i boliger og bygninger, som ikke er helt tætte. Det kan fx være ved en gammel vandlås, en rist eller andre utætheder mod jorden. Det er ikke kun, hvis du har kælder, at du skal bekymre dig om radon. Gassen kan bevæge sig fra kælder til stueplan men spreder sig oftest kun i mindre grad til de øvre etager.
Om vinteren er radon-niveauerne højest indendørs, da vi lufter mindre ud og har det varmere inde end ude.Varm luft stiger op og danner undertryk i huset. Undertrykket kan være med til at ”suge” Radon-gassen ind. Det er derfor nu, at man skal måle for radon.
Radon tjek på offentlige bygninger i Horsens Kommune
Ifølge dansk lovgivning er kommunerne forpligtet til at sikre et godt indeklima. Derfor kontaktede Horsens Kommune NIRAS med ønsket om af få lavet en undersøgelse af radon-niveauet i de offentlige bygninger.
Bygningerne blev gennemgået for at spotte evt. utætheder. Herefter blev radonniveauet målt over tre måneder. Et laboratorie lavede afslutningsvis en samlet analyse på resultaterne.
”Strategien i Horsens, hvor de mest udsatte ejendomme undersøges først, har været rigtig fornuftig. Hvis der viser sig at være høje indhold radon i de undersøgte ejendomme, sikres bygningerne mod radonindtrængning. Det er en rigtig god måde at få godt indeklima for pengene,” fortæller Mette Neerup om radon-undersøgelserne.
Resultat, opfølgende kursus og forbedringer
Da undersøgelsen var færdig, fik kommunen anbefalinger til hver enkelt sted, der var målt. Nogle steder var der behov for radonbegrænsende tiltag, andre steder krævede nye målinger og endeligt var de fleste steder heldigvis i fineste orden.
Undersøgelserne blev fulgt op af et kursus for kommunens medarbejdere, der arbejder med bygningsdrift og byggeri. Her fik de forelagt resultaterne, og man gennemgik konkrete eksempler fra kommunens bygninger. Energiteknolog Charlotte Høitbjerg Davidsen fra Horsens Kommune fortæller:
”Det har været vigtigt for Horsens Kommune, at vi i forbindelse med udførelsen af radonscreeningen samtidig også får tillært os mere viden om radon, og hvordan det opfører sig, således at vi fremover bedre kan sikre vores bygninger mod eventuel radonindtrængning.”
Faktaboks 1: NIRAS Skræddersyr altid den enkelte løsning Når vi laver radonundersøgelser er der flere måder at gribe undersøgelserne an på. Nogen ønsker kun en kort skematisk rapportering og andre ønsker specifikke rapporter med anbefalinger
Faktaboks 2: Radon er et grundstof med atomnummer 86 og symbol Rn i det periodiske system. Radon, der dannes fra radiums henfald, er en farveløs, naturligt forekommende ædelgas. Den er en af de tungeste stoffer, der under normale forhold er gasformig, og øger risikoen for lungekræft.
Faktaboks 3:
Sådan kan du sænke radon-niveauet:
- Radonspærrer indbygget under gulvet ved opførelsen
- Tætning af revner og sprækker mod undergrunden
- Bedre ventilation med små udluftningskanaler, manuel udluftning mv.
- Installation af mekanisk ventilationssystem
- Lave undertryk under gulvet der holder radon ude
Nøgleord
Kontakter
Mette Neerup JeppesenAfdelingsleder
Tlf:4521712342MNJ@niras.dkLinks
Information om Niras A/S
NIRAS er blandt Skandinaviens førende, rådgivende ingeniørvirksomheder.
Med et bredt felt af ekspertiser inden for procesanlæg, industri og byggeri over energi, miljø, vand & forsyning til infrastruktur, udviklingsbistand og byplanlægning bidrager NIRAS til løsninger på en lang række af de største samfundsudfordringer.
Følg pressemeddelelser fra Niras A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Niras A/S
Ansvarlig vandforvaltning er nøglen til industriens samfundsansvar og langsigtede drift10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport peger på, at fødevare- og life science-producenter i Danmark i stigende grad bør tage ansvar for deres vandforbrug og spildevandshåndtering – ikke kun for at sikre stabil drift, men også for at mindske deres påvirkning på biodiversitet og lokale vandmiljøer. Øget vandindvinding og udledning fra industrien stiller nye krav til, hvordan virksomheder balancerer produktion med miljøhensyn.
NIRAS fortsætter væksten og øger investeringerne3.4.2025 06:33:15 CEST | Pressemeddelelse
Trods øget usikkerhed og omskiftelige markedsvilkår fastholdt NIRAS væksten i 2024. Strategiske opkøb har styrket den internationale position, mens investeringerne i grøn omstilling og digital udvikling, herunder AI, er videreført.
Morten Alsdorf ansat i rollen som ekspertisedirektør inden for digitalisering og forretningsudvikling1.4.2025 10:03:21 CEST | Pressemeddelelse
NIRAS byder velkommen til Morten Alsdorf i rollen som ekspertisedirektør inden for digitalisering og forretningsudvikling. Ansættelsen sker som et led i at styrke NIRAS’ allerede stærke profil inden for digitaliseringsområdet.
FDT Consulting Engineers and Project Managers changes its name to NIRAS1.4.2025 06:00:00 CEST | Press release
The Irish company FDT Consulting Engineers and Project Managers (FDT) has changed its name to NIRAS on 31 March, 2025. FDT was acquired by the international consultancy company NIRAS in 2024. With the full integration of the companies, NIRAS is solidifying its position within the European food & beverage and life sciences sectors, offering fully integrated services with a global approach.
New CFO announced in NIRAS16.1.2025 10:21:13 CET | Press release
Ann-Sofie Østberg Bjergby to join NIRAS as new Chief Financial Officer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum