Ny undersøgelse: Nyuddannede frygter første arbejdsdag

De studerende læser side op og side ned under deres studietid, men hvad er det egentlig, de kan, når de er færdiguddannede? Hver femte ung føler ikke, de har de nødvendige kompetencer, når de møder ind til første arbejdsdag. Samtidig siger mere end hver tredje, at de ville ønske, at deres uddannelse rustede dem bedre til arbejdsmarkedet. Det viser en ny undersøgelse, som virksomheden Cand+ har foretaget for fagforeningen Krifa.
Det er ifølge Rasmus Højbæk, erhvervspsykolog i Krifa, også en tendens, de oplever i fagforeningen blandt nyuddannede medlemmer.
”Der er et hav af forskellige uddannelser at vælge imellem her i Danmark, men det er ikke altid lige nemt at gennemskue, hvilke jobstillinger den enkelte uddannelse egentligt giver adgang til på den anden side af studielivet. Der er ikke nødvendigvis en stilling, der hedder det samme som ens uddannelse, men det betyder ikke, at der ikke er brug for én,” siger Rasmus Højbæk.
Ukendt terræn
Det kan være et stort skridt at gå fra skolens trygge rammer og studiekammeraternes velkendte ansigter til det ubekendte arbejdsmarked og nye kolleger – og ifølge undersøgelsen er det da også næsten 4 ud af 10, der er bekymret for ikke at passe ind på deres nye arbejdsplads.
Erhvervspsykologen Rasmus Højbæk fortæller, at det er helt naturligt at være usikker på det ukendte, men der er nogle ting, man selv kan gøre for at forberede sig på voksenlivet. Han har tre gode råd til de unge:
- Det er naturligt at være usikker. Det er først og fremmest vigtigt at slå fast, at du er på ukendt terræn, og du er på studiet for at lære. Det er helt normalt, at du ikke er 100 procent sikker på, hvad dine kompetencer er, og hvordan de kommer i spil i et job – også når du nærmer dig afslutningen på studiet. Hvil i, at flere døre er åbne, og du ikke ved, hvad fremtiden bringer. Du er nødt til at gøre dig nogle erfaringer, inden du kan afgrænse dine valg. Når du begynder i dit første job, kan det hjælpe at huske på, at dine mere erfarne kolleger også kan være usikre over, at du kommer med helt ny og opdateret viden, som de ikke har.
- Gå på jagt efter et studiejob. Du skal ud og gøre dig nogle erfaringer, få en fornemmelse for arbejdsmarkedet, og hvad det vil sige at være en del af en arbejdsplads. Et studierelevant job kan give et indblik i hvilket arbejde, du potentielt kan gå efter, når du bliver færdig – og det kan være med til at gøre dig klogere på, hvad, du synes, er spændende. Det giver stadig stor værdi, selvom jobbet ikke er studierelevant – det hele er med til at give dig erfaring, som kan ruste dig til livet på den anden side af studiet.
- Kontakt tidligere studerende, der er i job. De kan give dig en fornemmelse af, hvad din uddannelse bl.a. kan føre til – og måske inspirere dig til at gå en anden vej, end du havde regnet med. Spørg fx ind til, hvad de arbejder med, hvad deres stillingbetegnelse er, hvilke kompetencer fra studiet de bruger, og hvordan de fandt ud af hvilke job, de ville søge, efter studiet var slut. Du kan fx finde frem til nogle via netværk; Det kan være en tidligere tutor eller din studievenindes kæreste, der har læst det samme som dig. Der findes måske også en Facebook-gruppe for tidligere studerende, hvor du kan række ud.
Nøgleord
Kontakter
Mette ChristiansenPressekontakt
Tlf:28344319mech@krifa.dkBilleder
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Fleksibilitet mindsker løntab for familier ramt af kritisk sygdom9.7.2025 10:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Alvorlig sygdom kan få store økonomiske konsekvenser for hele familien. Ikke blot den syge, men også partneren rammes af betydeligt indtægtstab.
Krifa og ITD Arbejdsgiverforening indgår fleksibel 3-årig transportoverenskomst1.7.2025 06:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Fleksibilitet, smidighed og lokal medbestemmelse er omdrejningspunktet for en ny treårig overenskomst på transportområdet mellem Krifa og ITD Arbejdsgiverforening.
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum