Det største multinationale fiskeri i Nordsøen opnår MSC certificering
Fiskerier fra Danmark, Sverige, Tyskland og Holland kan nu levere de forbedringer, der kræves for MSC certificering af det demersale fiskeri i Nordsøen, Kattegat og Skagerrak. Dette indebærer, at fiskeriet på et areal på størrelse med de fire deltagende landes samlede landareal, forvaltes bæredygtigt.
En lang række af bestande, arter og fangstredskaber er blevet vurderet samlet i forhold til MSCs Fiskeristandard. Hvor de tidligere var certificeret under 10 individuelle MSC certifikater, så inkluderer dette ene MSC certifikat 15 særskilte bestande af 12 arter, 10 redskabstyper og de tre fangstområder i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat og omfatter 961 fartøjer.
Certificeringsprocessen, der blev udført af det uafhængige certificeringsbureau Control Union Pesca, varede over to år på grund af fiskeriets størrelse og komplekse sammensætning. Processen inkluderede gennemgang af fiskeriet af uafhængige forskere, omfattende konsultationer med interessenter og dybdegående analyser af bestandsvurderinger, påvirkning på andre arter, habitater og økosystemer, samt vurdering af effektiviteten af reguleringen og fiskeriforvaltningen.
Hans Nieuwenhuis, MSCs direktør for Nordeuropa, siger: ”Det Fælles Demersale Fisker er certificeret efter en grundig vurderingsproces, med bidrag fra NGO’er, peer reviews og forskere.”
”Dette er en stor præstation for de fiskere, der har arbejdet hårdt for at forbedre deres fiskeripraksis, og som i fællesskab er med til at sikre en konsistent og koordineret tilgang til forvaltningen af bestande og økosystemer.”
Kurt S. Madsen, formand for PO-Udvalget, Danmarks Fiskeriforening, udtaler: ”Vi er meget stolte af, at det er lykkes at komme i hus med den nye certificering. De danske fiskere fanger fisk af høj kvalitet, vores fiskerier er bæredygtige, og størstedelen af vores fangster er MSC-certificeret. Det her er prikken over i’et. Det er en fantastisk sejr.”
Det Fælles Demersale Fiskeri
Fiskeriet er sammensat af fire organisationer: Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO), Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO) og Erzeugergemeinschaft Nordsee (EZG) fra fire lande: Danmark, Holland, Sverige og Tyskland.
Arterne inkluderet i certifikatet er: Torsk[1], kuller, kulmule, lange, glashvarre, jomfruhummer, rejer, rødspætte, sej, tunge, brosme og hvilling.[1] Dette er første gang glashvarre er omfattet af et MSC-certifikat, mens de øvrige arter har været dækket af de eksisterende certifikater. Disse arter bliver ofte fanget i blandede fiskerier og kan nu sælges med det blå MSC-mærke, den Blå Fisk.
Som ved de fleste MSC certificerede fiskerier skal det Fælles Demersale Fiskeri arbejde på yderligere forbedringer over de næste fem år, for at beholde certifikatet. Fiskerierne har lavet en fælles handlingsplan med årlige milepæle, der vil blive evalueret af uafhængige auditører.
SLUT
Note til redaktøren
[1] Nordsøtorsk og hvilling er inkluderet i certifikatet, men er suspenderet pr. 24. oktober 2019. Det skyldes ny videnskabelig rådgivning om bestandene, som blev publiceret i et sent stadie af vurderingsprocessen og som indikerer at disse bestande ikke på nuværende tidspunkt lever op til MSCs Standard for bæredygtigt fiskeri.
Læs mere her: Torsk fra Nordsøen kan ikke længere MSC-mærkes.
Nøgleord
Kontakter
Ole SchmidtLandechef
Tlf:+45 2243 0546ole.schmidt@msc.orgLinks
Information om MSC – Marine Stewardship Council
Om Marine Stewardship Council (MSC)
Marine Stewardship Council (MSC) er en international Non-Profit organisation, der står bag MSC-mærket, der er kendetegnet af en blå fisk. MSC driver et globalt program, hvor vi samarbejder med vores partnere om at fremme bæredygtige fiskeriprincipper for fisk og skaldyr over hele verden. MSC blev etableret for 20 år siden og er i dag verdens mest anerkendte certificeringsprogram for bæredygtigt, vildtfanget fisk og skaldyr.
For at blive solgt med MSCs blå fisk skal fisk og skaldyr komme fra et fiskeri, der er certificeret af en tredjeparts certificeringsorganisation efter MSC´s fiskerimiljøstandard for bæredygtigt fiskeri.
Standarden sikrer:
- At fiskebestandene er bæredygtige/er fra en sund bestand - der er nok fisk tilbage i havet for at reproducere.
- At havmiljøet bevares, så det kan understøtte livet i havet.
- At fiskeriet har implementeret effektive forvaltningsplaner, der sikrer at man hurtigt kan reagere ved ændringer i status quo.
Over 370 fiskerier i mere end 36 lande er MSC certificerede. Disse fiskerier fanger sammenlagt over 11 mio tons årligt, hvilket svarer til knap 15% af den globale marine fangst. Over 38.000 produkter verden over bærer det blå MSC mærke. For yderligere information besøg www.msc.org
Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council
MSC's Ocean Stewardship Fund tildeler +2 mio. dollars til projekter, der fremskynder bæredygtigt fiskeri samt forskning & udvikling for beskyttelse af livet i havet13.5.2025 06:59:20 CEST | Pressemeddelelse
85 projekter rundt om i verden har modtaget støtte til at fremme bæredygtig fiskeripraksis. Disse initiativer dækker en bred vifte af indsatser fra hjerneforskere, der udvikler midler til at afskrække havpattedyr, til internationale samarbejder, der sigter mod at beskytte stærkt vandrende fiskebestande.
Salget af miljømærket tun stiger med 24% – nycertificering af tunfiskerier fra Japan til Senegal øger tilgængeligheden af den bæredygtig tun2.5.2025 08:53:13 CEST | Pressemeddelelse
Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 % fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra fiskedisken, frossen tun, tun i færdigretter eller foder til kæledyr samt tun på dåse.
Producenter og detailhandlen kan spille en afgørende rolle i beskyttelsen af bestandene af sild, makrel og blåhvilling11.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Producenter og detailhandlen har en afgørende rolle at spille i beskyttelsen af bestanden af såkaldt små pelagiske fisk, ifølge Marine Stewardship Council (MSC), mens efterspørgslen fortsætter med at vokse på både konsum- og fodermelmarkederne.
Amanda Seafoods og Rema 1000 vinder priser på årets MSC-møde15.11.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
NGO’en Marine Stewardship Council uddelte den 13. november priser ved årsmødet for partnere og interessenter i Aalborg. De blev tildelt virksomheder med særligt engagement i bæredygtig brug af havets og havets ressourcer.
Bestanden af sild og makrel i Nordøstatlanten styrtdykker, viser ny data. MSC opfordrer fiskerinationers regeringer til at indgå aftale om kvotedeling4.10.2024 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Marine Stewardship Council (MSC) opfordrer kyststater og fiskerinationer i Nordatlanten til at afslutte deres politiske dødvande og blive enige om en varig kvotedelingsaftale for de pelagiske bestande i Nordøstatlanten af atlanto-skandinavisk (AS) sild, blåhvilling og makrel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum