Legetøjswebshop råber op: Børn er i fare, når de leger. Hvem tager ansvar?

Del
Børn skal lege i sikkerhed. Men når børn leger med legetøj fra webshops udenfor EU, udsættes de for helt uacceptable sikkerhedsfarer. Ejerne af webshoppen Legeakademiet.dk, Ann Riemer og Jane Vestergaard, opfordrer danske forbrugere til at kræve sikkert legetøj, når de handler i udenlandske webshops. De to kvinder har samtidig kraftige opfordringer til politikerne om, at udenlandske webshops underlægges strammere krav til sikkerheden.

Ann Riemer og Jane Vestergaard startede for 15 år siden Legeakademiet.dk, som i dag er en af Danmarks mest succesrige niche-webshops, der importerer og sælger udviklende legetøj efter en kompromisløs kvalitetsstandard: ”Vi sælger kun legetøj, vi selv ville give til vores børn.” 

Udover egne kvalitetskrav, er Legeakademiet som alle andre webshops i EU underlagt streng lovgivning, der garanterer, at legetøj ikke er farligt. 

Legeakademiet betaler også moms, vi passer på medarbejdernes sikkerhed, vi overholder miljølovgivningen, konkurrencereglerne og kemiinspektionens krav, og vi bidrager til antallet af EU arbejdspladser. 

I dag køber danske forbrugere masser af legetøj hos webshops udenfor EU, særligt kinesiske webshops. Tal fra Tænk viser, at 40% af legetøjet på den kinesiske webshop Wish ikke lever op til EU's lovgivning om legetøjssikkerhed*. På legeakademiets blog* har Ann og Jane beskrevet over 60 legesager fra udenlandske webshops med kemiske stoffer, der er ulovlige i EU, såsom ftalater og bor. 

Jane Vestergaard, medejer: ”Vi opfordrer alle forbrugere til at være yderst kritiske overfor legetøj købt i udenlandske webshops og som minimum sørge for, at der hverken er tale om kopivarer eller farligt legetøj. Mange har vænnet sig til at være forsigtige i forhold til misbrug af betalingsoplysninger, og den samme sikkerhed er forbrugerne nødt til at lære at kræve, når det kommer til legetøj. Det er jo børnenes sikkerhed, det handler om. ”

De strenge krav, EU webshops er underlagt og som garanterer børns sikkerhed, gælder ikke for webshops udenfor EU – og i de tilfælde, hvor reglerne faktisk også gælder her, bliver de ikke overholdt. CE mærkninger bliver kopieret, moms bliver ikke inddrevet, kendte brands bliver kopieret, og børns sikkerhed totalt ignoreret.

Ann Riemer, medejer: ”Som forretningskvinder bekymrer konkurrenceforvridningen i forhold til fx billig fragt og manglende moms os. Men det værste er, at børn udsættes for fare på grund af indholdet af hormonforstyrrende, kræftfremkaldende stoffer og for kvælningsfare i deres legetøj, som forbrugerne har købt i udenlandske webshops uden at tænke på, at magneter, modellervoks og dukker ikke lever op til EU lovgivning og derfor ofte udgør fare.”

Jane Vestergaard: ”Børns sikkerhed er et delt ansvar. Derfor opfordrer vi også til omgående politisk handling, der sikrer, at udenlandske webshops, især kinesiske, lever op til EU's lovgivning og sikkerhedskrav. Vi har høje forventninger til det kommende lovforslag, og vi vil fortsat kræve, at børn skal kunne lege sikkert.

Børn lærer bedst, når de leger – og derfor skal de lege uden fare for at blive sterile eller blive kvalt.” 

Risikoen ved legetøjskøb udenfor EU er skyhøj, og det er uacceptabelt. Både forbrugere og politikere har et ansvar, og legetanterne Ann og Jane står gerne på mål for langt højere kvalitetskrav og kritisk sans i webhandlen med legetøj. 

Kontakter

Kontakt: Ann Riemer, tlf. 20222628 eller på email: ann@legeakademiet.dk

Billeder

Information om Legeakademiet ApS

Legeakademiet ApS
Ved Klædebo 12 E
2970 Hørsholm

http://legeakademiet.dk

Følg pressemeddelelser fra Legeakademiet ApS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye