Flere ældre beskytter sig mod influenza og takker ja til vaccinationen

Del
Flere ældre på 65 år eller derover bliver vaccineret mod influenza. Det er positivt, lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der dog anbefaler endnu flere i risikogrupperne at få vaccinationen. Det er nemlig den bedste måde at undgå alvorlige sygdomsforløb.

Tilslutningen til influenzavaccinationen stiger blandt de ældre. På tre år er andelen af personer på 65 år eller derover, som lader sig vaccinere gået fra 44 procent i sæsonen 2015/2016 til 52 procent i 2018/2019, viser tal fra Statens Serum Institut.

Fra i dag er det muligt for alle ældre på 65 år og derover samt personer med kroniske sygdomme, svær overvægt og gravide i 2. eller 3. trimester at få en gratis influenzavaccination, og Sundhedsstyrelsen anbefaler disse grupper at få vaccinationen.

”For de fleste er influenza forholdsvis fredelig, men hvis man tilhører en af de grupper, vi anbefaler bliver vaccineret, er det fordi man er i særlig risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, som for nogle endda kan være livstruende,” siger Miriam Colstrup Sommer, læge i Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

”Derfor er det jo rigtigt godt at se, at flere og flere ældre rundt om i landet får vaccinationen, og at vi generelt ser en stigning vaccinationstilslutningen, men vi skal arbejde på, at stadig flere tager imod tilbuddet.” siger hun.

Får influenzavaccinationen for en sikkerheds skyld
For Henny Nielsen fra Thisted ligger influenzavaccinationen hvert år som en fast aftale i hendes kalender – og det har den gjort de sidste 14 år. 

”Jeg har egentlig altid følt mig sund og rask, men for en sikkerheds skyld bliver jeg alligevel vaccineret – og faktisk har jeg ikke været syg siden, jeg fik den første gang” fortæller hun.

Også Hans Peder Nielsen fra Ikast får hvert år vaccinationen, selvom han egentligt altid har været overbevist om, at influenza var en naturlig ting, som kroppen selv skulle bearbejde. 

”Jeg var for nogle år siden igennem et længere sygdomsforløb, og der blev det klart for mig, at noget så simpelt som influenza kunne ende med at give alvorlige konsekvenser og i værste fald tage livet af mig. Derfor har jeg fået influenzavaccinationen siden 2014, og det ændrer jeg ikke på”, fortæller han.   

Alvorlige influenzaforløb ses oftest i risikogrupperne
Næsten alle, der sidste år blev indlagt med alvorlige influenzaforløb, tilhørte en af risikogrupperne, og heraf var omkring 7 ud af 10 ikke vaccineret. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan en af forklaringerne være, at mange føler sig sunde og raske og derfor ikke tænker, at vaccinationen er nødvendig for dem.

”Vaccination er den bedste forebyggelse, vi har mod influenza. Man kan godt få influenza, selvom man er blevet vaccineret, men for langt de fleste vil influenzavaccination i så fald føre til et mindre alvorligt forløb end, hvis man ikke er blevet vaccineret. Og særligt for personer i risikogrupperne er det en god idé at få vaccinationen. Ikke alle tænker på, at man har større risiko for at blive syg med influenza, hvis man er i en risikogruppe, men det kan altså, som tallene viser, i sidste ende få alvorlige konsekvenser,” siger Miriam Colstrup Sommer.

Læs mere på www.beskytdigmodinfluenza.dk 

FAKTA

Kontakt os, hvis du ønsker specifikke tal på vaccinationstilslutningen i din kommune. 

Sæson

2015/2016

2016/2017

2017/2018

2018/2019

Andel af vaccinerede ældre 65+ i Danmark

44 %

47%

50%

52%

Hvem kan gratis få influenza-vaccinationen?
Personer i disse grupper kan få en gratis influenzavaccination fra 1. november 2019 til 15. januar 2020. For gravide, personer med immundefekt og deres husstandskontakter kan vaccinationen fås frem til udgangen af februar 2020.   

Følgende har ret til gratis influenzavaccination:

  • Personer, der er fyldt 65 år inden 15. januar 2020
  • Personer med følgende lidelser, efter lægelig vurdering:
    - kroniske lungesygdomme
    - hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
    - diabetes
    - medfødt eller erhvervet immundefekt
    - påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
    - kronisk lever- og nyresvigt
    - andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
  • Svært overvægtige (vejledende BMI> 40) efter lægelig vurdering
  • Personer med andre alvorlige sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko
  • Gravide i 2. eller 3. trimester
  • Førtidspensionister
  • Personer i samme husstand som personer med medfødt eller erhvervet immundefekt.

Derfor er det vigtigt at blive vaccineret mod influenza, hvis man tilhører en af risikogrupperne
Personer i risikogruppen 65 år eller derover kan få komplikationer af influenza, fordi immunforsvaret svækkes naturligt med alderen. Så selvom man ellers er sund og rask, er der øget risiko for at få influenza og øget risiko for, at forløbet kan blive alvorligt, fordi kroppen har svært ved at bekæmpe sygdommen. Man kan fx udvikle lungebetændelse som følge af influenzaen. 

Personer med bestemte kroniske sygdomme som fx diabetes, astma eller andre lungesygdomme, hjertesygdom eller immundefekt bliver også anbefalet vaccination, og det samme gør svært overvægtige. Sygdommene påvirker kroppen forskelligt hos personer med kronisk sygdom, men fællesnævneren er, at de er udsat for at få et alvorligt forløb af influenza. Influenza kan også̊ gøre det svært at kontrollere den kroniske sygdom. Dette er fx tilfældet med diabetes, hvor feber i forbindelse med influenzasygdom kan give store blodsukkerudsving.

Statens Serum Institut anslår, at 1.000-2.000 personer hvert år dør i Danmark som følge af komplikationer til influenza.

Fakta fra Statens Serum Institut
Statens Serum Institut overvåger en lang række smitsomme sygdomme i Danmark og holder øje med udviklingen verden over. Med SSI’s oversigt på www.ssi.dk/data kan man hurtigt få overblik over vaccinationstilslutningen fordelt på alder, risikogrupper og i forskellige kommuner og landsdele. 

Læs mere om influenzasæsonen 2018/2019 her: https://www.ssi.dk/Smitteberedskab/Om%20overvaagning/AArlige%20opgoerelser%20over%20sygdomsforekomst/Influenzasaesonen%202017-2018.aspx 

 

 

Nøgleord

Kontakter

Pressekontakt i Sundhedsstyrelsen


72 22 85 10


presse@sst.dk

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen



Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye